Wpis z mikrobloga

Wiecie co jest najlepsze w wykopie? To, że w polskim internecie nie ma absolutnie żadnej lepszej alternatywy dla tego portalu, i bynajmniej nie jest to reklama xD
1) Facebook - największe w internecie skupisko chłopskiego rozumu, mariuszyzmu, foliarstwa, grażynizmu. Stare baby siedzą i komentują politykę i obrazki wygenerowane przez sztuczną inteligencję. Moderacji zero. Szkoda czasu tam w ogóle zaglądać w 2025.
2) Fora phpBB by Przemo - wszystkie umarły z wyjątkiem... Elektrody i Garsoniery xD
3) Reddit - bańka, gdzie jesteś minusowany gdy nie zgadzasz się z ogólnie przyjętą narracją, jeszcze większa dyktatura moderacji niż tutaj. Niewygodny styl, dużo klikania i rozwijania wątków.
4) X dawniej Twitter - tyle spamu i botów, że Rumun się chowa, tagi działają tylko umownie, nie wiadomo kto z kim dyskutuje - pisząc Tweeta wysyłasz go w kosmos licząc że ktoś to przeczyta. Moderacji zero.
5) Discord - bardziej coś na zasadzie kółka wzajemnej adoracji niż miejsca do jakiejkolwiek dyskusji na poważnie, niewidoczne z zewnątrz
6) Hejto, lurker i inne kopie wykopu - nic ostatecznie nie wypaliło na taką skalę jak pierwotnie zakładano
#wykop #internet #przemyslenia #przemysleniazdupy
Lolenson1888 - Wiecie co jest najlepsze w wykopie? To, że w polskim internecie nie ma...

źródło: temp_file7496270024921333556

Pobierz
  • 179
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lolenson1888 Twitter to w tej chwili topka polskich społecznościówek, przynajmniej przy moim algorytmie a czytam głównie politykę, nieruchy i trochę rozrywki/memow. Algorytm działa fajnie i sama aplikacja iOS też. Te parę botów to nic przy poziomie zabotowania np Facebookowego Threads :/
  • Odpowiedz
@bighatlogan no to już odpada wg mnie bo co mam pisać do wszystkich skoro interesuje mnie konkretny jeden temat? A subreddity to nie są takie jakby odpowiedniki tagów jak na wykopie? Masz tag przegryw i piszą tam przegrywy. Tak samo mógłby być subreddit r/przegryw.
  • Odpowiedz
bańka, gdzie jesteś minusowany gdy nie zgadzasz się z ogólnie przyjętą narracją, jeszcze większa dyktatura moderacji niż tutaj

@Lolenson1888: jesteś za pewne kolejnym, co wiedzę o reddicie czerpie z wykopu albo wchodzisz na jakieś dziwne subreddity. Jest skręcony w lewą stronę, ale to nie ten poziom, co główna wykopu.

pisząc Tweeta wysyłasz go w kosmos licząc że ktoś to
  • Odpowiedz
@open_or_die: przeglądam kilka hobbystycznych subredditow i czasem wejdę w popularne na świecie z ciekawości i jak przez lokalizacje pokaże mi kompilacje z Polskich subreditow to mam wrażenie ze to najbardziej sojowe miejsce w jakim byłem, #przegryw to przy tym wręcz ocieka testosteronem, wypok jest jaki jest ale przynajmniej ma jakiś charakter
  • Odpowiedz
@Werdna: mnie kompletnie nie interesują wpisy sojaków i przegrywow, ani na wykopie, ani na reddicie czy nawet na imgurze.
Na reddicie przynajmniej mam spokój od botów mateckiego czy zdjęć gówna nad ranem.
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu: Discord jest zajebisty jako nowa generacja teamspeaka czy venta do jakiejś gildii czy klanu w grze, nie mam pojęcia jak ludzie wpadli żeby tego używać do dużych grup, to jest do tego tylko trochę lepsze niż prywatna grupa na fejsie
  • Odpowiedz
@wooster a to tak. Możesz założyć subreddita. Tylko problem jest taki, że nikt na niego nie będzie wchodził. Bo po pierwsze nikt o nim nie będzie wiedział, po drugie jest ten mało użytkowników. Musiałbyś jakoś go rozleklamować. To nie tak jak na mirko, że każdemu się wyświetli.

Dlatego nikomu nie się chce i po prostu pisze na r/Polska.

Jakbyś miał jakąś grupę użytkowników i tam przeszedł to wtedy spoko.

Zagraniczne subreddity
  • Odpowiedz
To, że w polskim internecie nie ma absolutnie żadnej lepszej alternatywy dla tego portalu

@Lolenson1888: Paradoksalnie wykop nie jest atrakcyjny dla reklamodawców. Specyficzna, hermetyczna społeczność z własnym slangiem i memami które jedynie my rozumiemy. Wykop nie ma konkurencji, bo takie portale są mało dochodowe
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: dziwne, ja przeleciałem r/Polska posortowane po najlepszych, poczytałem sobie komentarze i nawet w tych politycznych wpisach ludzie są odjechani w lewo, ale nie widziałem takiego toksycznego ścieku jak na wykopie ani odniesienia do p0lek. Powiedziałbym, że tam panuje jednak wyższa kultura wypowiedzi. Przeszkadza mi tam ilość polityki, a nie poczucie jak na przegryw
  • Odpowiedz
@Lolenson1888 to prawda, jakiś czas temu zrezygnowałem z wykopu szukałem alternatyw i niestety. Wszystko co wymieniłeś, plus jeszcze threads próbowałem i niestety, każdy portal ma inną charakterystykę. Żaden nie jest tak otwarty jak wykop a jednocześnie tak hermetyczny. Albo tworzą małe, zamknięte społeczności albo są tak otwarte, że nie tworzą żadnej społeczności jak x czy threads i w sumie to ma się wrażenie że pisze się w eter.
Kompletnie też nie
  • Odpowiedz
@open_or_die

Nie podoba Ci się r/Polska czy r/polityka to idziesz na dziesiątki innych tagów gdzie możesz się zamknąć w swojej bańce.

Ale w tym jest właśnie problem, że na takim redicie właśnie się zamykasz w jakiejś bańce, w mniejszej społeczności i to cię ogranicza. A na wykopie wszyscy jesteśmy w jednym worze i sobie trza radzić xD

No i jak ktoś wyżej napisał, jakie masz suby polskie inne, ale żyjące, a
  • Odpowiedz