Wpis z mikrobloga

Zbliża się koniec roku, co jest idealnym momentem na małe podsumowania. Jednym z pytań, które często słyszę, jest to, jak realnie wyglądają warunki pracy i zarobki oficera na promie pasażerskim.
Postanowiłem więc przedstawić, jak wygląda to "od podszewki" na moim stanowisku.

Dane podstawowe:

Stanowisko: Drugi Oficer
Typ statków: Promy pasażerskie
Armator / Bandera: Unia Europejska
System kontraktów: 28 dni na statku / 28 dni w domu (system rotacyjny 1:1)
Załoga: Bardzo międzynarodowa; na pokładzie pracują m.in. Duńczycy, Polacy, Filipińczycy, Słowacy, Litwini oraz Brytyjczycy.

Podatki: Podatek dochodowy jest w całości odprowadzany w Danii. Zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Danią, dochody te są zwolnione z opodatkowania w Polsce.

Ubezpieczenie zdrowotne: Armator odprowadza pełne składki na duńskie ubezpieczenie zdrowotne (odpowiednik NFZ). Istnieje również możliwość przepisania tych składek do polskiego NFZ.

System emerytalny: Armator w ramach umowy odprowadza regularne składki na mój fundusz emerytalny.

Koszty transportu: Logistyka związana z dotarciem na statek i powrotem do domu jest w całości pokrywana przez pracodawcę. Obejmuje to wszystkie koszty transportu, takie jak bilety lotnicze, przejazdy taksówkami (np. z lotniska do portu) oraz wyżywienie w trakcie podróży (np. na lotniskach).

Warunki bytowe na pokładzie:
Życie na statku również wiąże się ze standardami, które zapewnia armator. 

Wyżywienie i napoje:
Pełne wyżywienie oraz nielimitowane napoje bezalkoholowe (kawa, herbata, cola itp.) są darmowe. Zapewnione są również podstawowe środki czystości.

Kabiny oficerskie są sprzątane co drugi dzień, a pościel zmieniana jest raz w tygodniu.

Internet i media: Dostępny jest darmowy internet satelitarny (Starlink), jednak z dziennym limitem danych wynoszącym 1 GB (w morzu) i bez limitów w porcie. W kabinie dostępna jest również telewizja (bez limitów), która odbiera polskie kanały informacyjne (TVN, TVP Info, Polsat News).

Zarobki (Netto)

Na koniec kwestia najważniejsza, czyli realne zarobki. Po odprowadzeniu wszystkich wspomnianych składek zdrowotnych, emerytalnych oraz podatku, kwoty "na rękę" prezentują się następująco:

Roczny dochód netto (ostatnie 12 miesięcy): 42 460 Euro

Przeliczenie na PLN: Używając średniego kursu euro z ostatnich 12 miesięcy, daje to kwotę 180 455 PLN netto (na rękę).

Dużo? Mało? Nie wiem. Daje to zarobki 30k miesięcznie za pracę na statku ale trzeba to podzielić przez 2 (gdy siedzimy w domu i nic nie robimy). Zatem realna kwota to 15k na rękę miesięcznie.

Dodatkowo jest wykupiony przez pracodawcę prywatny pakiet medyczny (działa dość sprawnie).

#praca #pracbaza
Caracas - Zbliża się koniec roku, co jest idealnym momentem na małe podsumowania. Jed...

źródło: temp_file7146357827875720634

Pobierz
  • 210
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 5
@seniorwykopek Możesz w teorii ale to dość skomplikowane. W domu jak jesteś możesz iść na L4. Wtedy dostajesz pensje będąc w domu. Jest też okres wypowiedzenia 3 miesiące

Z L4 w domu korzystałem tylko raz
  • Odpowiedz
@Caracas: Jasne rozumiem, jakos mi sie zapomnialo o oplatach stalych :D Czy jest szansa w branzy na podobnym stanowisku zarobic gdzies wiecej? Czy juz pierwszy oficer tylko wchodzi w gre? Dziekuje za odpowiedzi i stopy wody pod kilem czy jak to mawiaja :D
  • Odpowiedz
via Android
  • 17
@fraciu no miesiąc z życia. Chociaż jak pracujesz i dojeżdżasz do pracy i wychodzisz z domu o 6 do 17 to też masz trochę do tyłu ;)
  • Odpowiedz
@Caracas Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, czy 180k to wystarczająco dużo żeby „sprzedawać” pół roku swojego życia w ciągu roku. Dodatkowo jak masz dziecko to nie zazdroszczę co rok będziesz tracić połowę roku w jego wychowaniu, co wiąże się z tym że matka będzie głową rodziny a ty tylko albo aż żywicielem. Praca na morzu jest p--------a, dlatego Europejczycy coraz rzadziej decydują się na ten kierunek.
  • Odpowiedz
@Caracas: bardzo ciekawy post. W końcu mam jakieś blade wyobrażenie o tym jak wygląda taka praca od strony organizacyjnej. Fajnie, że ludzie wykonujący jakieś niestandardowe (biura, korpo) zawody dzielą się takimi informacjami.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@seniorwykopek Choroba zaburza cały grafik pracy. Jest kapitan, chef Officer i dwóch drugich oficerów + junior (on nie ma wacht na mostku).

W zasadzie w tym wypadku to kapitan musi zastępować Ciebie na mostku. Ciężką sprawa.

@Goronco tak pracujesz 28 dni. Statek pływa ciągle.

@MarcinHulaka 35 mam papiery chefa officera
  • Odpowiedz
via Android
  • 43
@Lolek123456 A Ty siedząc w pracy to jak? Dużo czasu masz po pracy w domu? Zadaj sobie to pytanie ile mam wolnego czasu na spędzanie czasu z dziećmi od poniedziałku do piątku.

Jak siedzę w domu odbieram dzieci itp i mam czas na co chcę. Nic mnie nie ogranicza
  • Odpowiedz
via Android
  • 5
@Poldek0000 drugi po Bogu to jest chef offcer (zastępca kapitana) ;)

Drugi oficer to nie jest jeszcze poziom zarządzania statkiem a operacyjny.
Ja kieruje statkiem jedynie (nawiguje) a chef offcer to już zarządza załogą ;)
  • Odpowiedz