Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD
Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.
Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD
Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.
@witam12 50gr za butelkę? Przecież 90% ludzi z oszczędności czasu będzie to wypierniczać do kontenera. Ale napoje podrożeją. Ot, kolejny podatek aby d-----ć ludziom.
@witam12: Trąbię o tym od miesięcy, a do "uśmiechniętych" nie trafia, "bo przecież Niemcy" jak np. @pasta_alla_carbonara Gamonie zapominają o jednym, w Niemczech automaty pojawiły się praktycznie od razu jak ruszał tam recykling i segregacja po to, żeby od razu wkręcić populację na wysoki poziom odzysku i tego recyklingu ludzi uczyć. U nas od lat recykling jest powszechny i nie ma problemu z walającymi się plastikowymi butelkami (a puszki
@SarahC: i takie coś ma prawo głosu xD. DOSTANIESZ SWÓJ WŁASNY HAJS, bo napoje podrożeją o kaucję + koszty obsługi. Podajesz takie argumenty z d--y, że aż ręce opadają. Najpierw jakieś wizje, że ktoś będzie ponownie butelki używał xD. Nie, automat ci ją zgniecie od razu po wciągnięciu, bo je tak przechowuje. Dalej "argument", że "nie będę musiała sama zgniatać", no super
Te wyliczenia są lekko z d--y. Trzeba pić jak się chce pić. Jeden wypije 0,5 i git inny 3 i będzie mu się chciało pić dalej.
Muszynianka jest przemineralizowana. Kup sobie sodastream lub cos podobnego i problem butelek zniknie. To tego butla 5 kg CO2 (nowa 200-300 PLN) i przetoka koło 150 i po amortyzacji za jakieś 35 zł masz ~16 butli każda ~60 litrów nagazowanej wody
@witam12: przykład z dzisiaj z Węgier - w jedynym sklepie oba automaty się zapchały (ja miałam dwie butelki, przede mną ludzie całe worki), w drugim maszyna nie działała XD i tak to będzie pewnie często i w polskich marketach wyglądać.
@pieczk: tak samo jak teraz działa tylko nie doliczają 50 groszy za opakowanie i wyrzucasz je do żółtego kontenera na plastiki :p
@blablalbla możesz nawet nimi palić w piecu ale wówczas stracisz 50 gr na sztuce które zaczną być za chwilę naliczane przy sprzedaży każdej butelki i puszki
@witam12: chodziło mi czy mają jakiekolwiek uzasadnienie tego że butelka musi być w stanie idealnym, czy po prostu- bo
@witam12 nie wiem jak trafiłem na ten wpis, ale przeczytałem cały. Szanuję cię kolego, przez 300 komentarzy bez zająknięcia odpowiadałeś tym dzbanom XDDD Typ nie widzi ŻADNEJ różnicy w noszeniu 6 zapakowanych butelek (ewentualnie 12 - po zgrzewce w rękę), a 14 butelek latających luzem nie będzie problemem XDDD
Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.
Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD
Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.
#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
źródło: 1000027118
PobierzU nas od lat recykling jest powszechny i nie ma problemu z walającymi się plastikowymi butelkami (a puszki
@SarahC: i takie coś ma prawo głosu xD. DOSTANIESZ SWÓJ WŁASNY HAJS, bo napoje podrożeją o kaucję + koszty obsługi.
Podajesz takie argumenty z d--y, że aż ręce opadają. Najpierw jakieś wizje, że ktoś będzie ponownie butelki używał xD. Nie, automat ci ją zgniecie od razu po wciągnięciu, bo je tak przechowuje. Dalej "argument", że "nie będę musiała sama zgniatać", no super
Komentarz usunięty przez autora
@NikczemnyJudasz: Jak Ci
@witam12: chodziło mi czy mają jakiekolwiek uzasadnienie tego że butelka musi być w stanie idealnym, czy po prostu- bo
Typ nie widzi ŻADNEJ różnicy w noszeniu 6 zapakowanych butelek (ewentualnie 12 - po zgrzewce w rękę), a 14 butelek latających luzem nie będzie problemem XDDD
Szkoda strzępić ryja