Wpis z mikrobloga

Też wam się wydaje, że poziom w IT jest aktualnie tak drastycznie niski? Ludzie narzekają, że muszą się uczyć algorytmów, niskopoziomowego działania komputera, sieci itp. i problem nie leży w tym fakcie, tylko w tym, że nie dostrzegają tego, że te rzeczy są rzeczywiście potrzebne - a to oznacza, że prawdopodobnie ich zadania koncentrują się wokół: napisz taska (crud + jakiś UI w react) i oddaj.

I wcale nie dziwie się później, że istnieje narracja w internecie, że jest jakiś tam "kryzys" skoro ludzie siedzą w takim bagnie, zarobki zazwyczaj przy takim taśmowym crudowaniu kończą się na ok. 18-25k przy senior+. Gdzie jako prawdziwy inżynier można spokojnie wyciągnąć 50+ miesięcznie i mówie tutaj o jednym etacie, nie over-employment.

#programowanie #programista15k #pracbaza #korposwiat #it #pracait
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też wam się wydaje, że poziom w IT jest aktualnie tak drastycznie niski

@GooPae: po jakości oprogramowania i serwisach internetowych, śmiem twierdzić że ten poziom, jest niski od lat ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@GooPae:

Protip dla tych co nadal płaczą, że "w IT to już nie to samo" albo "AI zabiera robotę"

Mój ziomek po podstawówce (nawet zawodówki nie skończył), obecnie CTO w Web3 startupie z Dubaju, który jeszcze nie ma produktu, ale już wyceniany na 300M$. Pracuje 3h dziennie, a do biura (czyli penthouse z widokiem na Palmę Jumeirah) dowozi go prywatny helikopter
  • Odpowiedz
  • 1
po jakości oprogramowania i serwisach internetowych, śmiem twierdzić że ten poziom, jest niski od lat

@Wiedzmumin: Może i tak, ale tutaj bardziej mi chodzi o podejście ludzi i tendencje w która strone idziemy - kiedyś miałeś 8 inżynierów na 1 crudowca (ale zatrudniali każdego dlatego masz tone syfiastego softu), teraz masz na odwrót
  • Odpowiedz
a to oznacza, że prawdopodobnie ich zadania koncentrują się wokół: napisz taska (crud + jakiś UI w react) i oddaj.

@GooPae: bo na tym zwykle koncentruje się współczesne IT.

Gdzie jako prawdziwy inżynier można spokojnie wyciągnąć 50+ miesięcznie

Takich ofert praktycznie nie ma. To tak jakbyś nauczycielom angielskiego narzekającym na swoje zarobki powiedział, że mogą spokojnie zostać jakimś elitarnym szkoleniowcem i uczyć prezydentów oraz premierów dobrze przemawiać po angielsku i
  • Odpowiedz
@GooPae kryzys rzeczywiscie jest bo nie ma już takiego popytu na oprogramowanie jak kilka lat temu i firmy przenoszą się do tańszych lokalizacji niz PL

No ale inna sprawa że duża czesc ludzi jest rzeczywiscie slaba, glownie ci ktorzy podczas eldorado weszli do branzy po jakichs gównianych bootkampach i kursach.
Tacy ludzie czesto nie maja wiedzy wiekszej niz hindus pracujący za rownowartosc paczki laysow, a wolaja po 20k na reke
  • Odpowiedz
@GooPae: mam wrażenie że firmy szukają właśnie na odwrót. CRUDziarzy którzy chcą się angażować w biznes i jego problemy xD. A inżynier to właśnie, zwłaszcza w PL nigdy nie doceniony a na dodatek słabiej opłacany niż taki CRUDziarz
  • Odpowiedz
Takich ofert praktycznie nie ma. To tak jakbyś nauczycielom angielskiego narzekającym na swoje zarobki powiedział, że mogą spokojnie zostać jakimś elitarnym szkoleniowcem i uczyć prezydentów oraz premierów dobrze przemawiać po angielsku i zarabiać 50k zł/m.

@ly000: Dobrze to ująłeś. Od dłuższego czasu czytam Twoje wpisy i często trafiają w punkt.
  • Odpowiedz
@GooPae: Cognitive overload?
Programista nieraz msui
- ogarniać biznes w różnych smakach np. od 3 linii wsparcia do bycia zaledwie pionkiem bez kontaktu z klientem, zależnie od firmy
- ogarniać kod w różnych wersjach np. od klepania typu nowy system/speed development na sprinty do j-----a refaktorów i grzebania w legacy z wagonem testów
- działać w różnych stylach dostarczania oprogramowania np. raz jest to twardy development w stylu 2000 z wiadrem dokumentacji, innym razem
  • Odpowiedz
@GooPae:

że te rzeczy są rzeczywiście potrzebne

potrzebne jest co to potrzebuje biznes, a nie wyimaginowane pro-inzynierskie skille

poziom jest niższy bo coraz więcej ludzi chce mieć życie po pracy, a nie wiecznie się doszkalać czy robić swoje projekty albo commitować do open source po robocie
  • Odpowiedz
  • 0
xD a można spytać klasykiem z filmu, a na c--j ci to

@ByczekRozplodowy: Po to, że jak ty mówisz o 130 na b2b z 3 miesięcznym kontraktem w pisaniu CRUDA, to ja pracuje bezpośrednio dla różnych projektów w UK za 70-80k miesięcznie i jestem nie do zastąpienia.
  • Odpowiedz
Też wam się wydaje, że poziom w IT jest aktualnie tak drastycznie niski? Ludzie narzekają, że muszą się uczyć algorytmów, niskopoziomowego działania komputera,

@GooPae: po co sie takich piardów uczyć? czy glazurnik uczy się jak wygląda proces chemiczny wyrobu płytek? liczy się to, że umie włączyć kompa i powiedzieć mu co ma robić, a na takie pierdoły to niech zatrudnią jednego autyste co to posprawdza albo się kupi więcej mocy
  • Odpowiedz
@GooPae: Tak i nie. Ja nie crudziarz ale ostatnio był u mnie w pracy wątek, że ciężko o sensownych kandydatów bo osoby po uczelniach z top-10 (światowego) są po prostu mierne i niesamodzielne. Pewnie sporo z nich od razu znajdzie pracę bo renoma szkoły. No i z drugiej strony jak jednak ktoś przechodzi wymagającą rekrutację to trafia do zespołu gdzie średnia IQ to pewnie 140+ bo jak ktoś ma predyspozycje
  • Odpowiedz
@GooPae: no ale o czym ty do mnie?
Przeciez jak firma szuka kogos to w bardzo waskiej specjalizacji. Jak masz robic w Angular 21 to chca zebys by ekspertem w Angular 21 i znal tam kazdą pierdołę (co o dziwo jest sporym wyzwaniem) a o budowie procesora to mozesz nawet nic nie wiedziec dopoki sobie tą apkę w Angular potrafisz na profilerze optymalizowac.
Właściwie wiecej wtedy Ci daje znajomosc jakis magicznych
  • Odpowiedz
I wcale nie dziwie się później, że istnieje narracja w internecie, że jest jakiś tam "kryzys" skoro ludzie siedzą w takim bagnie, zarobki zazwyczaj przy takim taśmowym crudowaniu kończą się na ok. 18-25k przy senior+. Gdzie jako prawdziwy inżynier można spokojnie wyciągnąć 50+ miesięcznie i mówie tutaj o jednym etacie, nie over-employment.

@GooPae: W sumie to jest prawda w każdej branży.

Jak robisz to co wszyscy i tak jak wszyscy to konkurencja
  • Odpowiedz