Wpis z mikrobloga

Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.

Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD

Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.

#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
witam12 - Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 paź...

źródło: 1000027118

Pobierz
  • 314
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@witam12 Zaraz zaczną w workach sprzedawać jak kiedyś mleko albo jak w jakimś Burkina Faso Polska zostanie Indiami Europy znając życie i Januszu.
  • Odpowiedz
@witam12 Przeciętny wykopek używający ChatGPT…
W Belgii Masz sieć sklepów Delhaize która ma ten system.

I tak samo wiele ludzi kupuje napoje w hurtowniach np. Prik&Tik. Tylko tam akurat w szkle. Ale kaucje płacą i żyją.
  • Odpowiedz
  • 1
@potrzebie No dobrze ale powiedzmy sobie szczerze kupuje wodę w małym sklepie niech to będzie mały osiedlak to dlaczego mam z tą butelką dymać do marketu?
Niech najpierw ogarną jakąś logistykę w okół tego a nie że mi biedronka powie że nie chce butelki od wody co ja kupiłem w kolonialce pod blokiem.
  • Odpowiedz
@witam12 od wielu lat tak to działa np w Holandii, od nie dawna dotyczy puszek. Od kiedy wprowadzili też kaucje na puszki zmniejszyła się ich ilość jako śmieci w losowych miejscach typu krzaki itp.
I jak inni to wcześniej pisali, nie musisz zbierać nie wiadomo jakiej ilości. Na plus butelek działa fakt że zakręcisz i nie cieknie i nie wydziela zapachu. Z puszkami uczciwie przyjazna ze jest taki problem że reklamówka/
  • Odpowiedz
  • 2
@Royal_Pheasant: masz pecha gościu bo akurat wracałem z Paryża przez Belgie i kupiłem monstera na stacji benzynowej i nie zapłaciłem grosza kaucji a to że jakiś sklep przyjmuje spowrotem butelki nie zmienia nic w tej kwestii. Kolejny twoj wpis siejący fake newsy usunę.
  • Odpowiedz
  • 0
@witam12 Prawda jest taka że to jest p------y przepis jakiś przynajmniej jeśli chodzi o aluminiowe puszki wartość takiej puszki to jakieś 25-30 groszy jeśli natomiast chodzi o butelki plastikowe to państwo powinno zobowiązać sklep w którym kupiłem butelkę lub puszkę to zabrania jej spowrotem a nie będę do jakiejś biedronki czy Lidla z tym z---------ć a znając życie tam mnie poproszą o paragon czy aby na pewno u nich kupiłem.
To
  • Odpowiedz
  • 0
@dr_papieros No wyobraź sobie 4 osobowa rodzinę to tak dziennie zejdą za 2 butle wody + dziecko jakaś cola czy wojanek czy c--j wie co i się nagle robi 5-6 butelek
  • Odpowiedz
  • 0
@witam12 No właśnie a co z puszkami co w pracy postawią obok automatu kolejny na puszki to się kupy nie trzyma wszystko kto to w ogóle podpisywał ?
Andrzej d--a?
  • Odpowiedz
  • 2
@Naczelna_Hedonistka No jak lubisz swoje szczyny przetworzone popijać to ok ale nie każdy musi mieć taki gust.
To że coś jest zdatne do picia nie oznacza że trzeba to w siebie wlewać...
  • Odpowiedz
stare mam kilkadziesiąt sztuk i żaden sklep teraz mi ich nie przyjmie w takiej ilości

@poznanski_kopacz: niektóre przyjmują bez paragonu, zrobiłem podsumowanie: https://wykop.pl/wpis/82893231/butelkizwrotne-butelki-zerowaste-sklepy-przyjmujac

Dodatkowo:
→ Auchan ogólnie paragon, ale w placówkach z automatem (drukuje bon) brali trochę więcej niż kupowane, placówki ręczne raczej liczą dokładnie (choć zdarzyło się, że nie zażądali paragonu)
→ Kompania ma skup: https://www.kp.pl/kontakt (na samym dole), login wskazuje, że możesz mieć wystarczająco blisko
@wkto +2
#butelkizwrotne #butelki #zerowaste

Sklepy przyjmujące butelki bez paragonu. Stare etykiety są bez symbolu nowego systemu kaucyjnego, więc najlepiej oddać teraz, przez wrzesień.

Lidl
→ 1 zł/szt
  • Odpowiedz
  • 1
@Naczelna_Hedonistka edytowałęm komentarz ale widzę że już odpisałeś więc powtórzę
Nie każdy ma ochotę na wodę odzyskiwana technicznie bo jest zwyczajnie obzydliwa.
Mam na myśli wyłącznie walory smakowe a jak nie czujesz różnicy to nie wiem k---a zęby czasem umyj...
  • Odpowiedz
no to akurat normalne, w Niemczech tez musi byc niezgnieciona i z etykietą. I tak, niemcy trzymaja takie butelki w domu i raz co jakis czas jak im sie pojemnik zapelni to idą i oddają.

@pasta_alla_carbonara: Boże jaki NPC komentarz, zróbmy tak bo tak robią inni i kij, zero refleksji XD
  • Odpowiedz