Wpis z mikrobloga

Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i rosyjskiej? Ja mieszkam w #malopolska i zawsze szeregowi niemcy byli przedstawiani jako „normalni” a rosjanie jako zwierzeta które potrafiły zabić krowy tylko po to, żeby je zabić a moja babcia i jej siostra uciekaly do lasy jak szedł „wyzoliciel”.
#rosja #niemcy #historia #zssr #3rzesza #trzeciarzesza #2wojnaswiatowa #ww2 #wojna
Anonek463 - Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i r...

źródło: image_picker_62337EA2-F473-4456-ADBC-7CFC6061C89F-60930-000008598536271B

Pobierz
  • 188
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anonek463: oczywiście, zawsze mówili pra dziadkowie że jak rusy szły to trzeba było uciekać. Mieszkali obok Oświęcimia btw xD też zawsze gadali że hitler wymordował miliony i diabeł wcielony, ale Stalin gorszy był. Ludzie się bali bardziej wyzwolenie przez ruskich niż żyć pod butem nazistów xD
  • Odpowiedz
@Anonek463: Identyczne historie u mnie się przewijały

Szwabski żołnierz zawsze był czysty, panował porządek, jak coś zabierali to coś tam zawsze zostawili w zamian (czekolada się często przewija tutaj)

Ruska onuca to było chlanie, mordowanie, gwałcenie i kradzież 24/7
  • Odpowiedz
  • 20
Jeden z moich pradziadków był posłem na Sejm

Kupił folwark (z resztą, dziś to ja tutaj mieszkam :D)

@M4rcinS: z takimi tu mirkujemy
  • Odpowiedz
Historie babci i dziadków z okupacji to często popularne memy (obiegowe opinie z tamtych lat i nieco późniejszych, z PRLu) przyjęte przez nich jako własne przemyślenia i przeżycia.
Choćby historyjki o "kulturalnych Niemcach" to dęta bzdura, oni byli potworami wobec ludności polskiej.
  • Odpowiedz
@Anonek463 że rusek ściągał z martwego Niemca buty. I to tyle.
Od koleżanki jeszcze wiem, że jak rusek wpadł do chałupy i zobaczył kapelusz w piwnicy to się do niego zesrał
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: trochę mijasz się z prawdą nazywając zwykłych bandytów partyzantami... istniały grupy napadające ludność cywilną ale były one likwidowane, min przez zgrupowanie Ponurego, wieś Michniów została spacyfikowana właśnie za pomoc partyzantom...
  • Odpowiedz
@Anonek463: w moim rodzinie prababcia mówiła że ja wchodzili Niemcy to wszystko było z szacunkiem czyste mundury pachnący i eleganccy a Rosjanie ? Bydło gealciki wszystko co się rusza kradli kible
  • Odpowiedz
@Anonek463 mój dziadek za Niemca żył dość normalnie. Jak przyszli sowieci to skończył na Syberii dodatkowo do końca życia miał problemy z kręgosłupem przez to jak ich motywowali do pracy
  • Odpowiedz
@Anonek463: Moi dziadkowie to samo mówili (miasto krosno here), Niemiec jeszcze poratował rzeczami dla dzieci a rusek jak szedł to te dzieci obiecał że wróci i zabierze jak tylko będą wracali z przełęczy dukielskiej, na szczęście nie wrócił (pewnie leży gdzieś pod ziemią za Duklą ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
Trafił się jeden niewypał i jednego z tych chłopów (kolegę dziadka) puścili wolno. To pokazuje tylko że nawet niemiecki żołnierz który miał rozkaz rozstrzelania stwierdził że skoro los zrządził że ma wylecieć niewypał to los chciał aby tamten przeżył i puścili go wolno

@SuicideLeopard:

Dziwne,ale teoretycznie możliwe. To trochę tak jak podejście,że jeśli ktoś ma karę śmierci przez powieszenie,i zostanie powieszony ale np. lina pęknie to nie można go wieszać drugi
  • Odpowiedz