Aktywne Wpisy

CrokusYounghand +132
Serio zawsze mnie zastanawiają ludzie kupujący całe zgrzewki wody butelkowanej, szczególnie w Warszawie, gdzie kranówka jest bardzo dobra. No i przy dostępności tanich i dobrych filtrów. Taki jeden filtr dafi na to oszczędność pewnie kilkuset złotych na wodę. A saturatory wcale nie są jakoś specjalnie droższe. Polak po prostu lubi przepłacać i cierpieć.
#takaprawda #przemysleniazdupy
#takaprawda #przemysleniazdupy
źródło: temp_file3796236024490569566
Pobierz
kamil-tumuletz +88
#antykapitalizm #pracait #programowanie #kolchoz #pracbaza
Jak mit „wolnego rynku”
przenosi się na klasę średnią-wannabe.
„kuce 15k na B2B” naprawdę wierzą, że złapali Pana Boga za nogi, bo zderzyli się z prostym faktem: rynek IT w Polsce przez dekadę dawał wysokie stawki, więc można było sobie wmówić, że to czysta zasługa „inwestowania w siebie”. A realia są takie, że:
-
Jak mit „wolnego rynku”
przenosi się na klasę średnią-wannabe.
„kuce 15k na B2B” naprawdę wierzą, że złapali Pana Boga za nogi, bo zderzyli się z prostym faktem: rynek IT w Polsce przez dekadę dawał wysokie stawki, więc można było sobie wmówić, że to czysta zasługa „inwestowania w siebie”. A realia są takie, że:
-

źródło: a49jt2
Pobierz@mk321: Czekaj, czy tobie się wydaje że jak masz umowę na czas nieokreślony to cię nie wolno zwolnić? XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
XDDDDDDDDDDDDDDDDD
Każdy jest łatwy do zastąpienia.
Ty jesteś z tych co nie idą na urlop, bo "firma beze mnie sobie nie poradzi"?
źródło: images
Pobierz@mk321: Ja jestem z tych co mnie proszą żebym nie szedł na urlop, bo tylko ja wiem jak pewne rzeczy działają xD Ten 3 miesięczny okres wypowiedzenia to mi chcieli wcisnąć przecież nie dla mojego dobra. Jak chcą to niech mnie zwolnią xD Ja nie mam kredytów, ani długów, poduszka finansowa zrobiona, śmiało. Ale
Widziałem przypadki, że był gościu, który nic nie robił, każdy miał go dość, wszyscy chcieli, żeby go zwolnić, ale nadal siedział. Nawet grupowo poszliśmy do przełożonego, żeby coś z nim zrobić.
@mk321: Dla chcącego nic trudnego, likwidujesz stanowisko i na jego miejsce tworzysz jakieś inne. Zazwyczaj firmy bardzo rzadko zwalniają pojedynczych ludzi, nawet na kontraktach. Jak lecą zwolnienia to masowo a wtedy jest redukcja personelu. Raz zostałem zwolniony bo firma zamykała oddział w Polsce, no zdarza się.
@mk321: niby co i czego? Za to właśnie przepłacam, żeby nie musieć się interesować. Chyba że te straszne zmiany w prawie to rzeczy typu "wchodzi ryczałt 12%" no to tak, jakoś to znoszę.
@mk321: Umowa na czas nieokreślony !== umowa na zawsze ;) Do tego UoP ma górny limit okresu wypowiedzenia trzy miesiące i sporo możliwości zerwania umowy bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Tak jak mówię, na B2B pół roku zwłaszcza w przypadku kluczowego kontrahenta to nie jest nic niezwykłego. Wybierz sobie umowę z krótszym okresem wypowiedzenia i porównuj, że jest krótszy ¯\(ツ)/¯
@Dorianxxx: Nie wiem czy w ogóle taki problem istnieje. We wszystkich korpo których pracowałem ludzie którzy byli na b2b sami chcieli takiej umowy. Nikt na siłę nie wypychał. Nawet mało tego. Część firm bardzo niechętnie brała ludzi
@Dorianxxx: preferowany bo można unikać podatków, ale ma swoje minusy z czym zresztą dużo ludzi się już zetknęło
coraz więcej kierowców zawodowych ciężarówek i cystern jest wypychanych na b2b, bo janusz nie chce płacić tego co musi w związku z pakietem mobilności
widziałem już ogłoszenia, że KUCHARZE są szukani w znanych knajpach i wpychani na b2b (też fajne, przecież jak chłop sobie utnie palca czy oparzy rękę, a dzieje się to często na kuchni, nie trzeba płacić 100% l4 w związku z wypadkiem przy
@kogut_20: No takie przypadki wypychania to czyste s----------o które powinno być tępione, ale tutaj to pracownik sam ma interes aby p----------ć janusza, więc mamy stronę pokrzywdzoną. W przypadku większości B2B nie