Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 251
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tyle że woda mineralna smakuje dużo lepiej niż ta z kranu i jednak ma te minerały w sobie, kranówka z filtra czy to gazowana czy nie to dalej jest tylko kranówka. Wiadomo że powinna być pitna ale też ciężko nie wiadomo jakiej super jakości ona była.

Kranówka też zawiera wszystkie niezbędne minerały - często w przybliżonej ilości do tych z butelek (a bywają takie sytuacje, że mają tych minerałów więcej, niż woda popularnych
  • Odpowiedz
Celem jest odstawienie napojów butelkowanych

@ChlopoRobotnik2137: u mnie to już się stało dawno. Na początku przestałem pić napoje typu Cola jak cenę z powodu podatku cukrowego w------o w kosmos. Ostatnio ograniczyłem praktycznie do minimum wodę w butelkach. Trzymam się herbaty oraz dzbanka z filtrem. W pracy mamy też filtry postawione. Nie mam miejsca w chacie żeby zbierać butelki. Jeszcze jakby można je było zgniatać to ok. A tak to wali
  • Odpowiedz
@Krupier: Tragedia 5 pustych butelek trzeba przenieść z samochodu zaparkowanego na parkingu i zanieść do sklepu, do które i tak się wchodzi po zakupy. Nie wiem jak to ludzkość przerwa naprawdę.
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: co ty gadasz? Sorry, ale nie czytałem tak głupiego wpisu od dawna. Przykro mi się Ciebie zrobiło czytając to. System kaucyjny da Ci 50 groszy dopiero jak zapłacisz za butelkę 50 groszy, mają ci 50 groszy wyczarować/dodrukować? Przetestuj ten system gdy będziesz miał odpowiednią butelkę. Bo system kaucyjny ten co dziś sprawdziłeś to jest uwaga OD ROKU w moim mieście.
  • Odpowiedz
Tragedia 5 pustych butelek trzeba przenieść z samochodu zaparkowanego na parkingu i zanieść do sklepu, do które i tak się wchodzi po zakupy. Nie wiem jak to ludzkość przerwa naprawdę.

@TerynMant: och, takimi kiepskimi ironiami można sobie tłumaczyć każdy absurdalny i głupi pomysł wprowadzany przez rząd.
  • Odpowiedz
@TerynMant: jasne, jednorazowo to jest luz. Gorzej, jak te 5 butelek musisz wywozić codziennie lub co drugi dzień, jak w domu masz dwie dorosłe osoby i jeszcze dzieci, które też piją wodę, a nie ma za bardzo jak zbierać NIE ZGNIECIONYCH butelek, bo zajmuje to w ciul miejsca ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Mieszkasz na wsi, nie masz samochodu? C--j ci w dupę, nie zwrócisz nawet gdybyś chciał.

@an-drzej: dokładnie - jak o ten automat nie będziesz się potykał i nie będzie to łatwo dostępne, to jedyny efekt będzie taki, że ludzie zaczną tym palić albo wyrzucać po lasach. I będzie odwrotnie do zamierzonego celu.
  • Odpowiedz
@Miszel616: nijak, bo to jest niemożliwe, ale można sobie pomóc - mając np. odwróconą osmozę, można założyć mineralizator, o na przykład taki: https://mojawoda.com/k7m-aquaphor-wklad-mineralizujacy

Wiadomo - nie da to takiego samego efektu, jak woda z ujęć typu Muszyna, ale jest na tyle blisko, że wystarczy dla przeciętnego człowieka, jakim jestem ja. A ja lubię sobie ułatwiać życie, a nie je komplikować ;)
  • Odpowiedz
A jakby tak wydrukować kod kaucyjny i naklejać na butelki bez kaucji? Czy grozi za to pozbawienia wolności od lat 5 do 25?
  • Odpowiedz
dalej jest tylko kranówka. Wiadomo że powinna być pitna ale też cieżko nie wiadomo jakiej super jakości ona była.

@russo: W XXI w. w naszym rejonie świata zaopatrzenie w wysokiej jakości kranówkę jest łatwe i to się dzieje.
  • Odpowiedz