Wpis z mikrobloga

Też wam się wydaje, że poziom w IT jest aktualnie tak drastycznie niski? Ludzie narzekają, że muszą się uczyć algorytmów, niskopoziomowego działania komputera, sieci itp. i problem nie leży w tym fakcie, tylko w tym, że nie dostrzegają tego, że te rzeczy są rzeczywiście potrzebne - a to oznacza, że prawdopodobnie ich zadania koncentrują się wokół: napisz taska (crud + jakiś UI w react) i oddaj.

I wcale nie dziwie się później, że istnieje narracja w internecie, że jest jakiś tam "kryzys" skoro ludzie siedzą w takim bagnie, zarobki zazwyczaj przy takim taśmowym crudowaniu kończą się na ok. 18-25k przy senior+. Gdzie jako prawdziwy inżynier można spokojnie wyciągnąć 50+ miesięcznie i mówie tutaj o jednym etacie, nie over-employment.

#programowanie #programista15k #pracbaza #korposwiat #it #pracait
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GooPae: No i mało który programista zna się na komputerach xd
To jest zabawne.

Tylko react i chataGPT.

Swoich wypocin na serwer nie wrzucić, chyba że to jakieś gunwo bez bazy danych i idzie to upchnąć na GitHub
  • Odpowiedz
@ByczekRozplodowy: Po to, że jak ty mówisz o 130 na b2b z 3 miesięcznym kontraktem w pisaniu CRUDA, to ja pracuje bezpośrednio dla różnych projektów w UK za 70-80k miesięcznie i jestem nie do zastąpienia.

@GooPae: wraz z @ByczekRozplodowy czekamy na PITa, bo tak pisać sobie może tak każdy, a teraz spadam bo o 8:30 mam śniadanie z szanownym Panem Prezydentem Nawrockim, a potem mały call na
  • Odpowiedz
@GooPae: nie wydaje mi się jako randomowemu użytkownikowi produktów IT - telefon mi świetnie działa, strony internetowe również, gierki chodzą ( ͡° ͜ʖ ͡°) w pupie mam to co tam w kodzie się dzieje xD
  • Odpowiedz
No ale inna sprawa że duża czesc ludzi jest rzeczywiscie slaba, glownie ci ktorzy podczas eldorado weszli do branzy po jakichs gównianych bootkampach i kursach.

@OddajButa123: nie tylko tacy. Często nawet seniorzy 10+ lat expa prezetnuja bardzo niski poziom merytoryczny (za to sa bardzo aroganccy..) i nie sa samodzielnymi specjalistami.
  • Odpowiedz