Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 308
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@justlooking5

@ChlopoRobotnik2137 chcesz wycofać system bo pierwszego dnia o 6 rano kasjerka nie wiedziała co zrobić? Aha

@justlooking5 nie wiem jak u Ciebie w mieście, ale wszędzie gdzie byłem to plaga były setki i dwusetki, w podobno setki nie beda objęte kaucją. Czyli jak zwykle pozbyc sie problemu, to pozbędziemy sie części problemu, ale przynajmniej wywóz śmieci zdrożeje. Ja Cię rozumiem, ze nie ma co sie czepiać szczegółów, ale
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: od kiedy nie da się na kasie samoobsługowej zapłacić bonem w Lidlu? raz poszedłem sprawdzić jak to działa w sierpniu i normalnie na kasie samoobsługowej dało się płacić bonem.
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: To samo. Chcą nas robić w wała, będę protestował w ten sposób. Jak to cale lobby producentów zobaczy ze zyski spadają to szybciutko się będą wycofywać z pomysłów.

Dzisiaj rano w Radio Łódź była świetna rozmowa na ten temat.
Aspekt ekologiczny ? Jaki aspekt ekologiczny jak mnóstwo mniejszych ciężarówek będzie jeżdzić po mieście odbierać odpady ze sklepów, zamiast jednej śmieciarki co może 1,5 tony opakowań plastykowych zabrać na raz.
  • Odpowiedz
Co wy sie p-------------e do tego systemu kaucyjnego, w Szwecji to jest odkąd pamietam i to jest zajebista sprawa, przynajmniej puste butelki nie walają sie przy drogach bo jakiemuś cymbałowi skoda bylo wiezc samochodem do domu albo do kosza
  • Odpowiedz
  • 0
Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej

@ChlopoRobotnik2137: dziwne bo do tej pory wszystko działało i bon wchodził bez problemu
  • Odpowiedz
@szalaput akurat w kwestii nawadniania no to przy wysiłku czy w upalne dni zalecana jest woda z większą zawartością sodu, przyspiesza ona proces rehydratacji. Ale ogólnie to w wodzie wodociągowej w większości miejsc wcale tak dużo tego wapnia, magnezu i sodu nie ma, woda wodociągowa to nie woda mineralna, podstawowe filtry też w całości się tego wapnia i magnezu nie pozbywają, usuwają jedynie nadmiar, dlatego są też dostępne mocniejsze filtry typu
Templar - @szalaput akurat w kwestii nawadniania no to przy wysiłku czy w upalne dni ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: Aż sam przejdę, bo nie chce mi się wierzyć. Lidl i Kaufland to chyba jeden właściciel, a w Kauflandzie system kaucyjny działa dobrze od kilku lat, można oddawać butelki do automatu, dostajesz podobny wydruk jak na Twoim zdjęciu, który normalnie można zeskanować na "samośce" i nalicza rabat, tak samo można go zeskanować przy zwykłej kasie. W punkcie obsługi można go też wymienić na gotówkę.
  • Odpowiedz
@whiskas: więc trzeba dojść do tego jakie zmiany w kodach kreskowych zaszły,wydrukować sobie naklejki z tym samym eanem i podklejać hehe. no nie chce mi się. tak samo jak nie chce mi się zbierać śmieci w domu...co za kuress...
  • Odpowiedz
Co nie oznacza, że u nas też tak powinno być.

Skończcie z argumentem "bo w innych krajach".

@Krupier: byłem w Norwegii na wakacjach, zawiozłem reklamówke puszek po piwie do recyklingu przy okazji zakupów, zajęło mi to 2 minuty, to o całe 2 minuty mniej szitpostowania na elitarnym forum o kupie i siku.
  • Odpowiedz
cenówka z informacją o kaucji nie jest obligatoryjna przez sklep, więc raczej nie zauważysz tego

@adrpan: to juz robi sie poplątanie z pomieszaniem. Skoro cenówka ma być cena ostateczna, to teraz zróbmy wyjątek że jednak nie zawsze jest :D Cyrk na kółkach
  • Odpowiedz
To samo. Chcą nas robić w wała, będę protestował w ten sposób. Jak to cale lobby producentów zobaczy ze zyski spadają to szybciutko się będą wycofywać z pomysłów.

@GerwazyJazz: niestety ale wiekszość nic zmieni nawyków. Chciałbym sie zaskoczyc. Może trzeba jakis tag przygotowac i zaczac mobilizować ludzi do tego samego.
  • Odpowiedz