Wpis z mikrobloga

Wołam odnośnie wpisu - https://wykop.pl/wpis/78987115/moze-to-durny-pomysl-pytan-na-wykopie-ale-juz-nie-/strona/1

Na tę chwilę nie mam żadnej diagnozy, ale znalazłem dzięki komentarzom coś co mi pomogło komentarz @Xinnoth - melatoninę brałem wiele razy od 300 mcg do 5 mg, jednak nie przynosiła ona efektów, ba pogarszała sprawę, nie mogłem się dobrze wybudzić

jakbyś podejrzewał, że jesteś gdzieś na spektrum autyzmu (nie sugeruje, że jesteś xD sam jestem imo niediagnozowanym autystkiem jak pewnie sporo osób na wykopie) to bardzo pomocna może być zwykła melatonina, bo osoby w spektrum mają zaburzone funkcjonowanie niektórych mechanizmów ze snem: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24050742/ : nawet jak nie jesteś to mimo wszystko warto spróbować jakąś suplementacje na dłuższą metę.

.

nawet są fajne meta-analizy, np. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpi.12782 o większych dawkach i w sumie wychodzi na to, że przy takich jeszcze 10-50mg to jeszcze mieści się w jakiś granicach rozsądku

Jako, że byłem lekko już zdesperowany i wykorzystałem wszelkie oczywiste metody i lekarzy, zdecydowałem się przyjąć końską dawkę 40 mg melatoniny (dodatkowo przeczytałem, że niektórych chorych na raka może mieć sens i 60 mg).

Dodatkowo przeczytałem na reddit, że w niektórych przypadków nowotworów zalecane jest do 60 mg. Więc mówie od 40 mg nie umrę.

Efektem są dwie najlepsze noce od dziesiątek miesięcy, 1-2 wybudzenia na siku, a jeśli ono następuje jest łagodne otworzę i zamknę oczy, bo tak normalnie byłem w 0,1 sec gotowy do walki.

Oczywiście dalej polatam po lekarzach, aby mieć pewność co do diagnozy i nie przeoczyć jakieś poważnej choroby - dobry neurolog etc

#zdrowie #bezsennosc #psychologia #psychiatria #mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout #medycyna #sen
Kasahara - Wołam odnośnie wpisu - https://wykop.pl/wpis/78987115/moze-to-durny-pomysl...

źródło: 64a299a854d29618ee69b7a18a41ec90

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@smieszek321: zasypiam około 23-1. W sumie 1/2 szklanką wody popijam tabletki przed snem. Tak jakoś po 20 bardzo mało piję już. Ale testowałem np. odcinanie o 21 picia i to nie było siku w nocy czasem mam noce, że się wiele razy wybudze i ani razu na siku, Sprawdzałem też glukozę czy nie mam jakiegoś hipo podczas wybudzeń
  • Odpowiedz
@Kasahara: gratulacje że Ci się udało, zostawię dla Ciebie i potomnych może ktoś skorzysta, jest taki pan Mateusz Majchrzak (linkedin, instagram, facebook) jest on expertem snu, warto go zaobserwować, mówi fajne rzeczy o snie, można jeszcze u niego skorzystać z konsultacji jak ktoś ma problemy
  • Odpowiedz
@Kasahara: Ło kurła, to i ja spróbuję. Nie spałem porządnie od prawie 5 lat, a ostatnio, to już kompletnie tragedia - zasnę dosłownie na 15-20 minut, wybudzam się, i znów próbuję zasypiać kolejne kilka minut, to jest tragedia. Najgorsze, że mam tylko 5mg, to będę musiał pół opakowania w--------ć :D. Wołaj proszę jakby wyszła jakaś diagnoza z badań - mnie też badają od roku i nic z tego nie wychodzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@KlapekApokalipsy: ogólnie wiesz to jest mały % szans na to co mi pomogło, zajrzyj do głównego wątku w linku, tam dużo osób dało pomysłów dużo i sposób, które mogą być skuteczniejsze :). Jak coś zawołam wszystkich do diagnozy, tylko pewnie nawet prywatnie po nowym roku coś się dowiem
  • Odpowiedz
@Kasahara: poczytałem, dziękuję! U mnie nie jest tak źle ale problem mam, płytki sen, duża część to bardziej czuwanie niż sen. Męczy mnie to bo kilka dni z rzędu taki sen i potrafię się rozchorować. Od kilku miesięcy jest lepiej bo zacząłem lepiej jeść ale sen dalej słaby i płytki. Pomagają różne specyfiki ale nie chcę tego brać na dłuższą metę. W zeszłym roku testowałem muchomora czerwonego, sen był wyborny
  • Odpowiedz
@Kasahara: Melatonina jest przeciwutleniaczem i jak dawki kilka mg nie działały, a dopiero taka, to może by to sugerowało, że masz jakiś stan zapalny i zwykły NAC tu nie pomoże. Jakiej firmy masz melatoninę? Ja już się nauczyłem, że jest "glicyna" i jest glicyna.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gagar: nie mam podstaw sądzić, ze ma stan zapalny, tym bardziej, który trwa 15-20 lat i dawałby inne objawy, a ja opróćz snu jestem na poziomie rambo :D w szczególności przy takiej ilości badań co zrobiłem. Melatoninę mam biofarm
  • Odpowiedz
@Kasahara: też mam spory problem ze snem. Nie pamiętam nocy, żebym się nie budził co jakiś czas. Czasami potrafię nie przespać 30h, paść ze zmęczenia i przespać jakieś 2h i znowu nie móc zasnąć przez wiele najbliższych godzin. Chore to, ale to raczej psycha u mnie to powoduje, wina tej galarety z czachy
  • Odpowiedz