Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 327
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja korzystam z tego caly czaw. Nawet zamiast kupowac napoje we Francji to kupuje w Niemczech mimo, ze tam nie mieszkam Wszystko dziala, ale u wykopka oczywiscie tragedia narodowa sie zadziala xD

@sosiwoczostkowe: czyli wolisz sobie magazynować butelki w domu, chodzić z nimi z 200 m jak nie więcej do sklepu, tracić czas przy automacie, potem przy kasie by odzyskać swoje pieniądze zamiast płacić za produkt mniej i wyrzucać po
  • Odpowiedz
Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki.

@ChlopoRobotnik2137: Jeśli docelowo to tak będzie działac to idealny przepis na to, żeby ludzie mieli w pompce ten cały system kaucyjny. Najpierw zwracać 5 minut butelki jak jakiś żul a potem stać 10 minut w kolejce do jedynej czynnej kasy żeby odebrać swoje złoty pięćdziesiąt
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: polecam całkowicie przerzucić się na saturatory jeśli pijesz napoje gazowane lub filtry przelewowe, jeśli pijesz tylko wodę niegazowaną. Kiedyś kupowałem po 10 zgrzewek wody gazowanej (Muszyny) na raz, potem butelki walały się po całej altance śmietnikowej (mam swoją własną, mieszkam w domu). Teraz jest to jeszcze dodatkowy argument, bo ta durna kaucja weszła, więc lejesz kranówkę (lub sobie filtrujesz, jak wolisz), nagazowujesz, dolewasz syropu i po sprawie :) Wymiana
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: używam od trzech lat i nie mam problemu, tylko u niemca jest trochę inna kultura bo wodę, napoje czy p--o zazwyczaj kupuje się w skrzynkach albo zgrzewkach, u nas to nie przejdzie bo jakby ktoś miał na raz kupić 12 litrów koli to by go przy kasie w------o z butów, do tego taka skrzynka kompletnie unicestwia i tak już nadwyrężony metraż mieszkania

potem przy kasie by odzyskać swoje pieniądze
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137 nie musisz wcale odstawiać. możesz sobie kupić syropy o smaku Pepsi czy innego Liptona. Ja przeszedłem na to rozwiązanie w czerwcu i jest git, zamiast inwestowania w saturator kupuję na razie tylko gazowaną wodę, chociaż po kaucji też raczej będę musiał go kupić.
Saturator tylko Dafi btw, chyba, że lubisz popierać państwo zbrodnicze ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz