Aktywne Wpisy
grav1 +495
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

alkoJezus +102
No to teraz się osrałem
Nie wiem co się o------o wczoraj około 19⁰⁰ i zaczynam się bać
Obudziłem się jakaś godzine temu i nie mogąc z powrotem zasnąć zacząłem bawić się telefonem. Wszedłem w WhatsAppa i okazało się że wczoraj, właśnie około 19⁰⁰ wysłałem sam do siebie bardzo dziwną wiadomość
Ostatnie co pamiętam z wczoraj to że zapuściłem podkast na YT koło godziny 17⁰⁰ i walnąłem się na wyrko i najpewniej zasnąłem
Obecnie
Nie wiem co się o------o wczoraj około 19⁰⁰ i zaczynam się bać
Obudziłem się jakaś godzine temu i nie mogąc z powrotem zasnąć zacząłem bawić się telefonem. Wszedłem w WhatsAppa i okazało się że wczoraj, właśnie około 19⁰⁰ wysłałem sam do siebie bardzo dziwną wiadomość
Ostatnie co pamiętam z wczoraj to że zapuściłem podkast na YT koło godziny 17⁰⁰ i walnąłem się na wyrko i najpewniej zasnąłem
Obecnie
źródło: temp_file8372626651587661528
Pobierz

I wcale nie dziwie się później, że istnieje narracja w internecie, że jest jakiś tam "kryzys" skoro ludzie siedzą w takim bagnie, zarobki zazwyczaj przy takim taśmowym crudowaniu kończą się na ok. 18-25k przy senior+. Gdzie jako prawdziwy inżynier można spokojnie wyciągnąć 50+ miesięcznie i mówie tutaj o jednym etacie, nie over-employment.
#programowanie #programista15k #pracbaza #korposwiat #it #pracait
@GooPae: po jakości oprogramowania i serwisach internetowych, śmiem twierdzić że ten poziom, jest niski od lat ¯\(ツ)/¯
Protip dla tych co nadal płaczą, że "w IT to już nie to samo" albo "AI zabiera robotę"
Mój ziomek po podstawówce (nawet zawodówki nie skończył), obecnie CTO w Web3 startupie z Dubaju, który jeszcze nie ma produktu, ale już wyceniany na 300M$. Pracuje 3h dziennie, a do biura (czyli penthouse z widokiem na Palmę Jumeirah) dowozi go prywatny helikopter
@Wiedzmumin: Może i tak, ale tutaj bardziej mi chodzi o podejście ludzi i tendencje w która strone idziemy - kiedyś miałeś 8 inżynierów na 1 crudowca (ale zatrudniali każdego dlatego masz tone syfiastego softu), teraz masz na odwrót
@GooPae: bo na tym zwykle koncentruje się współczesne IT.
Takich ofert praktycznie nie ma. To tak jakbyś nauczycielom angielskiego narzekającym na swoje zarobki powiedział, że mogą spokojnie zostać jakimś elitarnym szkoleniowcem i uczyć prezydentów oraz premierów dobrze przemawiać po angielsku i
No ale inna sprawa że duża czesc ludzi jest rzeczywiscie slaba, glownie ci ktorzy podczas eldorado weszli do branzy po jakichs gównianych bootkampach i kursach.
Tacy ludzie czesto nie maja wiedzy wiekszej niz hindus pracujący za rownowartosc paczki laysow, a wolaja po 20k na reke
@ly000: Dobrze to ująłeś. Od dłuższego czasu czytam Twoje wpisy i często trafiają w punkt.
Programista nieraz msui
- ogarniać biznes w różnych smakach np. od 3 linii wsparcia do bycia zaledwie pionkiem bez kontaktu z klientem, zależnie od firmy
- ogarniać kod w różnych wersjach np. od klepania typu nowy system/speed development na sprinty do j-----a refaktorów i grzebania w legacy z wagonem testów
- działać w różnych stylach dostarczania oprogramowania np. raz jest to twardy development w stylu 2000 z wiadrem dokumentacji, innym razem
potrzebne jest co to potrzebuje biznes, a nie wyimaginowane pro-inzynierskie skille
poziom jest niższy bo coraz więcej ludzi chce mieć życie po pracy, a nie wiecznie się doszkalać czy robić swoje projekty albo commitować do open source po robocie
@ByczekRozplodowy: Po to, że jak ty mówisz o 130 na b2b z 3 miesięcznym kontraktem w pisaniu CRUDA, to ja pracuje bezpośrednio dla różnych projektów w UK za 70-80k miesięcznie i jestem nie do zastąpienia.
@GooPae: po co sie takich piardów uczyć? czy glazurnik uczy się jak wygląda proces chemiczny wyrobu płytek? liczy się to, że umie włączyć kompa i powiedzieć mu co ma robić, a na takie pierdoły to niech zatrudnią jednego autyste co to posprawdza albo się kupi więcej mocy
@GooPae: za takie peanuts to by mi sie kompa rano nie chcialo wlaczac
@GooPae: hmm
źródło: 4xzvucerld471
PobierzPrzeciez jak firma szuka kogos to w bardzo waskiej specjalizacji. Jak masz robic w Angular 21 to chca zebys by ekspertem w Angular 21 i znal tam kazdą pierdołę (co o dziwo jest sporym wyzwaniem) a o budowie procesora to mozesz nawet nic nie wiedziec dopoki sobie tą apkę w Angular potrafisz na profilerze optymalizowac.
Właściwie wiecej wtedy Ci daje znajomosc jakis magicznych
@GooPae: W sumie to jest prawda w każdej branży.
Jak robisz to co wszyscy i tak jak wszyscy to konkurencja