Aktywne Wpisy
Guadalajara +197
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +207
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

Prawie 200g makaronu, porcja nie do przejedzenia, zrobiona z przepysznych składników, kosztuje 7,5 euro czyli około 24 złote. Cena z tego roku z czerwca.
To co widzie na dole to Carbonara w Polsce - cena 80 ZŁOTYCH!
#jedzenie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #januszebiznesu #polska #gastronomia #restauracja
źródło: image_picker_E719D158-DC17-44B0-8F4E-9BF316FFE423-61109-00000DC1D4E8AFA8
Pobierz@robertx I tak walą. W Warszawie knajpy są obłożone wieczorami, choć ceny z kosmosu.
@picasssss1: jeszcze zależy jaki ten boczek i jaki ser. Błagam, nie mów, że nie widzisz różnicy w smaku pomiędzy pakowanym boczkiem z dyskontu a takim prawdzwie wędzonym z dobrej jakości mięsa, gdzie zwierzaków nie karmiono byle czym i nie faszerowano antybiotykami. Podobnie z serem. Jeśli nie widzisz to kubeczki smakowe coś nie za dokładnie odbierają bodźce.
Ale najłatwiej jest napuścić klientów na restauratorów.
źródło: krolu-nie-musisz-z-nimi-walczyc_2024-08-24_01-11-22
Pobierz@Mateo353: Kolega upośledzony? Post jest o tym, że ceny są 2-3 wyższe niż na zachodzie.
W sumie niepotrzebnie pytam, w końcu kolega z anty-pisu.
Żeby móc obiektywnie stwierdzić, że widzisz różnice musiałabyś robić ślepy test. Robiłaś jakieś w tym
Komentarz usunięty przez moderatora