Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
załóżmy
koszt mieszkania = 3000 zł miesięcznie
koszt przeżycia = 1000 zł miesięcznie

dwie osoby mają takie same zarobki = 3000 zł netto
jedna mieszkanie odziedziczyła, a druga musi wynajmować

po roku jedna ma 24 0000 zł oszczędności, a druga 12 000 zł długu

KAŻDY MA RÓWNE SZANSE, A ŻEBY DO CZEGOŚ DOJŚĆ TRZEBA #!$%@?Ć :)

#praca #pracbaza #studia #studbaza #pieniadze #gospodarka

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
  • 232
@ghoulas: O czyli skończyły się argumenty o tym że sam sobie zaszkodzę opodatkowaniem rentiera to trzeba włączyć tryb "czerwona hołota chce mi zaglądać do portfela".
Jak pracowałeś legalnie to gdyby proponowaną reformę (valor od nieruchomości w miejsce PIT/ZUS) zrobić w zaraz po upadku komuny to być na to mieszkanie pracował 8 lat, może nawet krócej. Z jednej strony wzrost wynagrodzeń, z drugiej więcej firm (mniejsze koszty pracy) i konkurencja o pracownika,
czyli to ze przyjechałem 15 lat temu do dużego miasta ciezką pracą zarobiłem na własne M3 to teraz należy mi #!$%@?ć bo obecne marudy nie chcą kupić mieszkania?

@ghoulas: Ale doczytałeś że dodatkowy podatek to 1% wartości mieszkania rocznie, a za to twoja pensja poleci mocno do góry? Jeśli twoje M3 nie jest na Wawelu, a ty zarabiasz ponad minimalną to byłbys sporo do przodu.
No są, i mimo to dają radę gromadzić majątek i inwestować dalej. Ty chcesz dorzucić jakiś kastralny, czyli kolejny podatek od pracy, no niesamowite rozwiązanie :D

@tomaszq: przecież katastralny jest podatkiem od majątku, a nie od pracy, co jest całkowicie inną sprawą.

: Ok, a co z emerytami? To są często dość biedni ludzie posiadający atrakcyjne nieruchomości (mieszkanie w centrum czy dom w willowej dzielnicy).

@mayek: emeryci nie muszą nią
Mogą je sprzedać i przeprowadzić się w spokojniejsze miejsce

@Strzelec_Kurpiowski: Najlepiej emerytów #!$%@?ć do jakiś gett na przedmieścia a ich domy rozdać nierobom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wytłumacz mi proszę czemu chcesz opodatkowywać coś co ktoś sobie kupił za ciężko zarobione (opodatkowane) pieniądze?
Co ma dać ten dodatkowy podatek?
Majątek nie przychodzi z pracy?

@tomaszq: Bardzo często nie-patrz darowizny, dziedziczenie, zwykły fart. Po za tym to że coś od czegoś pochodzi nie znaczy że tym jest. Nawet jeśli majątek pochodzi od pracy, to nie jest pracą, tak jak jabłko nie jest drzewem mimo że pochodzi z jabłoni.
@Assailant: Jak jeden argument do Ciebie nie przemawia to trzeba drugim prawda? No chyba ze nie można mieć wielu argumentów w tej samej dyskuscji.

Zrozum co chce Ci przekazać. Wcale nie jest tak trudno o mieszkanie jeśli się pracuje w 2 osoby (zakłądam że chcesz mieszkanie jako para kupować bo solo to nieopłacalnie jak nie masz ogromnej pensji) Obecnie koszt zakupu mieszkania średniej wielkości jest w zasięgu rozdiny z 2 średnimi
Dodatkowo ludzie kupujący mieszkanie już bedą musieli do kosztów zakupu doliczyc koszt katastratu więc zwiekszy im to dodatkowo koszt obsługi kredytu.

@ghoulas: ale będą więcej zarabiać, ciągle zapominasz o tym aspekcie.

Zamaiana podatku PIT na katastralny jest awykonalna bo musiałbyś zmienić wszystkich rzadzacych i wprowadzić jakąś tyranię żeby to przepchać dlatego wiem że jak już to przejdzie jako dodatkowy podatek po prostu co uderzy w ludzi już posiadających mieszkania i wynajmujących