Wpis z mikrobloga

Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.

Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD

Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.

#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
witam12 - Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 paź...

źródło: 1000027118

Pobierz
  • 314
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Najbardziej bez sensu jest to, że nie ma okresu przejściowego dla butelek szklanych. Nowy system będzie przyjmował tylko nowo oznaczone butelko, stare po piwie i z kaucją są do wyrzucenia. Ja mam kilkadziesiąt sztuk i żaden sklep teraz mi ich nie przyjmie w takiej ilości, a nie mam czasu jeździć i po kilka sprzedawać…
  • Odpowiedz
@witam12 Woda nie jest źródłem, a uzupełnieniem minerałów w diecie i ta wrocławska jest zgodna z normami. To wysoko mineralizowynych nie ma oczywiście podejścia, ale jeśli masz spoko dietę nie potrzebujesz Muszynianki.

W kwestii smaku to i tak zwykle czegoś dodaje typu minimalne ilości syropu, soku z cytryny (samego lub z imbirem). No i kwestia ujęcia lub infrastruktury.

• Odpowiedz
  • 0
@Viking-: porównaj sobie wartości wrocławskiej kranówki i Muszynianki lub Staropolanki i zrozumiesz różnice
Np. od kiedy pije Muszyniankę nie mam skurczów mięśni które kiedyś miewałem z powodu niedoboru magnezu

Poza tym wrocławska kranówka smakuje obrzydliwie więc o czym ty do mnie piszesz w ogóle? xD szanujcie się ludzie kochani i dbajcie o zdrowie.
  • Odpowiedz
@PiszeCzasen No i to rozumiem jedyne źródło minerałów w twoim życiu. Polecam w takim razie spożywanie 5 litrów dziennie Muszynianki przez 10 dni i powiedz mi jak się będziesz czuł.
  • Odpowiedz
skoro zamawiasz napoje kurierem to kurier zabierze również puste butelki i kaucja zostanie ci zwrócona. Tak to działa w Niemczech od lat

@helga-von-klusken: Zwrot kaucji ma być w automatach, sklepy z powierzchnią sprzedaży od 200 metrów kwadratowych będą zobowiązane posiadać automat. W Niemczech jest podobnie. Jakoś wątpię, żeby sklepy internetowe sprzedające z dowozem zabierały też butelki. A nawet jeśli jest tak w Niemczech, to niekoniecznie będzie tak u nas, bo
  • Odpowiedz
@ArchDelux: Akurat butelkomat w Lidlu jest debeściak i wszystko przyjmuje. Chociaż do aldi nie chodzę i butelek stamtąd nie mam. Ale takie z Biedronki czy Stokrotki to jak najbardziej
  • Odpowiedz
@witam12 Nie no kwestię smaku pomijam bo to sprawa osobnicza i tu nie ma o czym gadać.

W kwestii skurczy to proponowałbym zmianę diety. Ja pijam praktycznie tylko kranówke i ze skurczami nie mam problemów. Być może warto zrobić jakieś badania bo mam znajomą, która przez problemy z wchłanianie wit. C musi przyjmować stężenia dostępne ttlko na receptę
  • Odpowiedz
@Viking-: wyobraź sobie że nie wszędzie kranówka ma identyczne walory smakowe i w niektórych miejscach nie da się jej pić bo j---e stęchlizną
  • Odpowiedz
@witam12: nie chce mi się czytać ustawy, ona zakłada że sklepy mają mieć automaty, mają obowiązek przyjęcia? Czy będą jaja pokroju "ale bez paragonu to nie przyjmujemy" albo "panie, no dzisiaj coś system nie przepuszcza".

Znajoma pracuje w niemieckim Rossmannie to mówi że regularnie kierownictwo sklepu nakazuje pracownikom nieprzyjmowania butelek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A później będziesz ze sklepu wracał i z zakupami i z butelkami
  • Odpowiedz
no to akurat normalne, w Niemczech tez musi byc niezgnieciona i z etykietą. I tak, niemcy trzymaja takie butelki w domu i raz co jakis czas jak im sie pojemnik zapelni to idą i oddają.

@pasta_alla_carbonara: Hmmm.... tak szczerze mówiąc, to nie wiem co w tym normalnego. To, że Niemcy tak robią, to jeszcze żaden argument, aby butelek nie można było zgniatać.
No bo niby czemu?
  • Odpowiedz
@Viking-:

W kwestii smaku to i tak zwykle czegoś dodaje typu minimalne ilości syropu, soku z cytryny (samego lub z imbirem).

To że ty dodajesz nie oznacza że każdy. Ja np. tego gówna stworzonego z syropu glukozowo-fuktozowego nie zbliżam do ust.
  • Odpowiedz
  • 3
@cienki137: sklepy powyżej 200m2 mają obowiązek przyjmowania
Sklepy poniżej 200m2 mogą przyjmować dobrowolnie
Realnie - oprócz marketów nigdzie nie zwrócisz bo przechowywanie NIE ZGNIECIONYCH butelek zajmuje potężne ilości przestrzeni, o tym że to marnowanie czasu pracownika nie wspomnę. A najtańszy automat do przyjmowania butelek kosztuje 30k zł i zajmuje też dużo miejsca
  • Odpowiedz
@Bobel2 Nie wiem jak jest w innych miejscach we Wrocławiu i i jestem w stanie się zgodzić, ale jak już pisałem to też indywidualna kwestia "smaku". Jako "ofiara" piwnej rewolucji i związanej z nią sensoryki jestem w 100% świadom, że pewne wady w piwie dla jednych są dyskwalifikuje, a dla innych nie. Odnosi się to też do wody czy potraw.
  • Odpowiedz
@Bobel2 Akurat ten którego używam występuje w dwóch wersjach także z cukrem, ale tak czy inaczej jako, że stosuję to w ilościach homeopatycznych w celu dodania jakiegokolwiek smaku w celu nie poprawienia smaku, a nadaniu jakiegokolwiek. Pobudza to ślinianki i poprawia wchłanianie. Sok z cytryny/limonki lub jego miks z sokiem z imbiru kupuje 100% naturalny bez żadnych dosładzaczy
  • Odpowiedz