Wpis z mikrobloga

mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zbombardowali ją telefonami z warszawskich numerów, Provident Polska że niby coś z kartą wyciekło, pieniądze są w niebezpieczeństwie, trzeba przelać na inne konto, potem dzwoni policja, sam komendant, że to prawda, pismo o wszczęciu postępowania przychodzi na whatsapa, komendant nawet zadzwonił na kamerkę, nawinął makaron na uszy, cały czas siedział na linii, żona zbaraniała bo strach, ważny pośpiech itp, pobrała całą kasę (facet powiedział jak zwiększyć limity) i ... wpłaciła we wpłatomacie na blika, pobierała po 1k, wpłacała w paru transakcjach po ok 3.5k, najgorsze, że to nie była tylko jej wypłata ale dodatkowo nasze oszczędności na ferie/wakacje/remont, łącznie lekko ponad 19k, pytała czemu ma wpłacać gotówkę którą już pobrała, gościu odpowiedział ze to znaczone nominały i będzie miała problemy jak będzie nimi płacić itp, normalnie tak nawinął makaron na uszy że szok, sam gdybym nie siedział w IT i nie był gościem gościem od cyber w swojej robocie to pewnie tez bym dał się zbałamucić, piszę dla przestrogi, powiedzcie swoim mniej zorientowanym bliskim, ostrzeżcie ich, my nic nie możemy już zrobić, szczególnie przy naszej policji, żonie powiedzieli od razu ze tego jest od groma i są nikłe szanse, bo to jakby oddała pieniądze do ręki, poza tym akurat nie ma gościa który przyjmuje takie zgłoszenia i żeby przyjść jutro, a wiadomo jak to u nich, możesz nawet dać wizerunek z peselem i adresem zamieszkania nawet pokazać ukradziony rower u niego w chacie to powiedza ze sory Batory, umarzamy bo nie znaleziono sprawcy #oszustwo #socjotechnika #przestroga
maniel - mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zb...

źródło: image

Pobierz
  • 813
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 120
@gorzki99: lvl40
@greedy_critic: @maciss: inteligencja nie ma tu znaczenia, może ty jesteś techniczny, ale wątpię czy reszta twojej rodziny czy otoczenia jest, niektórym można serio od wuja makaronu nawinąć na uszy, widać co sie na świecie dzieje, także jej bym tu nie winił, działała w stresie
  • Odpowiedz
jak można być tak głupim?

@maciss: w XXI wieku? Tez nie mam pojecia.

Ale polecam fajna ksiazke autorstwa kevina mitnicka (kojarzysz? dosc znany i dobry hacker :D) pod tytulem "sztuka podstepu - lamalem ludzi nie hasla"

Ksiazka to zloto. Tylko zem opowiada o casach jak komputery, siec i ogolnie pojete "cyberbezpieczenstwo" dopiero raczkowaly. Tak jak tam sie dali ludzie robic to jest dramat i zenada. No ale najgorsze jest to
  • Odpowiedz
@maniel do moich rodziców (60+) też dzwonili, ale nie dali się nabrać bo myślą logicznie. Od razu powiedzieli że jeśli jest jakiś potrzeba to przyjadą do oddziału banku/na komisariat. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 235
@Przemasu: wiedziałem że zle zrobiłem umieszczając tą przestrogę tutaj, gdzie sami mądrzy, może gdybyś tak na wykopie nie siedział może byś wiedział jak operują ludzie poza wykopem, w normalnych socjalach i poza nimi, poza internetem, żona doskonale wiedziała, żeby nie podawać nikomu żadnych kodów, nic nie autoryzować, akurat o tym, ze sami policjanci dzwonią to dopiero dzisiaj się boleśnie dowiedziała, gość miał odpowiedzi na wszystko, na tym polega socjotechnika, jak
  • Odpowiedz
  • 32
@gorzki99: racja ale ile na fejsie reklam że niby Braun/Owsiak/Podsiadło (to ostatnio widziałem) coś wyjawili i teraz wszyscy w szoku, a tam jakiś scam pod linkiem, dzisiaj sam widziałem reklamy gwarantujące 180k po wpłacie 1k zł, mimo wszystko coraz więcej ludzi się na to łapie
  • Odpowiedz
  • 26
@greedy_critic: ale przecież trzeba było sie spieszyć, nie ma czasu na weryfikacje itp bo stracisz kasę, wywołują presję specjalnie żeby człowiek nie myślał trzeźwo
  • Odpowiedz
dzisiaj sam widziałem reklamy gwarantujące 180k po wpłacie 1k zł, mimo wszystko coraz więcej ludzi się na to łapie

@maniel: Szczerze? Takich to mi nawet nie zal. W zyciu nie ma nic za darmo. Jak ktos jest na tyle glupi ze w to wierzy to jego sprawa.

A jak jeszcze jest to ktos na tyle mlody ze powinien ogarniac ze nie ma takiej opcji zeby z 1k zrobilo sie 180k
  • Odpowiedz
  • 60
@Nighthuntero: wypłaciła gotówkę i wpłaciła do wpłatomatu na blika podyktowanego przez telefon, to najgorsze, odbierać mogło wiele kont, w wielu miastach podstawione słupy mogły jednocześnie tą kase podjąć, ostatnio glosno o ofertach pracy dla gówniarzy, niby testowanie usług bankowych, bezwiednie robią w procederze
  • Odpowiedz