Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 275
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DominiCanes: miałem taki automat jakiś czas temu z żabki. Wychodziło w żabsach za butelkę ok 5gr. Problem polegał na tym że nawet jak już chciałeś cos oddać to była kolejka. Wystarczy jedna osoba która przywiezie butelki z całego tygodnia i automat zajęty na 15 minut
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: Jak się nie da, jak się da. Ja zawsze, z tymi bonami, płacę na samoobsługowej. Tylko, zeby bon wszedły, to trzeba go zeskanować nie na kasie samoobsługowej,tam gdzie produkty, tylko takim czytnikiem na dole, co wygląda jak smietnik na paragony xD
  • Odpowiedz
@Kotlet_z_Chabowy i myślisz że nikt tego później nie zauważy? Przypominam, że oszustwo nie ma dolnych widełek jak w przypadku kradzieży i nawet za 1 grosz jest odpowiedzialność karna, jedynie jest przewidziana mniejsza kara - do 2 lat więzienia zamiast 8 w przypadku oszustw mniejszej wagi. Sklep jest w pełni monitorowany, przy automatach też są dodatkowe kamery.
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137 Dzięki dla Ciebie, że przetestowałeś całe te bo mam do oddania kilkadziesiąt butelek, które zbieram. No i właśnie miałem się udać do Szwaba z początkiem października, żeby je spieniężyć bo pisali o 3 miesięcznym okresie przejściowym, że butelki bez znaku kaucji przez ten czas będą normalnie liczone jak te z. Ale wychodzi na to, że chyba nie… to trzeba będzie na drukarce wydrukować te znaczki i umieścić na etykiecie w
  • Odpowiedz
Sam fakt, że to są bony to już jest pozamiatane. Niemiecki pfand jest za normalną kasę.
Co to znaczy, że mi jest zabierany faktyczny hajs i dostaje g*wnobony na konkretny sklep xD
  • Odpowiedz
I jeszcze jedno - kupisz Colę 1,75 litra w Biedronce, bo tam takie są, a potem butelkomat w Lidlu Ci tego nie przyjmie, bo to nie ich butelka. Już kiedyś to przerabialiśmy - jak chciałeś oddać butelkę do sklepu, to musiałeś mieć paragon, ze napoje kupiłeś u nich. A butelki po Żywcu to nie przyjmujemy, bo my sprzedajemy Okocim.

@jerzu70 Nie wprowadzaj w błąd, sklepy mają obowiązek przyjmować wszystkie opakowania z
  • Odpowiedz
@Kotlet_z_Chabowy a potem pewnie jeszcze zrobią zakupy, przy których zeskanują kartę Lidl Plus i pewnie jeszcze kartą zapłacą za te zakupy, to szybko się zdziwią że ten ich cały misterny plan to nie był wcale taki dobry pomysł.

Aż mi się przypomniał ten konwojent, który ze wspólnikami ukradł 8 mln zł, ślady zatarli i wydawało się początkowo że skok idealny, a potem płacąc skradzioną gotówką użył swojej karty Biedronki, żeby rabat
  • Odpowiedz
@justlooking5 Dokładnie. To pokazuje że ustawa była pisana na kolanie, nikt nie jest na nią gotowy i dla każdego jest kłopotliwa. Zawsze myślałem że wybrany demokratycznie rząd ma poprawiać swoimi decyzjami byt obywateli i ustawy mają im służyć. Komu służy ten bubel?
  • Odpowiedz
@bartlomiej_rakowski

@ChlopoRobotnik2137 Dzięki dla Ciebie, że przetestowałeś całe te bo mam do oddania kilkadziesiąt butelek, które zbieram. No i właśnie miałem się udać do Szwaba z początkiem października, żeby je spieniężyć bo pisali o 3 miesięcznym okresie przejściowym, że butelki bez znaku kaucji przez ten czas będą normalnie liczone jak te z. Ale wychodzi na to, że chyba nie… to trzeba będzie na drukarce wydrukować te znaczki i umieścić na
  • Odpowiedz