Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka pamiętam, ze gdy zaczynałem ćwiczyć te 7 lat temu, aby dociać musialem jeść 1800 kcal i robić godzinę kardio. A na 2600 kcal to już zalewalo mnie na masie w cholerę. Obecnie redukowanie na 3600 kcal i problem z masowaniem, bo 6000 kcal cieżko przejeść nawet cały dzień żrąc. Śmiesznie to się zmienia ze stażem

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout #dieta #ogremaxing #odchudzanie
  • 44
@Kasahara: Nawet jeśli piszesz, że naturalnie miałbyś 5000 to nadal jest 800 więcej ode mnie. Czyli to jest różnica jednego dodatkowego treningu dziennie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie neguję, że nie masz takiego zapotrzebowania tylko, że wynika z czegoś innego niż posiadanie masy mięśniowej i stażu treningowego. Większa termogeneza przez leki, większy NEAT, może gorsze trawienie i przyswajanie składników itp.
@wozniak_hubert:

No ja robię 20-60 min cardio codziennie od 7-8 lat (chyba max 2-3 dni odpuściłem przez ten czas); ale na początku jak miałem to niskie zapotrzebowanie to też tyle robiłem :) wieć nie jest to jakaś zmienna z czasów od początkiu
@Kasahara: a czyli bardziej szybki marsz. Pytam, bo pamietam filmik sakera gdzie pokazywal badania ze, aby nie gubic masy trzeba albo typowy marsz albo sprint a najgorzej jest biec srednio szybko stalym tempem. A z racji ze szanuje twoje osiagniecia to bylem ciekawy jak sie na to zapatrujesz
@Kasahara: mam w sumie 1 pytanko tak bez wielkiego namyslu polecasz moze jakis plan treningowy jak mialem dluga przerwe ponad roku? tak cwiczylem sobie na drazku, ale chyba czas na silownie zaczac chodzic xD na ten moment mam 191cm i 134kg xD ale ogolnie juz wychodzilem z czegos podobnego przez zwykly trening 2-3x na drazku + przysiady ze sztanga
@Poemat: masy miesniowej xD podsumowaniem wykladu bylo to, ze przy budowie sylwetki czyli miesni oplaca sie kardio przy okazji cwiczen silowych. Jednakze tylko spacery czy szybki chód najlepiej po schodach / na maszynie albo interwaly sprintem > 90% max tetna. Inne kardio redukuje miesnie. A wlasciwie to chyba chodzilo o przebudowe z krotkich na dlugie miesnie i bezsens robienia cwiczen nastawionych na 2 rozne efekty.
Inne kardio redukuje miesnie

@jakubeskulap: Nie redukuje masę mięśniową tylko powoduje adaptację jednych włókien mięśniowych w drugie, które "nie biorą udziału w hipertrofii" mówiąc to bardzo, bardzo prosto i w skrócie. Jednak aby ten proces zachodził musiałbyś wykonywać dobrze ponad 8h i więcej w skali tygodnia pracy aerobowej poniżej swojego progu LT1.