Aktywne Wpisy

laventel +69
Za każdym razem jak koleżanki mi opowiadają jaki dramat jest na rynku matrymonialnym z chłopami to jestem tak wdzięczna że mam swojego niebieskiego od 7 lat i jest między nami super ( ͡° ͜ʖ ͡°) #zwiazki #niebieskiepaski

kamil-tumuletz +387
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Postanowiłem więc przedstawić, jak wygląda to "od podszewki" na moim stanowisku.
Dane podstawowe:
Stanowisko: Drugi Oficer
Typ statków: Promy pasażerskie
Armator / Bandera: Unia Europejska
System kontraktów: 28 dni na statku / 28 dni w domu (system rotacyjny 1:1)
Załoga: Bardzo międzynarodowa; na pokładzie pracują m.in. Duńczycy, Polacy, Filipińczycy, Słowacy, Litwini oraz Brytyjczycy.
Podatki: Podatek dochodowy jest w całości odprowadzany w Danii. Zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Danią, dochody te są zwolnione z opodatkowania w Polsce.
Ubezpieczenie zdrowotne: Armator odprowadza pełne składki na duńskie ubezpieczenie zdrowotne (odpowiednik NFZ). Istnieje również możliwość przepisania tych składek do polskiego NFZ.
System emerytalny: Armator w ramach umowy odprowadza regularne składki na mój fundusz emerytalny.
Koszty transportu: Logistyka związana z dotarciem na statek i powrotem do domu jest w całości pokrywana przez pracodawcę. Obejmuje to wszystkie koszty transportu, takie jak bilety lotnicze, przejazdy taksówkami (np. z lotniska do portu) oraz wyżywienie w trakcie podróży (np. na lotniskach).
Warunki bytowe na pokładzie:
Życie na statku również wiąże się ze standardami, które zapewnia armator.
Wyżywienie i napoje:
Pełne wyżywienie oraz nielimitowane napoje bezalkoholowe (kawa, herbata, cola itp.) są darmowe. Zapewnione są również podstawowe środki czystości.
Kabiny oficerskie są sprzątane co drugi dzień, a pościel zmieniana jest raz w tygodniu.
Internet i media: Dostępny jest darmowy internet satelitarny (Starlink), jednak z dziennym limitem danych wynoszącym 1 GB (w morzu) i bez limitów w porcie. W kabinie dostępna jest również telewizja (bez limitów), która odbiera polskie kanały informacyjne (TVN, TVP Info, Polsat News).
Zarobki (Netto)
Na koniec kwestia najważniejsza, czyli realne zarobki. Po odprowadzeniu wszystkich wspomnianych składek zdrowotnych, emerytalnych oraz podatku, kwoty "na rękę" prezentują się następująco:
Roczny dochód netto (ostatnie 12 miesięcy): 42 460 Euro
Przeliczenie na PLN: Używając średniego kursu euro z ostatnich 12 miesięcy, daje to kwotę 180 455 PLN netto (na rękę).
Dużo? Mało? Nie wiem. Daje to zarobki 30k miesięcznie za pracę na statku ale trzeba to podzielić przez 2 (gdy siedzimy w domu i nic nie robimy). Zatem realna kwota to 15k na rękę miesięcznie.
Dodatkowo jest wykupiony przez pracodawcę prywatny pakiet medyczny (działa dość sprawnie).
#praca #pracbaza
źródło: temp_file7146357827875720634
Pobierzw sytuacji w komentarza, czas przeznaczony na regenerację byłby intensywnie wykorzystywany przez co po latach pracy kiedy już skutki uboczne obu prac się skumuluja może, miec raki finał, no chyba że to hobby i kładzie dla, pezyjemnisci :)
Płaci się wtedy podatek w Danii i w PL.
@Poldek0000: ale Op pół roku tylko pracuje więc to jest 30k do łapy, całkiem fajnie.
1) Czy kończyłeś jakieś studia i czy były one związane z zawodem?
2) Ile czasu zajęło zrobienie wszystkich niezbędnych kursów i praktyki oraz zdanie niezbędnych egzaminów?
3) Co skłoniło do wyboru takiej a nie innej ścieżki kariery w życiu?
P.S.
Bardzo dobre i rzeczowe przedstawienie zagadnienia ʕ•ᴥ•ʔ
Jezdzilem na tirach 3 lata jak budowalem dom, w systemie pon-pt, u polskiego dziada na chlodni zarabialem kolo 13-14 na lape
A na statku przynajmniej nie zyjesz jak szczur
Na szczescie juz nie musze tego robic zeby nornalnir zyc
Ja bym to jednak traktowal bardziej jak 30k niz 15k albo najlepiej cos posrodku. Z jednej strony przez miesiac nie widzisz rodziny ale potem miesiac wolnego. Czyli pracujesz 180/360 dni a taki korposzczur robi 226/360dni. (21dni×12 -26 urlopu).
Zeby miec pelniejszy obraz to powiedz jeszcze czy zmiany sa po 8h czy 12h. Czy masz extra jakies diety wyplacane? Co w przypadku chorobowego? To jest b2b
Realnie 11h dziennie nadgodziny są wliczone w to już to obszerne zagadnienie.
@piotr-glabik Akademia Morska aktualnie Politechnika Morska - Nawigacja kierunek pływający studia dzienne inżynierskie.
Zdając egzamin na uczelni i mając wypływaną praktykę rok dostajesz w urzędzie morskim dyplom oficera wachtowego. Tak jeszcze kilka kursów musisz zrobić żeby go dostać dokładnie co i jak jest napisane w dzienniku
Zobacz jaki to jest koszt ;)
Zwykły Starlink nie działa na morzu !
Ściągam filmy offline na tableta z canal+, HBO, Amazona, Sky i Netflix. Działa miesiąc bez łączenia z netem
@Par-excellence: tylko ze on w pewnym sensie pracuje 180x24h bo w nocy nie puknie swojej kobity, nie pojedzie z kumplami na wodke etc. a zwyklak robi 226x8(+2h dojazd powiedzmy)
dlaczego sobie to robisz?
To nie jest firma z siedzibą na Cyprze a bandera Liberii