Wpis z mikrobloga

Co do ZUS się nie do końca zgodzę, bo ta dyskryminacja w postaci uśredniania wieku jakaś ekstremalna nie jest

@Khaine: niby nie, ale jest tylko podkreśleniem, że ja mam być płatnikiem w tym systemie, a nie beneficjentem. Nie ma żadnego uzasadnienia dla nierównego wieku emerytalnego oraz wspólnego naliczania dalszego czasu trwania życia, a skoro państwo nic z tym nie robi, no to mu nie ufam również w innych kwestiach.

Tak
  • Odpowiedz
Czyli dokładnie tak jak na B2B, tyle że tu przynajmniej mam więcej środków do samodzielnego rozdysponowania.

@xetrov: No różnica jest taka, że na B2B co najwyżej możesz okraść sam siebie a nie że ktoś cię okradł, bo byłeś na tyle głupi by mu zaufać. Wystarczy od pewnego momentu sobie powiedzieć że kupujesz za np. 10-15% wypłaty obligacje 10 letnie miesiąc w miesiąc i zbierasz środki w ten sposób. I tej
  • Odpowiedz
Wiele psiemciembiorcow wymaga B2B od samego startu rozpoczęcia współpracy, nie dlatego, że klepaczowi czy innemu Mirkowi zostanie więcej pieniędzy, ale dlatego, że w każdej chwili można wystawić go za drzwi. O "podwyżkach" jak pan założysz działalność nie wspominając bo to wyższa szkoła s----------a.

@Shoot3r: no dobra, ale jak ktoś dodaje takie tagi

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat
szpongiel - >Wiele psiemciembiorcow wymaga B2B od samego startu rozpoczęcia współprac...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz
@Khaine: ja już odkąd tylko przekroczyłem próg zarobków niezbędny do utrzymania (a nie potrzebuję dużo, mieszczę się w 10k pln miesięcznie z hipoteką), prawie całą nadwyżkę przeznaczam na przyszłość. Dywersyfikacja geograficzna, walutowa, jurysdykcyjna, różne klasy aktywów, to wszystko zajmuje dość dużo mojego czasu i uwagi, dużo łatwiej by było po prostu "liczyć na państwo".

Zuscoinów mam aktualnie prawie 150k pln, ale tego nawet nie wliczam w bilans, bo nie traktuję
  • Odpowiedz
jak odejmiesz urlopy,

Mam, kwestia umowy.

@xetrov: i cyk, domniemanie stosunku pracy oraz domiar podatkowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Weź miras jako kontraktor na B2B nigdy żadnego płatnego urlopu do umowy nie wpisuj, bo kręcisz na siebie bat dla urzędu skarbowego. I to taki fest.
  • Odpowiedz
Korpo nie chcą brać na B2B tylko pchają etat. Zaś dobrze opłacani specjaliści np. z IT by właśnie sami często chcieli B2B ale muszą się godzić na etat, albo szukać innej fuchy.

@szpongiel: tak bardzo to, niedawno rozmawiałem z pewną brytyjską firmą i co z tego, że oferowali bardzo sensowne wynagrodzenie, skoro chcieli tylko etat. Przy takich kwotach to nie ma kompletnie sensu w polskich warunkach, więc nie zaczęliśmy współpracy,
  • Odpowiedz
@Khaine a policzyłeś urlopy? Czy na to już nie patrzysz? Kilka dni chorobowych w roku i ewentualnie pobyt w szpitalu przez miesiąc raz na kilka lat? Czy ty z tych co zaczęli pracę po studiach i "przez ostatnie 3 lata byłem tylko 2 dni na chorobowym jak zachlałem" / "dostaję premię za brak L4 w ciągu roku"? Liczysz to że mogą zwolnić cię w każdej chwili, a nie 3 miesiące wypowiedzenia
  • Odpowiedz
Weź miras jako kontraktor na B2B nigdy żadnego płatnego urlopu do umowy nie wpisuj, bo kręcisz na siebie bat dla urzędu skarbowego. I to taki fest.

@szpongiel: Tam jest co prawda więcej kryteriów jakie trzeba spełnić, ale mimo wszystko sam fakt istnienia takich zapisów w umowie już im daje bardzo silny punkt zaczepienia. Jak umowa jest napisana typowo kontraktowo, to ciężko będzie udowodnić, bo można się powoływać na jakieś tajemnice
  • Odpowiedz
Patrzysz tylko na to co teraz dostajesz do ręki, a pomijasz wszystko inne.

@mk321: Czy ty przeczytałeś w ogóle moje rozważania które tam były wyżej? Wszystko masz ładnie wypisane co jest brane pod uwagę. I na ten moment abym na B2B wyszedł na zero z UOP to musiałbym przez około 3 miesiące w roku nie pracować. Wtedy dopiero mi wyjdzie na równo. Czyli bufor L4 + urlopy mam właśnie cały
  • Odpowiedz
@xetrov uuu urlopy i chorobowe na B2B, no ładnie "znamiona umowy o pracę". Powodzenia ile tak to będzie trwało.

Księgowa, a i tak musisz ogarniać co for zmienia w prawie. I księgowa wszystkiego nie zrobi.

I co, ile zaoszczędzisz na tym VAT? Ile rzeczy kupujesz i wliczasz? Konsolę do gier czy kanapę do salonu (ekhem, do biura do przyjmowania klientów)?
  • Odpowiedz
  • 0
@Dorianxxx No dobra, tylko wraz z bogaceniem się narodu dostępność mieszkań nie rośnie, a spada. Na statystykach tego aż tak nie widać, bo wcześniej też była niska ale ludzie sobie radzili. Radzili sobie właśnie przez tani wykup mieszkań komunalnych/pracowniczych, a później przez pracę za granicą. Dzisiaj takich możliwości nie ma, a nawet pracując w IT nie poszalejesz.
  • Odpowiedz
@Dorianxxx

@mk321 zgadzam się z Tobą i rozumiem zagrożenia wynikające z B2B - po prostu w mojej opinii winy za obecny stan rzeczy nie ponoszą wyłącznie pracodawcy, a raczej wykorzystali oni, z ekonomiczną korzyścią dla siebie, podejście specjalistów. Obserwując ten rynek od ~10 lat, dopiero w niedawnym czasie pojawiają się głosy o tym, że jest to sytuacja patologiczna (aczkolwiek myślę, że wciąż nie jest to większość osób, których problem dotyczy).
  • Odpowiedz
@krebul

ale dlatego, że w każdej chwili można wystawić go za drzwi

@Shoot3r: No pewnie, bo okres wypowiedzenia i kary umowne w umowach B2B nie istnieją.

Miesięczny okres wypowiedzenia na B2B vs umowa
  • Odpowiedz
@mk321: Jak na razie jedynym co ma mechanizm wyparcia tutaj jesteś ty, próbując samego siebie przekonać że UOP to czysty zysk i wcale się nie traci na nim dużo pieniędzy xd Bo mnie i pozostałych ludzi którzy są na B2B i sobie skrupulatnie policzyli kiedy to się opłaca a kiedy nie na pewno nie przekonasz, że białe jest czarne.
  • Odpowiedz
Bo wystarczy że mają elastyczne godziny pracy

@Khaine: albo nienormowany czas pracy, praca zdalna, na własnym sprzęcie i inne takie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Weź to dopasuj do odbijania karty w kombinacie.
  • Odpowiedz
I sobie wyobraź, że przychodzi kryzys (znowu jakaś pandemia/wojna lub w firmie kluczowy klient zrezygnował). Jak myślisz, kto poleci w ciągu miesiąca a kto będzie trzymał stołek i ciężko się go będzie pozbyć?

@mk321: Ten co jest łatwiejszy do zastąpienia. Jeśli na B2B jest ważny specjalista to poleci jako ostatni. Dlatego korpo na kontraktach podkręcają okresy wypowiedzenia niekiedy nawet do pół roku, żeby im czasem właśnie kluczowy specjalista nie mógł
  • Odpowiedz
@mk321: zacznij od czytania odpowiedzi które już dostaleś wcześniej, bo na razie się rozkręciłeś i jesteś generatorem jakichś dość losowych treści.
  • Odpowiedz
@Khaine co wypisane? Nic z tych rzeczy co wymieniłem nie napisałeś.

3 miesiące na B2B bardzo łatwo nie pracować. Wywalają cię z miesiąca na miesiąc (ewentualnie dwa) i szukasz przez pół roku pracy. A na UoP sobie siedzisz na nieokreślonym.

Nie potrzebujesz urlopu więcej niż dwa tygodnie i dlatego tego nie uwzględniasz w wyliczeniach xD No hit po prostu xDDD
  • Odpowiedz