Wpis z mikrobloga

mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zbombardowali ją telefonami z warszawskich numerów, Provident Polska że niby coś z kartą wyciekło, pieniądze są w niebezpieczeństwie, trzeba przelać na inne konto, potem dzwoni policja, sam komendant, że to prawda, pismo o wszczęciu postępowania przychodzi na whatsapa, komendant nawet zadzwonił na kamerkę, nawinął makaron na uszy, cały czas siedział na linii, żona zbaraniała bo strach, ważny pośpiech itp, pobrała całą kasę (facet powiedział jak zwiększyć limity) i ... wpłaciła we wpłatomacie na blika, pobierała po 1k, wpłacała w paru transakcjach po ok 3.5k, najgorsze, że to nie była tylko jej wypłata ale dodatkowo nasze oszczędności na ferie/wakacje/remont, łącznie lekko ponad 19k, pytała czemu ma wpłacać gotówkę którą już pobrała, gościu odpowiedział ze to znaczone nominały i będzie miała problemy jak będzie nimi płacić itp, normalnie tak nawinął makaron na uszy że szok, sam gdybym nie siedział w IT i nie był gościem gościem od cyber w swojej robocie to pewnie tez bym dał się zbałamucić, piszę dla przestrogi, powiedzcie swoim mniej zorientowanym bliskim, ostrzeżcie ich, my nic nie możemy już zrobić, szczególnie przy naszej policji, żonie powiedzieli od razu ze tego jest od groma i są nikłe szanse, bo to jakby oddała pieniądze do ręki, poza tym akurat nie ma gościa który przyjmuje takie zgłoszenia i żeby przyjść jutro, a wiadomo jak to u nich, możesz nawet dać wizerunek z peselem i adresem zamieszkania nawet pokazać ukradziony rower u niego w chacie to powiedza ze sory Batory, umarzamy bo nie znaleziono sprawcy #oszustwo #socjotechnika #przestroga
maniel - mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zb...

źródło: image

Pobierz
  • 813
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

może ty jesteś techniczny, ale wątpię czy reszta twojej rodziny czy otoczenia jest

@maniel: Mam sąsiada emeryta który nie ufa płatnościom online i kiedyś nawet wspominał o zlikwidowaniu konta. Może facet ma rację :/ przynajmniej w jego przypadku.
BTW sam nie używam blika bo go nie potrzebuję, a klientów chcących płacić blikiem proszę o zwykły przelew ¯\(ツ)/¯ i jakoś się żyje.

No k---a nie zazdroszczę sytuacji (
  • Odpowiedz
Brawo przekaż żonie że jest bardzo inteligentna.
Nawet moje 6 letnie dziecko przybiegłoby z strachem zapytać się co się dzieje co robić
  • Odpowiedz
pisze przecież, ze pytała właśnie o to, gośc powiedział, że znaczone nominały i jak nimi gdzie zapłaci to będa problemy z policją, skąd baba ma wiedzieć w stresie że to bujdy na resorach?

@maniel: nigdy nie wypłacała nic z bankomatu?
  • Odpowiedz
Skąd mają próbki głosu, wiedzą czyj telefon do kogo należy i kto jest w jakich układach rodzinnych, skoro nie ma tego, na żadnym serwisie społecznościowym? Jedyne wytłumaczenie to podsłuch telefonów.

@kabiz: facebook i chęć pokazania wszystkim swojegożycia - a ze w kategorii wszyscy są tez oszuści to juz nie pamiętamy.

Dlatego w internecie nigdy nie posługujemy sie prawdziwymi danymi.
  • Odpowiedz
To kolejny przykład, że jak chce się coś zniszczyć, ukraść to trzeba zacząć od urobienia kobiet. One są zwyczajnie głupie, bez żadnej krzty krytycznego i logicznego myślenia.
czejen100 - To kolejny przykład, że jak chce się coś zniszczyć, ukraść to trzeba zacz...

źródło: przelew

Pobierz
  • Odpowiedz
@maniel: ciocie tak samo próbowali zrobić, dzwonił gość niby policjant, podawał numer legitymacji służbowej, mówił o próbie kradzieży środków z konta. Brzmiał naprawdę jak policjant, jednak ciocia się rozłączyła i zadzwoniła na policję, opisała sprawę i tam jej wskazali, że to próba oszustwa. Niemniej już do końca dnia się martwiła i siedziała roztrzęsiona. W takich chwilach działają jakieś dziwne instynkty, najlepiej wyrobić sobie nawyk nieodbierania od numerów, których nie znamy.
  • Odpowiedz
@maniel: "4. pisze przecież, ze pytała właśnie o to, gośc powiedział, że znaczone nominały i jak nimi gdzie zapłaci to będa problemy z policją, skąd baba ma wiedzieć w stresie że to bujdy na resorach?"

Hmmmmmm. Hmmmmmm.
Ty tak serio?
  • Odpowiedz
Też mnie to dziwi. U mnie jest maksymalny limit 2500zł na dzień i nie da się go podwyższyć (mogę go tylko obniżyć). To pewne, bo często zdarza mi się wypłacać większe sumy blikiem poprzez bankomat, więc na wiele sposobów próbowałem podnieść limit powyżej tych 2500zł, aby nie musieć wypłacać przez kilka dni i się nie da.

@FredOnizuka: Co Cię dziwi? Że limit wypłat nie obowiązuje przy wpłatach? Czy że limit dla
  • Odpowiedz
@maniel: koleżankę podobnie zrobili. Dzwonił do niej prokurator imię nazwisko się zgadzało z danymi z neta i jego numer telefonu też. Rozwiązanie jest jedno. Na jakiekolwiek polecenia służb mówicie w---------j ( ͡° ͜ʖ ͡°)- i tak z niczym dobrym nigdy nie przychodzili także nic nie stracicie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@maniel bycie technicznym nie ma tu nic do rzeczy. To 5 latka trudniej w c---a zrobić, jakby jej powiedzieli że o----------e murzyńskiego gałganka spowoduje powrót pieniędzy to też by uwierzyła xD
  • Odpowiedz
@maniel: ktoś do Ciebie dzwoni i informuje że musisz wykonać jakiejkolwiek działania związane z Twoim kontem w banku, pieniędzmi etc. bo "coś tam"? Dzwonisz Ty do swojego banku lub na policję i informujesz o tym, wtedy się dowiesz co dalej. To jest tylko tyle, nic więcej do zapamiętania.
  • Odpowiedz