Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/JakDorobic_com_mjlqg4dxZY,q60.jpg)
JakDorobic_com +89
Przyszła pora na rozdajo! Do wygrania 50 zł w formie e-karty do wykorzystania w Allegro. Rozdajo organizuję po to, żeby poznać Waszą opinię na jeden z palących tematów – nieruchomości. Wszyscy wiemy, co się dzieje na rynku i że z roku na rok jest coraz trudniej o własne mieszkanie. Ludzie dzielą się na zwolenników całkowitego braku ingerencji państwa oraz tych, którzy chcą znaczących regulacji. Do którego grona się zaliczacie?
Co trzeba
Co trzeba
Jak Twoim zdaniem najlepiej rozwiązać problemy rynku mieszkaniowego?
- Wynajem od samorządów (mieszkania komunalne) 36.5% (127)
- Dopłaty do wynajmu 4.3% (15)
- Niskooprocentowane kredyty 21.3% (74)
- Gwarancja wkładu własnego z BGK 5.7% (20)
- Deregulacja przep. budowlanych – ład przestrzenny 18.1% (63)
- Inne (opisz) 14.1% (49)
![](https://wykop.pl/cdn/c0834752/0491fc59c12225d6e659c3e1f7996e859b9284f46afd684c78da89afabe0e159,q60.jpg)
Cancermoon +95
Wczoraj jakas Julka mnie wyjasnila, ze we wieku 30lat powinienem wynajmowac sam pokoj z Ukraincami niz w siedziec w ladnym pokoju z podwórzem/lasami dookoła na wsi z rodzicami + jedzeniem za darmo bo inaczej nigdy nie poczuję się wolny ani swobodny, nie bede wiedzial co to znaczy miec caly los w swoich rekach ehhh .... #przegryw
załóżmy
koszt mieszkania = 3000 zł miesięcznie
koszt przeżycia = 1000 zł miesięcznie
dwie osoby mają takie same zarobki = 3000 zł netto
jedna mieszkanie odziedziczyła, a druga musi wynajmować
po roku jedna ma 24 0000 zł oszczędności, a druga 12 000 zł długu
KAŻDY MA RÓWNE SZANSE, A ŻEBY DO CZEGOŚ DOJŚĆ TRZEBA #!$%@?Ć :)
#praca #pracbaza #studia #studbaza #pieniadze #gospodarka
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
@Mortas: zrobiłeś literówkę, w naszych warunkach powinno być
*U jednej osoby przodkowie dostali mieszkanie w centrum dużego miasta z przydziału
@m0rdeczka: Na pewno mieszka się o wieeeele taniej, i dzięki temu ma się gigantyczną przewagę. Brzmisz jak koleś z tego mema:
20 lat później: jeden hektar to połowa mieszkania w mieście
w mieście: no elo nie chcesz mieszkać z rodzicami to wynajem 2 luje co miesiąc
@jamaall: Po pierwsze nie każdy może pracować zdalnie, po drugie jest presja społeczna na mieszkanie w dużym mieście. Zobacz sobie wpisy na wykopie na ten temat, każdy kto nie mieszka w Wawie czy innym Kraku jest wyzywany od przegrywa :|
Komentarz usunięty przez moderatora
@m0rdeczka: ok to powiedzmy że wyda nawet te 500-600 zł na rachunki miesięcznie. Co to zmieni? I tak jest w o wiele lepszej pozycji niż ktoś kto oprócz rachunków musi opłacić ratę kredytu/koszt wynajmu, i o to dokładnie chodzi autorowi wpisu.
Koniec z dziedziczeniem, a państwo przejmuje majątek po zmarłych i rozdaje innym?
Nie wiem kto mówi że "każdy ma równe szanse". Ja nigdy tego tekstu nie słyszałem bo to zwyczajnie nie jest prawda.
Myślę jednak że w Polsce pod względem rozwarstwienia społecznego i równych szans w życiu nie jest źle (na tle świata).
@mayek:
1) Niższe podatki dochodowe, dzięki czemu łatwiej się dorobić.
2) Podatki katastralne utrudniające gromadzenie nieruchomości w rękach Land Lordów
3) Pewne podatki od dziedziczenia, na tym samym poziomie co podatki dochodowe(które jednak byłyby niskie patrz punkt 1).
@Cierniostwor: Nie widzisz sprzeczności w tych dwóch punktach?
Komentarz usunięty przez autora
@mayek: Nie ma tu sprzecznosci, ten system podatkowy ułatwiałby dochodzenie do bogactwa, ale utrudniałby utrzymanie go.
@Cierniostwor: Srogie piguły. Mam być bogaty, ale ma mnie nie stać by być bogatym?
Rozumiem że podatkom katastralnemu i od dziedziczenia podlegaliby rolnicy, którzy mają/dziedziczą ziemię wartą miliony złotych?
@Mortas: w Polskich realiach predzej przodkowie krecili i kombinowali, posiadali spoldzielnie mieszkaniowe itp. Mieszkania za zlotowki, urzedaski obsadzajacych swoich itp. Aczkolwiek w teorii masz rację.
@mayek: Dlaczego nie? Taki podatek spowodowałby duże spadki cen nieruchomości, wiec nie wyszłoby to tak dużo.
@mayek: Po pierwsze jeżeli nie będziesz trzymał kapitału w nieruchomościach tylko np. aukcjach to podatek katastralny cię nie dotknie, wiec jak ma cię nie stać na
@Mortas: w wiekszosci przypadkow nie. Decyduje raczej przypadek. Masz rodzine A i rodzine B zyjace w dwoch roznych miejscowosciach. Zadna nie wyroznia sie niczym specjalnym, ot mieszkaja sobie w Polsce powiatowej i pracuja w najwiekszej fabryce swojego regionu. Nagle krach, jedna fabryka pada, druga nie. Jedno miasto dalej sie rozwija, bo mieszkancy maja prace i sa wplywy z podatkow, drugie
@Cierniostwor: Mam dom na przedmieściach warty pewnie z 700k z działką. Dom jest częściowo na kredyt- nie jestem jakiś super bogaty. Czy dobrze rozumiem, że Ty chcesz żebym płacił 7000 zł podatku rocznie tylko dlatego że mam dom? To jest 600zł miesięcznie, czyli więcej niż kosztuje utrzymanie tego domu.
@mayek: A ile zarabiasz? Pamiętaj że zarabiając średnia krajową to co miesiąc od twojej pracy idzie łącznie 3k podatków, w tym co ja