Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 327
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w innych krajach , masz info o doliczanej kaucji. Tak samo masz z butelkami z piwem, wiec czemu miało byc inaczej dla butelek plastikowych?

@ChlopoRobotnik2137:

Kaucja będzie doliczana jako osobna pozycja na paragonie, co oznacza, że ceny napojów w sklepach nie powinny wzrosnąć, przynajmniej o wysokość kaucji.

Nie widziałem też jeszcze cenówek
  • Odpowiedz
  • 2
@Dr_Manhattan butelek i puszek. Na zakupy głównie jeżdżę autem. Wcześniej puszki do skupu oddawałem ale jak zważyłem kilka puszek to się okazało że bardziej się opłaca do Lidla dawać niż na skup. Więc jak mi się nazbierał żółty worek puszek i butelek to jadąc na zakupy zabierałem worek i w 5min oddawałem w maszynie przed zakupami. Nigdy nie było tam kolejki, a nawet chyba tylko raz widziałem żeby ktoś z tego
  • Odpowiedz
przetestować system kaucyjny

@ChlopoRobotnik2137: Nie przetestowałeś systemu kaucyjnego xd System mógłbyś przetestować mając butelkę z kaucją a to tylko zwykłe oddawanie butelki które działa od kilku miesięcy
  • Odpowiedz
@jakis_login: tyle że woda mineralna smakuje dużo lepiej niż ta z kranu i jednak ma te minerały w sobie, kranówka z filtra czy to gazowana czy nie to dalej jest tylko kranówka. Wiadomo że powinna być pitna ale też cieżko nie wiadomo jakiej super jakości ona była.

Z saturatorem też jest lipa bo trzeba nabijać te naboje albo też ci się potem walają po domu. Nie wiem jak teraz ale
  • Odpowiedz
@Templar: zgoda, jestem świadomy, że to nie to samo i powinienem napisać "zdemineralizowana" , ale zgodzisz się, że wymiana jonów wapnia i magnezu może wpływać na właściwości nawadniające? Zasięgam opinii. Niestety na pewno ten proces zmienia smak. Ja trochę taką wodę filtrowaną piłem i już mnie totalnie odrzuca, chodźby była super zdrowa to i tak bym dalej nie dał rady :-)
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: ten cyrk z 10gr do ręki w Lidlu to już od pół roku jest ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wzięliśmy kiedyś z synem dwie butelki żeby zobaczyć jak to działa i mieliśmy analogiczna sytuację - kod się nie skanuje w samoobsługowych, finalnie pracownik przyniósł nam fizyczne 20gr ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: system potrzebuje czasu na ogarnięcie się. Nawet jak ten sam system dział w Niemczech od lat, to u nas od tak sobie nie ruszy. Do końca roku powinno się wszystko unormować. Nie panikujcie, będzie jak z zakazem handlu w niedziele. Z czasem każdy przywyknie.
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: W niemczech funkcjonuje ten system kaucyjny od bardzo dawna (od 6 lat jak jestem juz był) i nie czaje w czym Polaczki problem widzą. Zbierasz do wora butelki i raz w miesiącu, albo czesciej jak dużo pijesz butelkowanych napojów przy okazji kolejnych zakupów wrzucasz je do automatu co zajmie zawrotne max kilka minut (dla wykopowych milionerów to poniżenie tyle życia stracić).
A z tym że coś nie wchodzi nabijanie
  • Odpowiedz
Mega straszne, bo elita internetu bedzie wozic raz na miesiac wiekszy worek na smieci z butelkami w bagazniku samochodu

@DominiCanes: tak, mega straszne, bo nie każdy ma samochód i zajebista przestrzeń w mieszkaniu na składowanie śmieci
  • Odpowiedz