Wpis z mikrobloga

Rozwiązano tajemnicę sposobu w jaki pająki chwytają ofiary 50 razy cięższe od siebie.

Naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów, aby zrozumieć, w jaki sposób niektóre gatunki pająków potrafią złapać w sieci ofiarę, która jest o rząd wielkości cięższa od nich samych. Nagranie wideo ujawniło, że drapieżne stawonogi używają systemu bloczków, co pozwala im złapać nawet jaszczurki.

Link do znaleziska: (dodałem krótkie tldr w komentarzu) https://www.wykop.pl/link/5941891/rozwiazano-tajemnice-jak-pajaki-chwytaja-ofiary-50-razy-ciezsze-od-siebie/

Publikacja na łamach czasopisma Journal Of The Royal Society Interface

#swiatnauki #gruparatowaniapoziomu #liganauki #ligamozgow #qualitycontent #nauka #ciekawostki

#biologia #natura #zwierzaczki #przyroda
RFpNeFeFiFcL - Rozwiązano tajemnicę sposobu w jaki pająki chwytają ofiary 50 razy cię...

źródło: comment_1612548131Ju5RHrI20Wg6aBhEIyzI0v.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • 10
@RFpNeFeFiFcL #!$%@? pomimo swoich owadzich odruchów opanowały system bloczkowy już niedużo i cywilizacje sobie ogarną jak zaczną życie w koloniach ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@RFpNeFeFiFcL: Ech, #!$%@? arachnofobia. Zdroworozsądkowo wiem, że to fajne zwierzęta,

Ale no kur**, jak w wynajmowanej chacie, ładnie otoczonej tujami i innym ścierwem przez 3 dni wojny wytłukłem 6 kątników, z czego dwa wielkości, posługując się wiki, z odnózami miały lekko te #!$%@? 8cm, a dla mnie to były wielkości z 12vmcm średnicy.

Padasz se zmęczony praca w delegacji za za mala kasę na łóżko, a w kącie #!$%@? #!$%@?. Tętno od razu z 52, bo se biegasz na 194, bo to twój niby max. #!$%@?łeś go? Spoko, pod łóżkiem są trzy i się śmieją z Ciebie
  • Odpowiedz