Wpis z mikrobloga

• 0
@Fichtner uwielbiam kiedy chlejusy dalej menelstwa bronią. To że ci mama pozwoliła harnasia wypić, nie znaczy, że będziesz teraz ekspertem
  • Odpowiedz
@d4wid: głupirazem i POpaprwncy wszędzie muszą szczekać, że to będzie sukces. Yebanie Polaków na kasę.
Dziś akcyza na a-----l i podatek cukrowy.
Jutro deszczówka, fotowoltaika i podatki na artykuły pierwszej potrzeby.
Jak Po pluje na was to mówicie, że deszcz pada. Jeszcze próbujecie wszystkich do tego przekonać.

https://x.com/gjiwona/status/1959187979672453146?s=46&t=WdgT47sSRwQcEDSzsxoxeA.
Wolf1986 - @d4wid: głupirazem i POpaprwncy wszędzie muszą szczekać, że to będzie sukc...

źródło: IMG_7340

Pobierz
  • Odpowiedz
Oni nie przestaną pić bo w---a im podrożała

@TheRealMikz:
Ale będą pić mniej.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3860576/
Twój argument nie trzyma się kupy. Bo co z tego, że w---a będzie dostępna tylko w 7 sklepach w województwie od 12 do 14 w trzeci poniedziałek miesiąca, ale wciąż będzie tania? Ci sprytni alkoholicy zrobią wtedy zapas na pół roku i szlus.
Dziś a-----l jest zdecydowanie za tani i działy z alkoholami zajmują w sklepach
  • Odpowiedz
@d4wid: ale z ciebie inteligent, myślisz że jak będzie podniesiona akcyza to polaczki przestaną być alkoholikami? xd będą jak kiedyś pędzić sobie po piwnicach i lasach i się truć metanolem. A podatek uderzy w normalnych ludzi którzy kupują droższy a-----l nie po to aby się n-----ć. Ale jak widać za bardzo prymitywny jesteś aby zrozumieć że inni ludzie mają inne podejście niż ty sam xd
  • Odpowiedz
@d4wid: Nawrocki to parodia na tym stanowisku
Niemniej ktokolwiek przyłoży rękę do podatków, które pozostaną niskie dla mnie +
  • Odpowiedz
@Hi_Lo_Hi: Twoje badanie mówi, że:

most studies have reported that heavy/frequent drinkers normally are less responsive to price changes than light/infrequent drinkers. Thus, the estimated price elasticity of abusive drinkers ranges from −0.01 to −0.10

Czyli osoby nadużywające mają 10-50 razy mniejszą recepcję na wzrost ceny alkoholu w przełożeniu na zmniejszenie spożycia względem średniej. Czyli skutki, o których mówiłem, wciąż występują: ludzie nadużywający alkoholu są zdecydowanie mniej wrażliwi na jego
  • Odpowiedz
@d4wid: Jeżeli nie pijesz to Ciebie w żadnym stopniu to nie dotyczy, więc odesraj się od tego tematu. Potakujesz tylko naszym politykierom żeby jeszcze chętniej nakładali na nas wszystkich kolejne podatki i akcyzy. Proste, nie dotyczy to się nie odzywaj, czy ktoś Tobie wchodzi z buciorami w życie? To czy ktoś pije to tylko i wyłącznie jego sprawa, a kolejny haracz nie zmieni tego faktu. Jesteś totalnym ignorantem żądającym aby
  • Odpowiedz
@TheRealMikz: Zupełnie nie wiem, co próbujesz udowodnić. Przecież napisałem, że małpki i a-----l wszędzie to zło. A argument, że w---a musi być tania, żeby dzieci alkoholików nie ponosiły kosztów uzależnienia rodziców jest niemądry. Czytałem podobne względem papierosów. Że koszt wzrostu cen ponoszą głównie ludzie biedni, bo to oni w większości palą p-------y. W Niemczech, gdzie mieszkam przez większość czasu, p--o można kupić bez problemu za mniej niż 1 euro, wino
  • Odpowiedz
@d4wid: A potem zdziwienie czemu będą opóźnienia w elektroni atomowej, CPK i innych. Albo tarcza na prąd nie zostanie przedłużona.
  • Odpowiedz
Do tego niskoprocentowe trunki można kupować od 16. roku życia. Efekt? Jakieś 10% populacji ma problem z alkoholem (to ok. 8 mln ludzi!).

@Hi_Lo_Hi: czyli występuje w Niemczech korelacja ceny ze spożyciem. Nie wiem gdzie jest jakiś dowód, że cena jest przyczyną tego problemu. Zakładam jednak, że może być czynnikiem sprzyjającym, natomiast uważam, że prawdziwych przyczyn należy szukać gdzie indziej, przede wszystkim w normalizacji picia. Co do niskoprocentowych trunków od
  • Odpowiedz
@Hi_Lo_Hi: a, no i jeszcze a'propos tego programu "heroin assisted treatment" - najważniejszy argument dlaczego to działa jest taki, że pozwala ludziom na skupienie się na odbudowie życia zamiast na poszukiwaniu i zdobywaniu substancji. W przypadku presji ekonomicznej na a-----l działasz demoralizująco na uzależnionych, pogarszasz ich sytuację życiową, a to się paradoksalnie może przekładać na pogorszenie uzależnienia.
  • Odpowiedz
@d4wid: No i bardzo dobrze że nie podpisał. Wiem że w waszym wsiurskim mniemaniu a-----l tylko z chlaniem i patologią się kojarzy i pożyteczni idioci się cieszą że państwo podatki podnosi xD
  • Odpowiedz