Aktywne Wpisy
mateo2111 +47
Czemu wśród Polaków jest ciągła narracja, że prawo jazdy i własny samochód to jest rzecz pierwszej potrzeby i jak ktoś tego nie posiada, to jest zrównywany z jakimś inwalidą. W pełni się zgadzam, że samochód to jest ważna rzecz i warto ją mieć, ale jeśli nie mieszkasz na jakiejś zabitej dechami wsi, to nie jest ona niezbędna. Sam pochodzę z mniejszej miejscowości, gdzie bez samochodu faktycznie jest ciężko, ale teraz od 5
wykopany-ziemniak +215

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.
Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD
Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.
#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
źródło: 1000027118
PobierzW kwestii smaku to i tak zwykle czegoś dodaje typu minimalne ilości syropu, soku z cytryny (samego lub z imbirem). No i kwestia ujęcia lub infrastruktury.
Np. od kiedy pije Muszyniankę nie mam skurczów mięśni które kiedyś miewałem z powodu niedoboru magnezu
Poza tym wrocławska kranówka smakuje obrzydliwie więc o czym ty do mnie piszesz w ogóle? xD szanujcie się ludzie kochani i dbajcie o zdrowie.
@helga-von-klusken: Zwrot kaucji ma być w automatach, sklepy z powierzchnią sprzedaży od 200 metrów kwadratowych będą zobowiązane posiadać automat. W Niemczech jest podobnie. Jakoś wątpię, żeby sklepy internetowe sprzedające z dowozem zabierały też butelki. A nawet jeśli jest tak w Niemczech, to niekoniecznie będzie tak u nas, bo
W kwestii skurczy to proponowałbym zmianę diety. Ja pijam praktycznie tylko kranówke i ze skurczami nie mam problemów. Być może warto zrobić jakieś badania bo mam znajomą, która przez problemy z wchłanianie wit. C musi przyjmować stężenia dostępne ttlko na receptę
W twojej p-----e. Skąd wy takie bzdury wyciągacie?
Znajoma pracuje w niemieckim Rossmannie to mówi że regularnie kierownictwo sklepu nakazuje pracownikom nieprzyjmowania butelek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A później będziesz ze sklepu wracał i z zakupami i z butelkami
@pasta_alla_carbonara: Hmmm.... tak szczerze mówiąc, to nie wiem co w tym normalnego. To, że Niemcy tak robią, to jeszcze żaden argument, aby butelek nie można było zgniatać.
No bo niby czemu?
To że ty dodajesz nie oznacza że każdy. Ja np. tego gówna stworzonego z syropu glukozowo-fuktozowego nie zbliżam do ust.
Sklepy poniżej 200m2 mogą przyjmować dobrowolnie
Realnie - oprócz marketów nigdzie nie zwrócisz bo przechowywanie NIE ZGNIECIONYCH butelek zajmuje potężne ilości przestrzeni, o tym że to marnowanie czasu pracownika nie wspomnę. A najtańszy automat do przyjmowania butelek kosztuje 30k zł i zajmuje też dużo miejsca
PO miało wystarczająco dużo czasu na rezygnację z tego durnego pomysłu