Wpis z mikrobloga

Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i rosyjskiej? Ja mieszkam w #malopolska i zawsze szeregowi niemcy byli przedstawiani jako „normalni” a rosjanie jako zwierzeta które potrafiły zabić krowy tylko po to, żeby je zabić a moja babcia i jej siostra uciekaly do lasy jak szedł „wyzoliciel”.
#rosja #niemcy #historia #zssr #3rzesza #trzeciarzesza #2wojnaswiatowa #ww2 #wojna
Anonek463 - Jakie znacie historię od swojej rodziny na temat okupacji niemieckiej i r...

źródło: image_picker_62337EA2-F473-4456-ADBC-7CFC6061C89F-60930-000008598536271B

Pobierz
  • 188
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Chyba kazdego rodzina doswiadczyla gorszego traktowania od armii czerwonej niz od nazioli, ale to jak tutaj niektorzy wybielaja niemcow to az nie do wiary. Nie wiem jak co poniektorym przechodzi przez mysl wychwalanie ze niemiec, ten sam co przeoral ten kraj podczas wojny, nie byl taki zly. Jeden i drugi zbrodniczy rezim jest godny tylko i wylacznie potepienia. A te teksty ze niemiec jak nie mial rozkazu to grzeczny byl. Wy o
  • Odpowiedz
  • 0
@Anonek463 kieleckie, mój dziadek, wtedy lat 4-10, został przy prowadzony do domu przez niemieckiego żołnierza, w godzinach, kiedy nikt nie powinien być na ulicy. Pradziadek sprał go za to pasem. To był drugi raz tego dnia, bo wcześniej w ruch poszedł pas Niemca. Kiedy szli ruscy, to Niemiec prosił o ratunek, mojego pradziadka. Ukrycie w gospodarstwie, powołując się na swoje dzieci i fakt, że wtedy mógł mego dziadka zabić. Pradziadek bal
  • Odpowiedz
@Anonek463
Radom here. Niemcy jako ci znośni, Ruscy jako ci powaleni - bracia babci byli w partyzantce i ukrywali się przed ruskimi w stodole w stogu siania. Ruscy ewentualnie przyszli i zaczęli widłami sprawdzać to siano, ale na szczęście nic nikogo nie znaleźli - gdyby ich znaleźli, to wymordowaliby cały dom i spalili gospodarkę według wspomnień babci:/
  • Odpowiedz
@Anonek463: Kresy wschodnie. Najpierw ruska dzicz miała ich przesiedlać. Prababcia podała adres cmentarza. W nocy ruscy wywieźli wszystkich co podali prawdziwy aders na białe niedźwiedzie. Po nią i córkę przyjechał wuj furmanką. W nowym miejscu jak to w sojuzie. Brud, smród, chlew i ubóstwo. Po przejściu Barbarossy nagle zrobiło się normalnie. Jak na okupację oczywiście. A jak znów przyleźli ruscy to wróciło to samo.

Druga część rodziny co miała mniej
  • Odpowiedz
  • 0
@Anonek463 mi dziadkowie opowiadali jak to front szedł na Podkarpaciu to Niemcy kupowali od lokalsow żarcie raczej w kulturalnym tonie a ruscy brali jak leci. Dziadek pamiętał jak jeden ruski dla wódki zostawiły jakieś r-------e śmierdzące buty i poszedł boso
  • Odpowiedz