Wpis z mikrobloga

To co widzicie u góry to Carbonara w jednej z lepszych knajp we Włoszech, w Pizie, bardzo blisko krzywiej wieży.

Prawie 200g makaronu, porcja nie do przejedzenia, zrobiona z przepysznych składników, kosztuje 7,5 euro czyli około 24 złote. Cena z tego roku z czerwca.

To co widzie na dole to Carbonara w Polsce - cena 80 ZŁOTYCH!

#jedzenie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #januszebiznesu #polska #gastronomia #restauracja
Vamyss - To co widzicie u góry to Carbonara w jednej z lepszych knajp we Włoszech, w ...

źródło: image_picker_E719D158-DC17-44B0-8F4E-9BF316FFE423-61109-00000DC1D4E8AFA8

Pobierz
  • 106
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vamyss: jaki masz problem otworzyć restaurację i sprzedawać taką carbonare po 24 zł i kawę po 4 zł? Ludzie będą walić drzwiami i oknami
  • Odpowiedz
@Vamyss: @Vamyss po pierwsze, 7.5ojro to 31pln z groszami. Po drugie, lokalne produkty przy duzym wolumenie sprzedazy != importowane produkty przy mniejszym wolumenie. Po trzecie, jak porownasz koszty knajpy tam i tu to wtedy mozesz sobie porownywac. Zwlaszcza, ze porownujesz cos z dostawy (gdzie uber/glovo biora nawet do 20% prowizji) z czyms na miejscu.

Skoro to takie proste, to nic tylko knajpy otwierac i sprzedawac duzo aniej, na pewno
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara Delivery w polsce dla knajpy to 20-35%, sam food cost przy użyciu dobrej jakości składników to 2x to co we Włoszech. Czyli możemy powiedzieć, że oba lokale zarobiły na tym mniej więcej tyle samo
  • Odpowiedz
@Vamyss no gratulacje ale 7.50 euro to nie 24 zł, dodatkowo coperto z 2 euro to wyjdzie 40,50zł a porównujesz to do jakiejś memicznej knajpy z pyszne peel
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: K---a jest pierwszy mądry inaczej XD Nie podoba się to sam załóż firmę i zatrudniaj pracowników i płać im dużo!!!1111

Jeszcze we Włoszech, i to północnych niższe koszty utrzymania knajpy, trzymajcie mnie.
  • Odpowiedz
@picasssss1: kiedyś często chodziłem do restauracji, teraz rzadziej. Ale nadal można dostać dosyć dobra carbonarę, na włoskich składnikach za 40-50zl. Ale można tez siedzieć w piwnicy i bić konia do jakiegoś randomowego screena z internetu z carbonara za 80zl. I przestałem już bronić gastronomii bo faktycznie dużo jest naciągaczy. Ale jeśli ktoś używa oryginalnych składników to we Włoszech chyba będą tansze, co nie?
  • Odpowiedz