Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy #programowanie jest trudne? Pytam z ciekawości przez rosnącą od lat popularność i czasem przechodzi mi przez myśl czy samemu nie spróbować. Zawsze goście z IT kojarzyli mi się z typowymi nerdami, którzy 24h siedzą w pokoju :D nie inaczej wyobrażałem sobie programistów, jako takich klasowych kujonów, którzy zawsze byli dobzi z matematyki, chodzili na olimpiady, ogarniali zawsze na lekcjach, zadania z gwiazdką ale byli aspołeczni. Stąd trochę mam obraz programistów jako obdarzonych w genach lub skillach ukrytych matematyków, fizyków, no generalnie ścisłe umysły z tendencją do zamknięcia się na pół dnia i harowania. Jeśli chodzi o wygląd to ten obraz na pewno zniknął i teraz programistami są nawet typowe normiki. Często słyszę przypadki o programistach bez IT, czyli po wszystkich humanach i innych nietrafionych wyborach. Dużo kobiet ot tak zostało programistkami po bootcampach i wykształceniu w ogóle nie związanym z IT i teraz robią kontent jak zostać programistą. Przypadki gdzie ludzie po 30-40-stce przebranżawiali się. Jak to w końcu jest? Czy są jakieś specjalne predyspozycje? Jest jakiś podział na ścisłowiec - poradzi sobie, human - nie? Kwestia ciężkiej pracy czy predyspozycji? Czy osoba która łapie nowy język obcy odnalazłaby się w programowaniu (czy jest jakaś analogia)? Są łatwiejsze i trudniejsze rzeczy (np. UI/UX albo front vs AI/backend)? Z jednej strony jest obraz, że to nie dla każdego, jest ciężko i najlepiej się urodzić seniorem a z drugiej każdy może i wystarczy chcieć :D

#naukaprogramowanie #it #informatyka #praca #programista15k #kariera #korpo #nauka #studia #bootcamp #java #python #ui #ux #udemy

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #624aefa0d6fcd8e3193a2362
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Czy #programowanie jest trudne? Pyt...

źródło: comment_1649086377ZN3Vjh4N4myPuCv73BmoV5.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: to bardzo trudne pytanie. jak bylem mlodszy to moim marzeniem bylo zostac programista, teraz sobie tego nie wyobrazam na dluzsza mete. zalezy jakiego obszaru chcesz sie podjac. Mysle ze programowanie trajektorii lotu rakiety zbyt latwe nie jest, ale developmentu aplikacji mozna jakos przejsc. sama czynnosc programowania z mojego doswiaeczenia wydaje sie calkiem przyjemna, ale praca w tym na codzień to niekończące źródła błędów, frustracji i zagadek. Jest to zawód
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: "czy jest trudne" - to zależy ile chcesz zarabiać

można być programistą z małą wiedzą, który osiągnął jakiś tam minimalny próg do zdobycia jakiejkolwiek pracy i zarabia 3-4k netto, po jakimś czasie pewnie 5k

większość ludzi nie wyobraża sobie jak można robić cokolwiek związanego z pracą poza pracą, albo jak można sie uczyć czegokolwiek, nie będąc zmuszonym przez szkołe/studia - i to jest poziom dla właśnie takich
  • Odpowiedz
Czy #programowanie jest trudne?

@AnonimoweMirkoWyznania: jak kręcą Cię pieniędze i topowe stawki to tutaj same szczere chęci nie wystarczą, tu trzeba mieć talent, obycie w technologiach, łapać zawiłości projektów w mig

tutaj będziesz konkurował właśnie z takimi nerdami, którzy programują od 12 roku życia, mają 15 lat expa zawodowego, ich hobby po pracy to klepanie własnych projektów w nowych
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Z tym Pawłem i Gawłem to jest uproszczenie. W programowaniu są tak złożone tematy, że prawie każdy napotka w końcu poziom, powyżej którego nie podskoczy, osiągalny już tylko dla najbardziej kumatych umysłów. Jeżeli ktoś jest tak naturalnie utalentowany, to nauczy się programowania choćby i miał 40 lat i przyjdzie mu to z łatwością. Przecież komputerów nie wymyślili 12 latkowie, tylko profesorowie matematyki. Natomiast kwestia kariery to już inna rzecz.
  • Odpowiedz
PłatkiNaMleku: @mrKuaku: @kilemile: Yep dokladnie tak samo mysle. Moja wypowiedz zakladala zostanie "po prostu" developerem tak zeby miec z tego dobry dochód i z tego żyć. Natomiast jak ktos chce z tego naprawde duzej kasy, chce pracowac w NASA albo u Elona Muska, no to niestety, to jak z pilkarzami, nie kazdy bedzie drugim Messim, nie kazdy nawet pogra poza Polską, ktos skonczy w ekstraklasie a ktos
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Tak, mając XX lat doświadczenia dalej pojawiają się problemy do rozwiązania, zagwozdki, nowe tematy które bywają trudne, tyle że oklepane rzeczy robisz z łatwością, coś co człowiek się szkolący nie jest w stanie zrozumieć, Ty robisz łapiesz w mig ale to tak jest w każdej branży pewnie
  • Odpowiedz
OdległaOrka: @OlekAleksander: @villager: @as25_cule: @marcin99b: @wojciet: @folwarkzwierzecy: @AnonimoweMirkoWyznania: @steppenwolf90: @kimikini: @kilemile: @mrKuaku: @darktemplar: a jak z takimi działkami jak UI/UX/Tester/Frontend? W necie wydaje się, że to ziemia obiecana dla każdego spoza IT kto chce się wkręcić. Nie wiem jak nazwać te "dziedziny" czy jest podział na takie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: tak jak ze wszystkim, masz robienie różne rzeczy i w różnych projektach

ui/ux - inaczej wygląda robienie prostych stronek dla janusza, a inaczej projektowanie rzeczy od których zależy gruba kasa w korpo

testy - inaczej wygląda klikanie w aplikacji, a inaczej pisanie automatów, jeszcze można robić jakieś rzeczy z automatyzacją
  • Odpowiedz