Wpis z mikrobloga

https://www.reddit.com/r/askrecruiters/comments/1rp45bj/250_job_applications_0_interviews_any_advice/

Koleś pyta o radę - 250 aplikacji, 0 rozmów. I wrzucił CV. Patrzę na to CV i człowiek zrobił dosłownie WSZYSTKO co mówili mu "eksperci od kariery". 365 dni LeetCode z rzędu. Trzy dyplomy. Spring Boot, Docker, Kubernetes, React, Redux, Next.js, Flask, Django, NestJS, MongoDB, MySQL, Prometheus, Grafana, Ansible, Jenkins... CV wygląda jak ktoś wkleił całe stackoverflow.com do sekcji Skills.
I 0 rozmów.

A teraz wyobraźcie sobie lekarza. Wrzuca na grupkę na Facebooku "szukam nowej przychodni" i za 20 minut ma 15 wiadomości od dyrektorów szpitali. Stawka? 400+ zł za godzinę. Bez leetcode. Bez "culture fit interview". Bez ghostowania po piątej rundzie rozmów.
Bo lekarz ma gildię. Ma izbę lekarską. Ma zamknięty zawód chroniony przez państwo.
Programista ma 500 bootcampów które przez ostatnie 5 lat wypuściły 50,000 "junior developerów" na rynek który potrzebował może 5,000.

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #politechnikarzeszowska #politechnikawarszawska #kryzysit
BlackpillMonster - https://www.reddit.com/r/askrecruiters/comments/1rp45bj/250jobappl...

źródło: 250-job-applications-0-interviews-any-advice-v0-kajae37fl1og1

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlackpillMonster: kurde, uparci są - 250 aplikacji i nie wpadł jeszcze na pomysł żeby nauczyć się jakiegoś pożytecznego zawodu. Jakby poświęcił jedną setną czasu, który marnuje na te pierdoły, na naukę czegoś normalnego (wymagającego więcej niż klepanie w klawiaturę) to już by dawno miał pracę.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: ale przecież ma pracę? Ja miałem trochę podobną historię, że dwukrotnie nie mogłem znaleźć pracy i teraz siedzę na utkanej a nie wysyłam CV, mimo że prace mam 2 lata a nie jak on rok* chyba że jemu się kończy umowa?

* Co prawda zaraz będę wysyłać CV bo się projekt kończy ale no
  • Odpowiedz
ciekawe czemu obecny pracbazodawca go tak szmaci, że cały czas trzyma na praktykach

@fremmm: przecież u obecnego pracodawcy jest pół roku na stażu, wiaodmo standard to 3 miechy i na produkcję ale no może mu się kończy umowa i nie przedłuża i dlatego szuka
  • Odpowiedz
może dlatego że zapłacił 100 tysięcy dolarów za Bachelor Degree?

@cat_tea: a wystarczyłoby trochę podumać i na innym stanowisku byłby już midem i zarabiałby pewnie więcej niż intern devops ale tak to jest jak liczy się prestiż a nie siano xD

I w cale nie musiałby zmieniać znacząco swoich skilli lub się przebranzawiac
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: dev ops... to coś gdzie jest duży próg. Chcesz kogoś komu faktycznie możesz powierzyć infrastrukturę. Junior pewnie nigdzie nie ma łatwo ale chyba już jakiś backend dev ma krótszą drogę do samodzielności i bycia wartościowym.
  • Odpowiedz