Wpis z mikrobloga

Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i rosyjskiej? Ja mieszkam w #malopolska i zawsze szeregowi niemcy byli przedstawiani jako „normalni” a rosjanie jako zwierzeta które potrafiły zabić krowy tylko po to, żeby je zabić a moja babcia i jej siostra uciekaly do lasy jak szedł „wyzoliciel”.
#rosja #niemcy #historia #zssr #3rzesza #trzeciarzesza #2wojnaswiatowa #ww2 #wojna
Anonek463 - Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i r...

źródło: image_picker_62337EA2-F473-4456-ADBC-7CFC6061C89F-60930-000008598536271B

Pobierz
  • 188
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anonek463 a co ja mam powiedzieć, rodzinna moje babci pochodziła z okolic Wołynia. I mimo wszelkiej propagandzie to NKWD zabiła mojego pra wuja księdza.
  • Odpowiedz
rzestańcie opisywać niemców jako normalnych i kochanych rozdawicieli czekolady to jest po prostu żałosne

@dartyr: weź się k---a ogarnij typie bo nikt tu nie wybiela niemców.

Ludzie pokazują tylko kontrast jaki był pomiędzy okupantami a k---a WYZWOLICIELAMI, których ludzie realnie pamiętają jako większych
  • Odpowiedz
Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i rosyjskiej?

@Anonek463: niemiaszki porwały siostrę mojego dziadka (mieszkali w okolicach Gorlic), a jego najstaszy brat musiał się wpisać na Volkslistę i zgłosić się "na ochotnika" do służby w zamian za zwrócenie jej rodzinie. Sam dziadek miał zaledwie kilka lat.

O kacapach o dziwo nie padło nigdy ani jedno słowo w rodzinnych historiach.
  • Odpowiedz
@Anonek463: jak Niemcy przyszli na wieś na Lubelszczyźnie to jeden dał babci czekoladę i mówił że taka sama córeczka na niego czeka w domu. Jak pradziadek będący partyzantem wymykał się z domu to go Niemcy prawie zabili bo myśleli że to złodziej ale jak wyszło że to ojciec to odpuścili.

Jak ruscy wchodzili do wsi, ludzie chowali świnie na strych/do piwnicy/ do dziur pod podłogą w chlewie. Swołocz wybijała całą
  • Odpowiedz
@Anonek463: różnie, miejska część rodziny bardzo źle wspomina szkopów, jak ich na każdym kroku grozili śmiercią. Natomiast do niczego nie doszło.
Za to wiem gdzie w ogrodzie na wsi leży z----------y wyzwoliciel, bo akurat go chuć naszła. Nie wiem, może kwestia mojego niemieckiego nazwiska, i dlatego ich toleruje bardziej niż pidorów.
  • Odpowiedz
@Anonek463 jeden dziadek był w AK w okolicach Wizny. Ruski tak dzielnie pomagali nam, że w 44 zagrodzili drogę oddziałowi dziadka i zabronili iść z pomocą Warszawie. Dodatkowo któremuś dzikusowi spodobał się zegarek dziadka więc go postrzelił. Za zegarek. Bandyci i zwierzęta. Dziadek przeżył wojnę i zmarł dopiero w latach 90, więc miałem okazję go poznać.
Drugi dziadek mieszkał na granicy pruskiej, ziemie te zostały wcielone do Rzeszy. Dziadek przed wojną
  • Odpowiedz
@JuliuszSlowacki: ostatnio niemiec na którego głosuje 1/3 niemców nazwał nas czarnuchami i większymi wrogami niż ruscy. Niemcy nadal handlują rzeczami naszych ludzi, gdzie oni przynajmniej wzięli odpowiedzialność kretynie?
  • Odpowiedz
@Anonek463: Przekleję:
Wie pan, co czerwonoarmiści zrobili po wkroczeniu do Sianek w trzydziestym dziewiątym? Wyciągnęli z grobu pod kaplicą zabalsamowane zwłoki córki właścicieli wsi, powiesili na płocie i do nich strzelali. Później jeszcze wlekli ciało po zagrodach, żeby wszyscy się napatrzyli.
Zabalsamowane i świetnie zachowane zwłoki kobiece w kompletnym ubraniu zawiesili na ogrodzeniu kaplicy i strzelali do nich, by pomścić krzywdy ludu. Następnie przymocowali je do drąga, z którym biegali
  • Odpowiedz
@Anonek463: Moja babcia słyszała na własne uszy jak Niemcy rozstrzeliwali ludzi w pobliskim lesie. Jak wzięli ją na przymusowe roboty to Niemcy dawali jej jakieś mięso czy słoninę, żeby do rodziny zaniosła. Szła przez te lasy i chowała się po krzakach, żeby ci, co właśnie ludzi zabijali, nie pozbyli się też jej jako świadka. Później jak szło "wyzwolenie" to Niemcy wzięli ją ze sobą, ale nie udało im się uciec
  • Odpowiedz
@Anonek463: mi dziadek i jego siostra opowiadali tak: Niemcy to byly k---y, za bylem co mozna bylo trafic do obozu albo pod sciane, ale za to ruski to tez byly k---y, gwalcili I mordowali nie patrzac kogo. Nie rozumiem na wykopie tego wybielania niemieckich okupantow. Prawda jest taka, ze ludzie ktorzy wtedy zyli mieli pecha bo trafili na dwie swolocze - jedna ze wschodu, druga z zachodu
  • Odpowiedz
Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i rosyjskiej? Ja mieszkam w #malopolska i zawsze szeregowi niemcy byli przedstawiani jako „normalni” a rosjanie jako zwierzeta które potrafiły zabić krowy tylko po to, żeby je zabić a moja babcia i jej siostra uciekaly do lasy jak szedł „wyzoliciel”.

@Anonek463: Rodzina to Podkarpacie przemieszane z Kresami - d----------i Niemcy, Rosjanie i Ukraińcy, bez rozróżnienia na to kto
  • Odpowiedz
@Anonek463 czuje potrzebę napisania tego. Niemcy i Rosjanie to najwięksi wrogowie Polski od początku istnienia ich i Polski. Dywagowanie kto był gorszy a kto nie pozostawiam historykom. Od 80 lat potrafimy się dogadać z Niemcami, a z Ruskimi nie. To wymowne. (Rozumiem traktowanie Ukraińców jako podzbiór Ruskich, ale rozumiem też sympatię do nich).
  • Odpowiedz