@In_thrust_we_trust: jak ja się ku^#a brzydzę takim bronieniem złodzieja i obwinianiem poszkodowanego, że akurat tego dnia postanowił wziąć ze sobą kanapki z dodatkiem ostrej papryczki, które trzymał na dodatek w podpisanym pudełku.
Maslo orzechowe to nie to samo co jedna z najostrzejszych papryczek świata, której zjedzenie kończy się masą przykrych efektów. Nie rób fikołki
To i to są jadalne składniki, a jak to w życiu bywa - nie każdemu podpasuje i nie
Jak można mówić o umyślności, skoro dodał składnik do kanapki, nie jakąś truciznę?
Dodał tam bardzo ostrą papryczkę aby wywołać efekty i się zemścić. Nie dodał tam nie wiem, masła, szczypiorku czy pomidorka. Tylko prawie najostrzejszych papryczkę. U serio pytasz "gdzie tu umyślność"?
@AtrakcyjnyRozowyPasek: są osoby z uczuleniem na orzechy. Jakby ktoś się zatruł masłem orzechowym, jedząc moją ukradzioną kanapkę to jest mniejsza szansa na to, że sąd i prokuratura nabiorą podejrzeń, że uczyniłem to z zamiarem ewentualnym (mało kto wie, że druga osoba ma uczulenie na orzechy). Na pewno mniejsze podejrzenie niż walenie do kanapki papryki z olbrzymią dawką kapsaicyny.
Debilna analogią, bo masło orzechowe nie wywołuje żadnych efektów (wyłączając uczulonych). Natomiast niemal NAJOSTRZEJSZA papryczka świata wywołuje "efekty". Dlatego ją dodał :) już rozumiesz?
@In_thrust_we_trust: Tylko że ten efekt był właśnie przez chorobę - ofiara nie mogła spożywać ostrych potraw. Czyli podobnie jak osoba uczulona na orzechy zje te masło. Tyle że papryczka jeszcze będzie paliła w ustach
Oczywiście że nie miał na celu wysyłać do szpitala. Ale celowo chciał wywołać
@In_thrust_we_trust: won na czarno trollu to raz. dwa, nie masz zielonego pojęcia o kwestiach prawnych, a wywody robisz na pół strony. gościu włożył do kanapki NORMALNY, dopuszczony do konsumpcji składnik. do tej pory rozumiesz? na tym dyskusja się kończy.
@skeeto666: Wiadomo, że fejk. Ale przyjmując że taka sytuacja miałaby miejsce - gdyby nie ten post, to nie groziłoby mu absolutnie nic. Natomiast ten post można uznać za dowód na celowość, czyli że ten typ chciał zwyczajnie kogoś otruć.
Oczywiscie, ze cos mu grozi. Zrobil to jak najbardziej celowo i mial motyw. To, ze akurat to sie wymknelo spod kontroli to jest "nieumyslnosc", ale cala reszta jest umyslna.
@Proogramista: gdyby nie post, to nie byłbyś w stanie udowodnić celowości czynu. Motyw jest bezwartościowy, jeśli nie masz grama dowodu. Przed sądem zeznajesz, że chciałeś sobie spróbować nowej papryki i tyle. I nikt ci nie udowodni, że było inaczej. Bo w
gdyby nie post, to nie byłbyś w stanie udowodnić celowości czynu. Motyw jest bezwartościowy, jeśli nie masz grama dowodu. Przed sądem zeznajesz, że chciałeś sobie spróbować nowej papryki i tyle. I nikt ci nie udowodni, że było inaczej. Bo w jaki sposób?
@marv0oo: Ale byś się zdziwił w sądzie jakbyś taką akcję w realu przeprowadził
Dobra, przyznaję rację. Danie nauczki złodziejowi to coś jak wyrwanie chwasta i moim zdaniem było jak najbardziej moralnie uzasadnione. Tym bardziej że nikomu tej kanapki nie dał. Ale z punktu widzenia prawa jest to po prostu umyślne narażenie kogoś na utratę zdrowia i okoliczności mogą co najwyżej złagodzić wyrok.
@Imagination: bzdura, to środek który kupisz legalnie jako produkt spożywczy. Równie dobrze jak ktoś wspominał wcześniej zrobił by kanapkę z masłem
źródło: image
PobierzTo i to są jadalne składniki, a jak to w życiu bywa - nie każdemu podpasuje i nie
Dodał tam bardzo ostrą papryczkę aby wywołać efekty i się zemścić. Nie dodał tam nie wiem, masła, szczypiorku czy pomidorka. Tylko prawie najostrzejszych papryczkę. U serio pytasz "gdzie tu umyślność"?
Gdzie tu bronię złodzieja? xD Używasz w ogóle mózgu? Przestań reagować i kierować się emocjami, bo nie na tym polega
@In_thrust_we_trust @Proogramista głosy rozsądku.
Ja wiem, że to niesprawiedliwe, że sobie robię ze swoimi kanapkami
@robert-kuzba: ???
Na pewno mniejsze podejrzenie niż walenie do kanapki papryki z olbrzymią dawką kapsaicyny.
@AtrakcyjnyRozowyPasek nie robię tak, bo jakby ktoś by mi kradł kanapki
@robert-kuzba: xD kowboj klawaitury kolejny. to idac twoim tokiem myslenia - pobice i sprawa w trybunale karnym w hadze xD
btw, nie wiedzialem ze takich rzeczy o prawie ucza w technikum gorniczym (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@In_thrust_we_trust: Tylko że ten efekt był właśnie przez chorobę - ofiara nie mogła spożywać ostrych potraw. Czyli podobnie jak osoba uczulona na orzechy zje te masło. Tyle że papryczka jeszcze będzie paliła w ustach
No bo można tam jeszcze się czepiać, że celowo chciał komuś zaszkodzić, ale....
Nikomu nie kazał przecież tego jeść, nikomu nie proponował.
To w sumie jak pułapki zastawione na złodzieja. Skrzywdzą, ale nie dochodzi do tego, jeśli złodziej się na wkradnie
Efekt szpitala tak. Ale sam akt przemocowwj zemsty był umyślny. I to jest najważniejsze z punktu widzenia
Nie masz pojęcia o prawie, więc przestań się ośmieszać ok?
Tekstem że "tylko wsadził do kanapki papryczkę" pokazujesz że jesteś totalnym ignorantem.
Won na czarno trollu
@Proogramista: gdyby nie post, to nie byłbyś w stanie udowodnić celowości czynu. Motyw jest bezwartościowy, jeśli nie masz grama dowodu. Przed sądem zeznajesz, że chciałeś sobie spróbować nowej papryki i tyle. I nikt ci nie udowodni, że było inaczej. Bo w
@marv0oo: Ale byś się zdziwił w sądzie jakbyś taką akcję w realu przeprowadził
@Imagination: bzdura, to środek który kupisz legalnie jako produkt spożywczy. Równie dobrze jak ktoś wspominał wcześniej zrobił by kanapkę z masłem