Wpis z mikrobloga

Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.

Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD

Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.

#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
witam12 - Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 paź...

źródło: 1000027118

Pobierz
  • 314
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@witam12:
W jednym z krajów byłem świadkiem jak żul z pełnym śmietnikiem wpadł do lokalnego Lidla i oddawał butelki jedna po drugiej. Nie wiem co gorzej śmierdziało żul czy ten śmietnik XDD
Czekam na takie sceny u nas w kraju XD

Jeszcze nie korzystałem z tych automatów w Polsce. Będą oddawać gotówkę? Czy dostanę paragon i będę musiał grzecznie przy kasie pokazać że należy mi się rabat? XD
  • Odpowiedz
@witam12: To ile wy tych butelek tak w skali tygodnia jesteście w stanie uzbierać?

@dr_papieros u mnie rodzina 2+2, pijemy tylko wodę butelkowaną (tego syfu z kranu nie da się pić) - lecą zgrzewki mineralnej niegazowanej, Żywca mocny gaz i dla najmłodszego syna 0.5 l źródlana, do tego czasami jakaś cola zero. Co parę tygodni zawozimy do butelkomatu w Lidlu po 40-50 butelek. Wywozimy, jak już dochodzimy do stanu,
  • Odpowiedz
@witam12: Możesz przestać pić z butelek PET i przerzucić się na małpiszony, gul, gul, gul, myk za siebie i po problemie. Podobnie pomyśleli twórcy systemu kaucyjnego, bo szkło po wyrobach spirytusowych nie jest objęte tym systemem. (σ ͜ʖσ)
Całe szczęście, że się za te pety, butelki po piwie i puszki wzięli, tyle tego leży wszędzie, że przejść się nie da. ( ͡
rzaden_problem - @witam12: Możesz przestać pić z butelek PET i przerzucić się na małp...

źródło: a6f49c7f7337e861d7f1ff584a0505c9f39eaf418a0dd212bddd9036ae80f506

Pobierz
  • Odpowiedz
@witam12: jesteś w stanie przydźwigać pełne butelki wraz z masą innych zakupów i nie jesteś w stanie odnieść pustych? Tyłek umiesz sobie sam już podetrzeć? Nie podoba się, to nie kupuj tyle butelek.
  • Odpowiedz
@dr_papieros: W lato woda +1,5L: jakieś 10/tydzień, w zimie koło 7-8/tydzień. Do tego w kołchozie przynajmniej 10 tygodniowo niezależnie od pory roku. To są tylko butelki 1,5-2,0, puszek, małych plastików czy szklanych nie liczę. Jak sam widzisz jest tego trochę. W Szwecji normalnie w 2010 jak byłem doliczany był tzw. "pant" (czy jakoś tak) - 50 ore za małą puszkę, 1 korona za 0,5L a za butelkę po coca-coli 1,5L
  • Odpowiedz
Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki

@witam12: mam nie używaną piwnicę pełną butelek ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
automat rozróżnia towar danego sklepu.

@ArchDelux: w wakacje byłem na Węgrzech i w Austrii i przyjmowalo bez problemu butelki napojów z innych marketów.
  • Odpowiedz
@dr_papieros

To ile wy tych butelek tak w skali tygodnia jesteście w stanie uzbierać?

Samo mleko na dwie osoby to z 2 butelki tygodniowo, a co dopiero rodzina.

Jak zwykle myślenie nie przychodzi ci łatwo.
  • Odpowiedz