Wpis z mikrobloga

Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.

Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD

Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.

#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
witam12 - Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 paź...

źródło: 1000027118

Pobierz
  • 314
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@witam12: Woda butelkowana jest rowniez z odwiertow glebinowych, jest filtrowana i napowietrzana, dokladnie jak ta plynaca w kranie, normy musi spelniac praktycznie te same ( np 0 jtk e. coli/100ml w kranie vs 0 e. coli/250 w butelce), a badana jest znacznie rzadziej niz ta wodociagowa. Woda z wodociagu jest “mieksza” czyli zawiera mniej soli mineralnych, bo sluzy rowniez do celow gospodarczych, jak robienie prania, ale pod wzgledem bakteriologicznym i
  • Odpowiedz
@v3ctor: nieprawda, to czesto powielany mit. W rzeczywistosci zjawisko osmozy w jelitach praktycznie nie zachodzi, a za bilans elektrolityczny odpowiadaja nerki, ktore produkuja mocz pierwotny z ktorego 99% elektrolitow trafia spowrotem do krwiobiegu, zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, ale jest to proces aktywny, kontrolowany przez hormony, nie przez wyrownywanie stezen osmotycznych. Pijac duze ilosci wody, niezaleznie czy zmineralizowanej czy nie, wysikasz wiecej elektrolitow przez zwiekszona objetosc moczu, ale pijac miekka wode,
  • Odpowiedz
@witam12: Kiedy pisałem o tym kilka lat temu obrywałem same minusy, bo przecież EKOLOGIA. ;)))
Ten chory system będzie nas kosztował MILIARDY + drogi zawalone ciężarówkami z butelkami. To jest antyekologiczne, bezsensowne i ekstremalnie kosztowne. W Polsce NIE MA żadnego problemu ze śmieciami z opakowań.
Lobby pseud-oeko wygrało. Głównie zagraniczne. To wszystko jest obliczone na wyciąganie z Polski miliardów euro rocznie.
Teraz będziecie spędzać godziny na wkładaniu butelek do dziury
  • Odpowiedz
butelka Muszynianki dziennie dla jednej osoby, u mnie wyjdzie zatem 14 butelek które muszę gdzieś trzymać i z nimi jechać do marketu żeby odzyskać 7 zł xD

@witam12: polecam soda stream. chyba ze ta muszynianka tak ci smakuje i musi byc konkretnie ona :)
  • Odpowiedz
@MazurskiSmak szybko zrobi się zawód poławiacza butelek. Zostaw poprostu przy śmietniku a chętnych aby je zabrać będzie ogrom. W tym roku na polandrock Lidl postawił automaty do zwrotu. Od razu pokazały się grupy z czołówkami które nie pozwoliły aby kontener wywożony z terenu festiwalu miał w sobie butelki. Poławiacze pereł. Wydaje się że uzbieranie dziennie kilku tysięcy butelek z pojemników segregowanych nie będzie problemem.
  • Odpowiedz
Jest jeszcze inny aspekt, pet trafiał do żółtego worka. Pet, który najłatwiej poddaje się recyklingowi i instalacja przetwarzania odpadów/wysypisko na worku zarabiało. Teraz te śmieci znikną z worka. Wymogi przetworzenia procentu odzysku odpadu na instalacjach nie spadną a wzrosną. Surowców.do przetworzenia brak. Kary za brak wykonaniu wzrosną. Będą przerzucone na mieszkańców gmin miast, w kosztach za wywóz odpadów. Kolejny fakt, to że markety mają w swoich grupach kapitałowych podmioty, które zajmują się
  • Odpowiedz
@witam12: to akurat w miastach ludzie nie będą mieli problemu bo te automatu w teorii będą stać na każdej ulicy przy każdym sklepie typu Lidl, Biedronka. Gorzej mają ci na wsi co muszą specjalnie wozić worki
  • Odpowiedz
@cienki137: tylko te powyżej 200 metrów kwadratowych, czyli małe sklepy typu osiedlowe i Żabka odpadają. Dwa że producent nie musi w to wejść, zapłaci wtedy 3 zł za każdy kilogram plastiku kary
  • Odpowiedz
powtórzę jeszcze raz, nikt nie każe Ci ich oddawać, możesz je zwyczajnie wywalać dalej do żółtego kosza albo do lasu jak tam wolisz

@MichuB: to oddaj mi 50 groszy za butelkę, to będę wyrzucał
  • Odpowiedz
chodzi o aluminiowe puszki wartość takiej puszki to jakieś 25-30 groszy

@Mufi: kilogram to 50-56 puszek od piwa więc wartość na skupie to 8 groszy max
  • Odpowiedz