To co widzicie u góry to Carbonara w jednej z lepszych knajp we Włoszech, w Pizie, bardzo blisko krzywiej wieży.
Prawie 200g makaronu, porcja nie do przejedzenia, zrobiona z przepysznych składników, kosztuje 7,5 euro czyli około 24 złote. Cena z tego roku z czerwca.
To co widzie na dole to Carbonara w Polsce - cena 80 ZŁOTYCH!
@Vamyss: nie pozostaje nic innego jak otworzyć własny lokal i sprzedawać ją za powiedzmy np 40 zł (2 razy taniej, a można zarobić jeszcze więcej) z taką ceną sukces gwarantowany, prawda?
@Vamyss: @Vamyss po pierwsze, 7.5ojro to 31pln z groszami. Po drugie, lokalne produkty przy duzym wolumenie sprzedazy != importowane produkty przy mniejszym wolumenie. Po trzecie, jak porownasz koszty knajpy tam i tu to wtedy mozesz sobie porownywac. Zwlaszcza, ze porownujesz cos z dostawy (gdzie uber/glovo biora nawet do 20% prowizji) z czyms na miejscu.
Skoro to takie proste, to nic tylko knajpy otwierac i sprzedawac duzo aniej, na pewno
@pasta_alla_carbonara Delivery w polsce dla knajpy to 20-35%, sam food cost przy użyciu dobrej jakości składników to 2x to co we Włoszech. Czyli możemy powiedzieć, że oba lokale zarobiły na tym mniej więcej tyle samo
@Vamyss no gratulacje ale 7.50 euro to nie 24 zł, dodatkowo coperto z 2 euro to wyjdzie 40,50zł a porównujesz to do jakiejś memicznej knajpy z pyszne peel
@picasssss1: kiedyś często chodziłem do restauracji, teraz rzadziej. Ale nadal można dostać dosyć dobra carbonarę, na włoskich składnikach za 40-50zl. Ale można tez siedzieć w piwnicy i bić konia do jakiegoś randomowego screena z internetu z carbonara za 80zl. I przestałem już bronić gastronomii bo faktycznie dużo jest naciągaczy. Ale jeśli ktoś używa oryginalnych składników to we Włoszech chyba będą tansze, co nie?
#xtb #gielda my tu bekę kręcimy a w HQ pewnie mają pełne gacie. Mało znany fakt ale członkowie zespołu it mogą mieć ptsd po takich sytuacjach i to nie jest żart.
Prawie 200g makaronu, porcja nie do przejedzenia, zrobiona z przepysznych składników, kosztuje 7,5 euro czyli około 24 złote. Cena z tego roku z czerwca.
To co widzie na dole to Carbonara w Polsce - cena 80 ZŁOTYCH!
#jedzenie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #januszebiznesu #polska #gastronomia #restauracja
źródło: image_picker_E719D158-DC17-44B0-8F4E-9BF316FFE423-61109-00000DC1D4E8AFA8
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
z taką ceną sukces gwarantowany, prawda?
Skoro to takie proste, to nic tylko knajpy otwierac i sprzedawac duzo aniej, na pewno
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Jeszcze we Włoszech, i to północnych niższe koszty utrzymania knajpy, trzymajcie mnie.
200g to porcja dla 40kg samicy