Wpis z mikrobloga

W środę urodził mi się synek (pierworodny). Wiem, że Wykop to nie jest najlepsze miejsce na takie pytania, ale dziś jest niedziela i ciężko zasięgnąć rady specjalisty. Dlatego prośba o wsparcie żebym to jakoś dźwignął - nie tylko plusem na odwagę, ale może również odpowiedziami na moje wątpliwości.

-> Synek przespał pierwszą noc bez większych afer. I po karmieniu śpi raczej spokojnie w sensie czasem ma przez chwile szybszy oddech, albo sobie zakwili lekko lub westchnie.
-> Najprawdopodobniej ma żółtaczkę noworodkową (to mnie nie martwi - wiem, że tak się zdarza).
-> Wypija co 2–3 godziny około 30 ml mleka modyfikowanego, chwilę ssał pierś, wypił też ok. 10 ml odciągniętego mleka.

Teraz mam dwa pytania:
a) Jest dość ospały – sprawia wrażenie, jakby ciągle spał, chyba że zmieniam pieluchę, wtedy jest płacz. Czy w czwartej dobie życia powinno mnie to niepokoić?
b) Wydaje mi się, że powinien częściej sikać. Na razie miał jeden większy „sik” – na oko z 10–15 ml – a poza tym robi nieregularnie kupkę. Od 8:00 do 16:00 zrobił dwie. Czy to jest w porządku, czy powinienem się martwić?
c) Ma zimne rączki i nóżki, mimo że w domu utrzymuję temperaturę w okolicach 20–21°C. Śpi zawinięty w rożek i cienki kocyk.

#rodzicielstwo #dzieci #tatacontent
  • 96
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 109
@D07IFP:

na początku dzieci śpią, jedzą i robią pod siebie - dopiero z czasem zaczną się pojawiać przerwy w drzemkach, aż dojdziecie do etapu, że drzemki to przerwa na odpoczynek
częściej, to znaczy ile? Z reguły zmienia się pieluchę przy okazji karmienia. Ile razy na dobę chciałbyś to robić? I jak malutko je, to za wiele nie narobi zwrotnie
takie maleństwa mają problemy z termoregulacją, więc to "normalne" - dlatego
  • Odpowiedz
  • 7
@moll: Dziękuję bardzo za porady, sprawdziłem kark na moje wygląda ok :)
To moje pierwsze dziecko stąd brak doświadczenia w tym jak to powinno wyglądać, z czasem mam nadzieję że będę się czuł pewniej.
  • Odpowiedz
@D07IFP: na luzie, dacie radę :) macie obok którąś mamę? Nie wszystko mają z wiedzy aktualne, ale mogą się przydać do pomocy.

Ogarnij sobie książkę Heidi Murkoff "Pierwszy rok życia dziecka", albo coś innego, typowo skierowanego do ojców. Będzie Ci łatwiej. Z moim chłopem też się z książek edukowaliśmy, bo teściowa szuria lvl "wiedza 40 lat wstecz jest w porządku, a z pampersami macie za dobrze" xD

ogólnie w przypadku
  • Odpowiedz
@D07IFP: Noworodki na początku bardzo dużo spią. Jak chcecie karmić naturalnie to trzeba jak najczęściej przystawiać. Jak butelką to rób niewielkie "skoki" podawanego pokarmu by nie ulewało się dziecku tak. Te kupki o których mówisz to "smółki" - organizm się czyści. Potem może dziecko nie robić jej nawet tydzień aż bedzie sie normalnie wypróżniać - przy samym mleku może to być co pare dni . Ogolnie pomóc żonie w domu,
  • Odpowiedz
@D07IFP: badali Wam bilirubine? I mnie córka po kilku dniach musiała wrócić do szpitala na naświetlanie (położna która przychodzi po urodzeniu sprawdza, ale córka była żółta bardzo mocno ;) )

Jak je, śpi, sika i robi kupe, to ok, więcej nie potrzebuje teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@D07IFP: Wszystko spoko. Dzieci zawsze mają zimne nózki i rączki, lepiej żeby miał chłodnij niż je przegrzewać. Co do reszty to dzieci są różne, i wszystko w normie.
  • Odpowiedz