Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 327
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co nie oznacza, że u nas też tak powinno być.

Skończcie z argumentem "bo w innych krajach".

@Krupier: tak mówią Ci co wywalaja śmieci na chodnik, do lasu...
  • Odpowiedz
Nie jestem przekonany do dzbanków filtrujących, jak człowiek ma się nawodnić wodą zdemineralizowaną, oprócz tego smak takiej wody jest ohydny(wyjątkiem, który sprawdziłem jest filtr z magnezem dafi)? Pije po prostu przegotowaną kranówkę i polecam, chociaż wiadomo, to nie jest rozwiązanie dla każdego, bo nie w każdym miejscu taka woda jest dobra i smaczna.
  • Odpowiedz
no to pytam sie, jak przekonwertowac butelke bez kacuji na taka z kaucja? czemu taka butelka ma czuc sie gorzej? Ona identyfikuje sie jako butelka z kaucja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ChlopoRobotnik2137: Do końca roku będą butelki z kaucją i bez kaucji. Sklepy maja jeszcze zapasy, których przecież nie wyrzucą. Żeby kaucja podlegała zwrotowi to musisz mieć na niej ten piktogram o kaucji, więc nie przerobisz
  • Odpowiedz
ja przez ostatnie 3 miesiące właśnie w Lidlu oddawałem puste butelki i ponad 100zylionów uzbierałem w bonach. Nawet jak w lesie na grzybach jestem to biorę puste butelki i puszki, które znajdę. Dało się bonami płacić normalnie w samoobsługowej też. Możliwe, że dziś awaria lub pracownik nieogarnięty. Fakt jest taki, że większość sklepów jest nieprzystosowana (część maszyn jest w sklepie prawie na samym końcu, w moim ulubionym maszyna stoi w osobnym wejściu
  • Odpowiedz
@szalaput te filtry Dafi czy Brity nie demineralizują wody, masz tam węgiel aktywowany, który absorbuje chlor i jego pochodne, detergenty i zanieczyszczenia organiczne oraz żywicę jonowymienną, która wymienia tylko jony wapnia i magnezu na jony sodu, tym samym zmiękcza wodę i np. nie wytrąca się kamień w czajniku, ale z wodą zdemineralizowaną to nie ma nic wspólnego, do tego potrzebna jest odwrócona osmoza. Żadne inne minerały nie są usuwane.
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: raz widziałęm filmik z niemczech gdzie chłop skanował dobrą butelkę i wrzucał w jej miejsce złą

Nie wiem czy oszukiwał czy mu się nie chciały zeskanować ale tak, podkładał pod skaner cały czas tą samą butelkę
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: przecież 10 groszy dawał automat z programu pilotażowego który działał, normalnie skanowałeś kod podczas zakupów i zmniejszało ci kwotę xD dzisiaj wszedł ogólnopolski system z kaucją po 50 groszy więc nie wiem, coś tam nawywijał
  • Odpowiedz