Aktywne Wpisy

tesknilam_ +296
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +361
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

Postanowiłem więc przedstawić, jak wygląda to "od podszewki" na moim stanowisku.
Dane podstawowe:
Stanowisko: Drugi Oficer
Typ statków: Promy pasażerskie
Armator / Bandera: Unia Europejska
System kontraktów: 28 dni na statku / 28 dni w domu (system rotacyjny 1:1)
Załoga: Bardzo międzynarodowa; na pokładzie pracują m.in. Duńczycy, Polacy, Filipińczycy, Słowacy, Litwini oraz Brytyjczycy.
Podatki: Podatek dochodowy jest w całości odprowadzany w Danii. Zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Danią, dochody te są zwolnione z opodatkowania w Polsce.
Ubezpieczenie zdrowotne: Armator odprowadza pełne składki na duńskie ubezpieczenie zdrowotne (odpowiednik NFZ). Istnieje również możliwość przepisania tych składek do polskiego NFZ.
System emerytalny: Armator w ramach umowy odprowadza regularne składki na mój fundusz emerytalny.
Koszty transportu: Logistyka związana z dotarciem na statek i powrotem do domu jest w całości pokrywana przez pracodawcę. Obejmuje to wszystkie koszty transportu, takie jak bilety lotnicze, przejazdy taksówkami (np. z lotniska do portu) oraz wyżywienie w trakcie podróży (np. na lotniskach).
Warunki bytowe na pokładzie:
Życie na statku również wiąże się ze standardami, które zapewnia armator.
Wyżywienie i napoje:
Pełne wyżywienie oraz nielimitowane napoje bezalkoholowe (kawa, herbata, cola itp.) są darmowe. Zapewnione są również podstawowe środki czystości.
Kabiny oficerskie są sprzątane co drugi dzień, a pościel zmieniana jest raz w tygodniu.
Internet i media: Dostępny jest darmowy internet satelitarny (Starlink), jednak z dziennym limitem danych wynoszącym 1 GB (w morzu) i bez limitów w porcie. W kabinie dostępna jest również telewizja (bez limitów), która odbiera polskie kanały informacyjne (TVN, TVP Info, Polsat News).
Zarobki (Netto)
Na koniec kwestia najważniejsza, czyli realne zarobki. Po odprowadzeniu wszystkich wspomnianych składek zdrowotnych, emerytalnych oraz podatku, kwoty "na rękę" prezentują się następująco:
Roczny dochód netto (ostatnie 12 miesięcy): 42 460 Euro
Przeliczenie na PLN: Używając średniego kursu euro z ostatnich 12 miesięcy, daje to kwotę 180 455 PLN netto (na rękę).
Dużo? Mało? Nie wiem. Daje to zarobki 30k miesięcznie za pracę na statku ale trzeba to podzielić przez 2 (gdy siedzimy w domu i nic nie robimy). Zatem realna kwota to 15k na rękę miesięcznie.
Dodatkowo jest wykupiony przez pracodawcę prywatny pakiet medyczny (działa dość sprawnie).
#praca #pracbaza
źródło: temp_file7146357827875720634
Pobierzno i ty sie użerasz z jakimiś Filipinczykami czy Ukraińcami, a pilot ma klasę stewardessy :)
I to tylko liczby tylko z naszego lotu, bo np. w Emirates mają podobne stawki... tylko w
U mnie np nie do przeskoczenia za żadne pieniądze byłby sam system 28 dni w pracy 28 dni w domu - ale ja mam żonę i dwójkę dzieci. Przez ten miesiąc wszystkie obowiązki domowe spadłby na nią, a miesiąc w przypadku małych dzieci to szmat czasu, nastolatki też potrzebują ojca. Natomiast gdybym był singlem to czemu nie.
W końcu się któryś z was się przyznał. Pozdrawiam z działu maszynowego:)
Komentarz usunięty przez autora
@Caracas: Ogólnie w pracy, świadczenie usługi pracy polega na poświęcaniu czasu na wykonanie danego obowiązku. To, czy w danym czasie też srasz, śpisz, jesz jest ogólnie bez znaczenia.
Praca człowieka i wynagrodzenie za tą pracę liczy się w całym wysiłku, kosztach i czasu od momentu przygotowań do tej pracy, do momentu otworzenia drzwi domu po powrocie z tej pracy. Wtedy należy wyliczyć roboczogodziny poświęcone
https://pl.wikipedia.org/wiki/Oficer_wachtowy