Wpis z mikrobloga

mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zbombardowali ją telefonami z warszawskich numerów, Provident Polska że niby coś z kartą wyciekło, pieniądze są w niebezpieczeństwie, trzeba przelać na inne konto, potem dzwoni policja, sam komendant, że to prawda, pismo o wszczęciu postępowania przychodzi na whatsapa, komendant nawet zadzwonił na kamerkę, nawinął makaron na uszy, cały czas siedział na linii, żona zbaraniała bo strach, ważny pośpiech itp, pobrała całą kasę (facet powiedział jak zwiększyć limity) i ... wpłaciła we wpłatomacie na blika, pobierała po 1k, wpłacała w paru transakcjach po ok 3.5k, najgorsze, że to nie była tylko jej wypłata ale dodatkowo nasze oszczędności na ferie/wakacje/remont, łącznie lekko ponad 19k, pytała czemu ma wpłacać gotówkę którą już pobrała, gościu odpowiedział ze to znaczone nominały i będzie miała problemy jak będzie nimi płacić itp, normalnie tak nawinął makaron na uszy że szok, sam gdybym nie siedział w IT i nie był gościem gościem od cyber w swojej robocie to pewnie tez bym dał się zbałamucić, piszę dla przestrogi, powiedzcie swoim mniej zorientowanym bliskim, ostrzeżcie ich, my nic nie możemy już zrobić, szczególnie przy naszej policji, żonie powiedzieli od razu ze tego jest od groma i są nikłe szanse, bo to jakby oddała pieniądze do ręki, poza tym akurat nie ma gościa który przyjmuje takie zgłoszenia i żeby przyjść jutro, a wiadomo jak to u nich, możesz nawet dać wizerunek z peselem i adresem zamieszkania nawet pokazać ukradziony rower u niego w chacie to powiedza ze sory Batory, umarzamy bo nie znaleziono sprawcy #oszustwo #socjotechnika #przestroga
maniel - mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zb...

źródło: image

Pobierz
  • 813
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Do mnie też dzwonili nawijał że pana pieniądze są zagrożone... odparłem tylko ale że jak... moje długi? odrazu się rozłączył.
  • Odpowiedz
@maniel serio, jesli to nie to ściema to daj sobie spokój. Założę sie, ze twoja żonka zawsze musi byc w centrum uwagi, jak cos zrobi zle to wina każdego innego. Powiedz mi, ze tak nie jest. Ewentualnie ma niemal kazde socjal media zainstalować w telefonie i jest zbyt uzależniona, czyli zbyt roztrzepana, zeby ogarnąć rzeczywistość.
  • Odpowiedz
Nie da się być takim głupim. Jak można przynosić do domu 15 kantów i nie ogarniać takich rzeczy. Że się kulki we łbie nie zderzą...

@Przemasu: ależ oczywiście, że to jest możliwe przecież ostatnio była zrzutka otwarta na laskę co w bitomacie oszustom wpłacała grube tysiące, bo ją namówili na zakup jakichś śmieciowych akcji

https://zrzutka.pl/x55rcy

naiwniaków jest cała masa
  • Odpowiedz
Dziwne że bank się nie zainteresował takimi samymi transakcjami w krótkim okresie czasu, a szkoda mogli zablokować na chwilę i wymagać odblokowania może być coś uratowali
  • Odpowiedz
@maniel: dzisiaj przyjechał do nas rano teść bo nie mógł się dodzwonić, sprawdzić czy z moja zoną wszystko w porządku bo dostali telefon rzekomo od niej ze kogoś zabiła na pasach i potrzebuje pieniędzy i ma wybite zęby... stary człowiek ale nie dał się zrobić
  • Odpowiedz
@maniel: jak ktoś jest nietechniczny to nawet nie potrafi tak sprawnie wykonywać tych transakcji. Jak ktoś jest techniczny ale głupi, to klika szybko jak mu oszust mówi. A jak ktoś jest nietechniczny ale ma trochę rozumu, to się rozłączy.
  • Odpowiedz
@maniel Żona głupia jak but, bo powinna zadzwonić do faceta, czy KOGOKOLWIEK bliskiego, ale to wciąż żona.

Bardziej przykre że poszły dzisiejsze wypłaty z pracy. Współczuję funkcjonowania w tym miesiącu

@
  • Odpowiedz