Aktywne Wpisy

bartlomiej_rakowski +318
Ja już gotowy, pół godziny mi zajęło zapakowanie butelek, tj. odkręcenie każdej, nadmuchanie, zakręcenie i ułożenie do wora (bo po pół roku co poniektóre się mocno zassały). Aż musiałem wziewy wziąć bo mnie płuca i krtań spuchła od dęcia w butle xD Wyszły 3x pełne worki 150L. Już wiem, że nie dostanę za to 150 zł, a z 15 zł bo bym ich z torbami puścił xD dzięki @ChlopoRobotnik2137 za weryfikację.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
NissanZ32 +117
#systemkaucyjny w #szwajcaria a raczej jego brak. Praktycznie każdy sklep który sprzedaje produkty w plastiku ma obowiązek je też przyjmować. W praktyce oznacza to, że każdy sklep poza jakimiś mikro żabkami ma pojemniki na butelki PET i pojemniki plastikowe np. po płynie do płukania prania. Nie ma żadnej kaucji, butelka może byc zgnieciona. Wystarczyłoby zrobić coś takiego, w połączeniu z tradycyjnymi kubłami na plastiki pod blokami. No ale
źródło: image
Pobierz

Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
źródło: image
Pobierzhttps://www.gov.pl/web/klimat/system-kaucyjny-pytania-i-odpowiedzi
@obserwator_nsa: i bardzo dobrze, Konfederacja po raz kolejny pokazała, że są klaunami
@staszaiwa: bo koleś poszedł i wziął udział w promocji LIDLa, a nie oddał butelkę w systemie kaucyjnym. Ludzie nie doczytają albo uwierzą w taką bzdurę i będzie się niosło jaki to "system kaucyjny to absurd"
@JaNieGejJaPapiesz: @jakis_login: Ciężko się z takiego pije podczas dłuższego spaceru. No i gdzie go napełnisz po drodze?