Aktywne Wpisy

jmuhha +12
wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? ლ(ಠ_ಠ ლ)
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
źródło: 1000021065
Pobierz
acpiorundc +132

Pracuję jako programista i zarabiam te magiczne 15k netto na fakturze, czyli po podatkach, zusach, księgowym 10400 zł. Ostatnią podwyżkę miałem dokładnie 2 lata temu i było to magiczne 3 zł na godzinę (zayebista kwota nie ?). Miałem obiecane, że na początku tego roku będę miał 15 zł netto więcej i we wrześniu kolejne 10 zł bo firma się zaczęła świetnie rozwijać.
Soft który napisałem zarabia konkretne pieniądze, mam akurat dostępy do cenników i płatności klientów, wiem więc że miesięcznie przychód kształtuje się w granicach 500 000 zł i bardzo się z tego cieszę. W okresie tego roku zostało zatrudnionych 5 programistów, 2 testerów, 2 analityków, ja zwiększyłem swoje kompetencje i stałem się team leaderem + głową zarządzającą kierunkiem zmian w systemie - wszystkie pomysły i propozycje zmian muszą przejść przeze mnie, a CEO liczy się z moim zdaniem i jak uwalę jakiś jego pomysł to akceptuje taką sytuację.
Boli mnie, że w kwestii finansowej jestem niedoceniany. Znowu zostało mi zapowiedziane że w tym roku nie będzie tej ustalonej podwyżki bo teraz kasa idzie w zwiększanie przychodu firmy i o podwyżce pogadamy w przyszłym roku, czuję że przez fakt że mam niepełnosprawne dziecko jestem wykorzystywany.
Plusem pracy w obecnym miejscu (i stanu produktu) jest możliwość pracy w dowolnych godzinach dzięki czemu mogę poświęcić się rehabilitacji dziecka (na co też idzie sporo kasy, bo po podwyżkach to już prawie 3000 miesięcznie). Gdybym miał zmienić pracę, z pewnością nie dostanę takich warunków jak dowolne godziny, więc jestem uwiązany tu gdzie jestem.
Kolejną sprawą która mnie rozrywa od środka są te luźne pogadanki z CEO gdzie się mnie pyta o radę, czy ma kupić dom w grecji czy może lepiej gdzieś w ameryce południowej. Wspomnę też o jego luźnej pracy z chyba już każdego zakątka świata i generalnie mi to nie powinno przeszkadzać, bo chłop jest sam więc może sobie co miesiąc zmieniać miejscówkę.
Boli mnie po prostu, że nie ma paru złotych na podwyżkę godzinówki dla człowieka na którym opiera rozwój biznesu, a wie że ja wiem że ta kasa jest.
Powoli staram się ukręcić coś swojego na boku, odechciewa mi się już programować.
#programista15k #programowanie #gorzkiezale #pracbaza #praca #pracait
@Bejro: ładna odklejka widzę XD
Musisz po prostu rzucić kwotę jaką chcesz i że za tyle co teraz masz to nie będziesz robił. Na 99% obsra zbroję i da podwyżkę (pewnie już ma przygotowaną kasę i tylko dziwi się czemu z nim twardo nie
Powiedz że ty też w nie uwierzyłeś.
według mnie nie zarabiasz najgorzej, dobrze też nie jest, ale masz mocną pozycję w firmie
niestety teraz jest trochę projektów, że zatrudniają na rok, a potem zwalniają i radź sobie, z kosztami dziecka musisz to wkalkulować w
@Maly_Jasio: Z tym człowiekiem tak to nie działa. Jak jest wszystko OK, soft się nie sypie to normalnie luz i przyjemne rozmówki, ale zacznij temat dla
@Bejro: no ty żadnych danych statystycznych nie masz tylko ekstrapolujesz własne doświadczenia na innych ludzi. Programista programiście nie równy i op za siedzenie kilka lat w jednej firmie nad niszowym produktem pewnie w niszowej technologii nikt mu nie da 40k XD jak sam wspomniał nawet nie ma ten produkt zbytnio konkurencji na rynku. Jak zatrudnią go gdzieś na seniora to będzie
@zeszyt-w-kratke: Technologia to akurat PHP, najnowsze symfony (redisy, rabbity, inne pierdoły). O swój warsztat bym się nie martwił, bo aplikacja jest rozbudowana pod względem infrastruktury i zorganizowania kodu, staram się dbać o
@ZabijamKury: PHP jest obecnie jedną z gorzej opłacanych technologii w Polsce.
Widzę, że na tym tagu dalej króluje mitomania. Albo to lekarze, którym pali się d--a, bo wszyscy odkryli ich kopalnię złota.
@Bejro: to sie tak fajnie mówi, jak się pracuje w mieście gdzie są korpo, jest ssanie na programistów i walka na stawki.
Jeśli akcja tego baitu odbywa się w mieście powiatowym, zakładanie że okolice 30k to stawka wyjściowa w dyskusji to oderwanie od rzeczywistości i naiwność. Ale oczywiście komentujący mogą sobie puścić wodze fantazji, bo ryzyko takiej
@ZabijamKury: Pytanie jeszcze - w jaki sposób wróciłeś?