Aktywne Wpisy

etherway +224
Mireczki pijcie ze mno kompot, przeskoczyłem dziś o 2,5 generacji (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #ford #focus #pokazauto #carboners
#motoryzacja #ford #focus #pokazauto #carboners
źródło: 7c1587927eb7eafbffe0fff67ef6901e5f724910b45fdbbf908973b4bc147b93
Pobierz
ursusowy 0
#famemmarestream
Dajcie jakiegoś linka do restream
Dajcie jakiegoś linka do restream

tl;dr boje sie kredytu hipotecznego
mirki, chcialbym w koncu spelnic swoje marzenie i miec wlasne m2, ale jestem osoba ktora wszystko kalkuluje i 'czeka na odpowiedni moment', a mam wrazenie ze osoby ktore tego nie robia wychodza o wiele lepiej i potrzebuje od was opinii i porady
troche o mnie: praca zdalna w it, jestem na poczatku kariery zawodowej pod wzgledem zarobków (od nowego roku 6400 netto), pracuje w super firmie gdzie mogę liczyć co rok na podwyzki, kumaty jestem wiec tez wierze w swoje siły ze jak cokolwiek jebnie to sie ogarne
troche o mieszkaniu: mieszkanie deweloperskie w nieduzej turystycznej miejscowości na warmii i mazurach (niecałe 35k mieszkańców), bardzo lubie tu mieszkać, nie potrzebuje pod nosem 10 różnych restauracji, a nawet jakbym chciał na weekend to mam dosyć blisko do gdanska/warszawy, 48m2, salon z aneksem plus dwa małe pokoje, jedno na biuro drugie na sypialnie, ostatnie piętro, największy balkon ze wszystkich mieszkań, budynek na obrzeżach miasta w okol lasu, zarezerwowane miejsce w hali garazowej, dodatkowo moj tata wykonuje meble na wymiar, kuchnie itp wiec zrobi mi dosłownie wszystko wiec place jedynie za materialy
troche o kredycie: planuje rkm bez wkładu własnego (potencjalny wkład własny chce wrzucić w wykończenie a kredytować samo mieszkanie), oddanie jest dopiero za rok wiec do tego czasu chciałbym jeszcze pozbierać na wykończenie i od razu ruszać z tematem przy oddaniu, rata kredytu by wynosiła mnie równo 2k zł miesięcznie
co myślicie o mojej sytuacji? do jutra mam czas na wpłatę zaliczki, byłem pewny decyzji ale im bliżej tym więcej czarnych chmur w glowie, ze nie poradzę sobie, ze rata za duża :/
chcialbym tez wytlumaczenia mi ze kredyt to nie jest koniec świata i zawsze to mieszkanie można sprzedać lub wynająć (prawda, ze można?), boje się po prostu tez sytuacji ze np. posypie mi się praca i jedyna oferta jaka wleci to będzie gdzieś stacjonarnie w innym miescie - słyszałem nie raz ze kredyt to w sumie taki najem ale od banku, jak chcesz zrezygnować to szukasz kogoś na swoje miejsce i tyle
#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
"Festina lente".
Z opisu wynika, że nie będziesz miał rezerw / płynności, tylko zakładasz, że będziesz je miał.
Jak mieszkasz z rodzicami, nie przepalasz na wynajem to nie wierzgałbym się specjalnie, zwłaszcza, że jesteś chyba na początku drogi zawodowej i to w IT, które aktualnie jest w recesji. Jak to to warmińsko-mazurskie to jest pełno mieszkań za drobne z rynku wtórnego.
A propos samego pytania - ile ja miałem "mądrych głów" które mi odradzały wzięcia kredytu, że będzie taniej, że będzie lepiej, że głupi jesteś że kredytujesz i popłyniesz. Oczywiście te same osoby do dziś nie wzięły kredo (nierucha też nie kupili), a na wynajem wydały już pewnie po 80k spokojnie w tym okresie. Tylko ja na twoim
Jak chcesz i potrzebujesz mieszkania to kupuj, nie czekaj bo lepiej nie bedzie a spadki moze beda moze nie.
Kredyt splacaj, nadplacaj. Jak ci sie posypie praca to tak naprawde masz rozne mozliwosci - ubezpieczenie kredytu, odroczenie rat, wynajem mieszkania, sprzedaz.
@ksos: ktory bank ci tak dal? Myslalem ze daja tylko na okres do emerytury czyli gdy masz 38 to max na 26-27 lat dostaniesz
źródło: image
PobierzMoże @marcpol mógłby nam pomóc rozwiać wątpliwości.
no dokladnie taka mam wiedze i stad mojje zdziwinie, ze gosc dostal na 32 lata.
@GomiGomi: no czyli ta tabelka to jest, ale wlasciwie bywa roznie jak sie tam bankowi podoba.