Aktywne Wpisy

je j---e za rok w czerwcu mam wesele a nowobogacki teściu wymyślił sobie że zgodnie ze starapolską tradycją na weselu muszą być dziady proszalne... i mimo że zostało ponad pół roku to jeździ po wiosce i zaprasza wszystkich meneli. Naprawdę już się człowiekowi odechciewa tego cyrku
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
dziady proszalne na weselu hit czy kit?
- hit 26.2% (22)
- kit 53.6% (45)
- hit ale trzeba zatrudnić aktorów z domu kultury 20.2% (17)

lokomotyva +36
Oglądam skipujac tego gremlina z zatkanym nosem jak materiał komentuje o grach roku.
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem

Jak mit „wolnego rynku”
przenosi się na klasę średnią-wannabe.
„kuce 15k na B2B” naprawdę wierzą, że złapali Pana Boga za nogi, bo zderzyli się z prostym faktem: rynek IT w Polsce przez dekadę dawał wysokie stawki, więc można było sobie wmówić, że to czysta zasługa „inwestowania w siebie”. A realia są takie, że:
- w 90% przypadków robią chałturę w sprintach, gdzie śmieszna Julka po liceum z certyfikatem scrummastera mówi im kiedy mają oddać taska, i całe to „B2B wolność” sprowadza się do braku urlopu i samodzielnego płacenia podatków
- globalny rynek software’u już im siedzi na karku, bo Indie, Ukraina, Wietnam czy Meksyk też produkują programistów, i to taniej – więc „15k” to nie boska manna, tylko chwilowa anomalia
- co trzeci z nich ma na LinkedInie zieloną ramkę „#OpenToWork”, czyli niby elity wolnego rynku, a w praktyce permanentny strach, żeby nie wypaść z obiegu
- ich praca też jest wyceniana dokładnie tak samo jak spawacza czy kierowcy - nie „ile są warci”, tylko ile można im zapłacić, żeby nie uciekli, a klient końcowy i tak buli marżę agencji lub software house’u
Komiczne jest to, że oni gardzą fizycznymi zawodami, a ich własna „wolność” sprowadza się do cyfrowego folwarku: poganiają ich scrum-folwarczaki, KPI-bat, sprint-bicz, a do tego brak ochrony kodeksowej. Różnica między nimi a robolami jest głównie w narracji - zamiast „janusz budowlanki” mają „Agile coacha”, a zamiast betoniarki - Jirę.
To wszystko to nie wolny rynek, tylko nowa wersja pańszczyzny w fajnych nazwach i z MacBookiem na kolanach.
Opierasz się na jakimś marginesie, normalni ludzie nie gardzą innymi zawodami.
Ponadto dlaczego mają się nie cieszyć jeżeli ich zarobki (nie tylko B2B, ale na etacie), plasują się powyżej mediany?
Każdy wie, że praca programisty nie jest stanowiskiem kierowniczym, więc logiczne, że ktoś nad nimi jest.
Ogólnie czuć z Twojej strony frustrację życiową i widać musiałeś odreagować jakoś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kamil-tumuletz: Toś sobie znalazł "oparcie" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podpowiem, opierasz się na części wypowiedzi wykopu, a sam wykop to już patologia w dużej mierze.
Na dodatek doświadczasz błędu poznawczego.
Jeżeli mamy 100 osób, i powiedzmy 5% to patałachy, to oni napiszą właśnie np. że jakiś zawód to robactwo itd. a 95% tego nie napisze, jednak nie zobaczysz rzeczy nienapisanych, zobaczysz te
Przypomnij mi, jaka jest mediana zarobków w Polsce?
Nie
Też nie…
Pozostaje tylko wiara że gdzieś tam są normalni i jest ich 99% ale sie nie odzywają bo się wstydzą
Wykop,nie odzwierciedla rzeczywistości.
Normalnych nie spotkałem, pewnie są tam gdzie glazurnicy 50k na tajnych forach milionerów
Pozdrawiam cieplutko.
@kamil-tumuletz: no ale co mają udowadniać Twoje "latka na fb"? To kolejny błąd poznawczy. I nie jest żadnym argumentem w niczym.
Na wykopie masz edge lordów, przygłupów, przegrywów sfrustrowanych. Ci sami ludzie to potulne p-------i na żywo
@kamil-tumuletz: swoją drogą, widzisz, nie napisałem tego nigdzie ale ja bardzo szanuję ludzi którzy mają inne zawody, nigdy tu się nie przechwalałem ile zarabiam itd. itd., więc już spotkałeś, ale gdybym tego teraz nie napisał to nigdy byś mnie nie zaliczył do normalnych.
Nie napisałem też wielu innych rzeczy które uważam że są normalne i dlatego ich nie widzisz, na tym właśnie polega ten błąd poznawczy lub
@Hadolf_Itler: a coś w tym jest, mam znajomego który (tu też ma konto,ale nie wiem jaki nick ), z którym mam co prawda totalnie inne poglądy i podejście do życia, ale się obaj akceptujemy i
Ahh, Ty i Twój research ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeszcze niedawno porównywałeś noclegi w dwóch miejscach, przy czym w jednym brałeś ceny z szczytu sezonu, a w drugim poza sezonem, i dla Ciebie to było wiarygodne porównanie. A jak wytknąłem manipulację to nagle nabrałeś wody w usta i nie odpowiedziałeś
https://wykop.pl/wpis/82571221/wpis
https://ela-uczen.nauka.gov.pl/wynagrodzenia