Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD
Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.
Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD
Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.
@fizzly: 50 groszy plastik i puszka, 1 zł szkło @dr_papieros butelka Muszynianki dziennie dla jednej osoby, u mnie wyjdzie zatem 14 butelek które muszę gdzieś trzymać i z nimi jechać do marketu żeby odzyskać 7 zł xD
@witam12: no to akurat normalne, w Niemczech tez musi byc niezgnieciona i z etykietą. I tak, niemcy trzymaja takie butelki w domu i raz co jakis czas jak im sie pojemnik zapelni to idą i oddają.
@dr_papieros: to może dotrzeć do ciebie taki przypadek: idziesz sobie w upalny dzień na miasto, masz ochotę na cole, kupujesz puszeczke w żabce, wypijasz i żeby odzyskać 50 groszy musisz dymać z tą pustą puszką bo nawet nie możesz jej zgnieść xd
@witam12 na zachodzie to tak samo wygląda, zgniecionych butelek albo puszek nikt nie przyjmie A no i warto zaznaczyć, że nic nie musisz - skoro masz aż tak mało miejsca, możesz je po prostu wyrzucać, nikt tego nie sprawdza
@OmgLolWtf: bzdura, w tym roku byłem (od zachodu licząc) w Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoszech i w żadnym kraju nie funkcjonuje system kaucyjny na butelki plastikowe PET! zachód to nie tylko Niemcy, nie powielaj bzdur
@witam12: Ale oni zalecają przejmować 2,5 l wody na dzień łącznie z pożywieniem. Jakąś kawę, herbatę chyba pijesz. Jesz jakieś owoce, mięso. Tam też jest woda. No i na butelkę dziennie raczej nie potrzeba wydzielać przestrzeni do jej przechowywania. No i skoro przeniesienie pełnej butelki do domu nie jest problemem to zabranie pustej na zakupy tym bardziej nie powinno być. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i nawyków.
@Gieekaa: robi to znaczną różnicę bo niezgniecione 14 butelek (nie jestem jedynym domownikiem) zajmuje znacznie więcej przestrzeni niz 14 zgniecionych butelek które już dzisiaj przechowuje bo muszę je oddzielać od śmieci zmieszanych.
Pełne butelki przywozi mi kurier Frisco albo przynoszę w pakiecie z rączką, jak wyobrażasz sobie zabranie naraz 14 butelek? Xd dodatkowo żeby je zwrócić muszę jechać samochodem do marketu bo w ścisłym centrum nie ma miejsc które je
@witam12: wow. Po prostu nie jestem sobie w stanie wyobrazić że ktoś może tyle tego generować, u mnie to w domu i aucie będą maksymalnie z trzy w skali tygodnia. No może po jakimś grillu było ich kilka więcej ale to i tak dalej nie jest aż tyle żebym ja musiał osobny kąt na nie wyznaczyć.
to może dotrzeć do ciebie taki przypadek: idziesz sobie w upalny dzień na miasto,
@witam12: woda z dzbanka filtracyjnego, kranówka plus żeby zycie miało smaczek soda stream xD czasem jedynie w aucie czy tak jak mówię z okazji jakiejś imprezy wlatują napoje, czy jakiś monsterek. Ale to jest temat bardzo sporadyczny, bo do auta też biorę swoją wodę
@witam12 nie napisałem że na całym zachodzie, na przykład w Niemczech, Danii czy Holandii czyli w krajach gdzie to funkcjonuje butelki trzeba mieć całe, żeby wrzucić je do maszyny, więc jak u nas miałoby to wyglądać inaczej
@dr_papieros: szkoda mi zdrowia na picie kranówki @OmgLolWtf nie wiem czy zauważyłeś ale świat idzie do przodu i przerzucanie odpowiedzialności na konsumenta (podwójnej bo już musiał z tymi butelkami wrócić do sklepu) nie jest optymalnym rozwiązaniem problemu
Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.
Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD
Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.
#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
źródło: 1000027118
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
@dr_papieros butelka Muszynianki dziennie dla jednej osoby, u mnie wyjdzie zatem 14 butelek które muszę gdzieś trzymać i z nimi jechać do marketu żeby odzyskać 7 zł xD
@witam12: Aż tak rzadko robisz zakupy i pijesz tak dużo z plastikowych butelek że musisz wydzielić specjalne miejsce na puste butelki?
@witam12: no to akurat normalne, w Niemczech tez musi byc niezgnieciona i z etykietą. I tak, niemcy trzymaja takie butelki w domu i raz co jakis czas jak im sie pojemnik zapelni to idą i oddają.
źródło: 1000027120
Pobierzᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
A no i warto zaznaczyć, że nic nie musisz - skoro masz aż tak mało miejsca, możesz je po prostu wyrzucać, nikt tego nie sprawdza
Najgorsze w tym systemie
Pełne butelki przywozi mi kurier Frisco albo przynoszę w pakiecie z rączką, jak wyobrażasz sobie zabranie naraz 14 butelek? Xd dodatkowo żeby je zwrócić muszę jechać samochodem do marketu bo w ścisłym centrum nie ma miejsc które je
@OmgLolWtf nie wiem czy zauważyłeś ale świat idzie do przodu i przerzucanie odpowiedzialności na konsumenta (podwójnej bo już musiał z tymi butelkami wrócić do sklepu) nie jest optymalnym rozwiązaniem problemu