Wpis z mikrobloga

Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.

Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD

Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.

#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
witam12 - Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 paź...

źródło: 1000027118

Pobierz
  • 314
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Viking-: To są paskudnie małe wartości. Nie ma słowa "przemineralizowana" dla wody mającej 1500-2000 mg/l. Jeśli pijesz wodę źródlaną, czy kranówkę to organizm zamiast zabierać z niej minerały to jeszcze dokłada swoje, a efektem jest zubożenie zawartości magnezu czy potasu w organizmie (poczytaj o osmozie). Wiele miast szcególnie mniejszych ma ujęcia wody podziemnej o znacznie lepszym składzie ale woda we Wrocławiu pochodzi z rzeki Oławy która trafia do zespołu stawów
  • Odpowiedz
@MazurskiSmak: możesz spalać, luz. Szkło też spalisz? Ale wróćmy do tematu plastiku bo tam 50 groszy kaucji dochodzi Ci za każdą butelkę. Dziennie zużywasz 1? Pewnie tak. 30 miesięcznie. 365 rocznie. Spalisz 182,50zł?? To może weź mi wyślij blika jak możesz
  • Odpowiedz
@Beefy_Malibu_Doctor:

Wytłumaczy mi ktoś dlaczego mają być niezgniecione?

domyślam, się, żeby skaner mógł sczytać kod kreskowy produktu albo określić frakcję odpadu (np małe butelki lądują gdzie indziej niż duże)
  • Odpowiedz
filtr britta zabierze mi puste butelki z domu i zwróci kaucje? Wy już macie tak mózgi wyprane że nie rozumiecie istoty problemu?

@witam12: nie, problemem jesteś Ty, nierozumiejący powodu wprowadzenia systemu kaucyjnego na butelki plastikowe.
powtórzę jeszcze raz, nikt nie każe Ci ich oddawać, możesz je zwyczajnie wywalać dalej do żółtego kosza albo do lasu jak tam wolisz
  • Odpowiedz
@witam12 no ale Niemcy,Holandia,Belgia,Dania… nie to nie jest zachód XD
Oj typie, po prostu trzymaj te butelki pod łóżkiem i tyle. Albo narzekaj na deweloperów którzy wmawiają że 50m2 to jest mieszkanie dla 2+1.
No jest jak masz kibel,z łazienką i aneks z salonem i ani jednego schowka właśnie czy miejsca typu „pralnia” w którym takie butelki byś sobie trzymał.
  • Odpowiedz
@witam12 Mnie bawi fakt, ze w uj ludzi mysli, ze oni jakaś kase na tym zarobią. Ludziom się wydaje, ze jak dzisiaj pepsi kosztuje 10 zł. to dostaną 50 gr. zwrotu, a deb*le nie wpadną na to, ze pepsi będzie kosztować 10,50 zł. i po prostu dostaną zwrot kaucji. Jeszcze, to tłumaczenie, ze na zachodzie, to jest od dawna i zawsze coś kasy odzyskasz.
  • Odpowiedz
@witam12: ja mam garaż ale i tak nie będę segregował, niech się p------ą i w dupę sobie wsadzą te 50gr od butelki, trzeba sie spowrotem przerzucić na sodastream
  • Odpowiedz
@witam12: przez dłuższy czas byłem e Niemczech no i nie było problemu z wynoszeni butelek. Kwestia przyzwyczajenia.

Jak piłem na miecie to stawiałem butelkę/ puszkę na chodniku dla żula xd

Nikt nie daje j-----a o
  • Odpowiedz
@v3ctor Tak i dokładnie dzięki tej samej osmozie pijąc 5 lub więcej litrów wody dziennie (nawet Muszynianki) wypłucze organizm. Jeśli zawartość np
sodu w wodzie jest niższa niż w organizmie to w mechanizmie osmozy woda "odessa" ten sód z organizmu. Dla przeciętnego Kowalskiego 6,3 l wody w krótkim czasie może być dawką śmiertelną.

Masz coś wiece,o osmozie?
  • Odpowiedz
  • 2
@MichuB: nope, miałbym wybór gdybym nie musiał płacić kaucji. Bo do tego służy ten system, kolejny eko podatek - skok na kasę szarego kowalskiego
  • Odpowiedz