Aktywne Wpisy

bar125 +17
To już chyba wiem kto nam zafunduje kolejnego czarnego łabędzia wkrótce
#gielda
#gielda
źródło: 63de6798e0efd59117260017c52e39f903625e82f6feed2396731cc742b321ae
Pobierz
Leżę se w gnieździe i myśle co robić w akompaniamencie kropli deszczu uderzającego o tarp ( ಠ_ಠ)
#zlomkiemprzezswiat
#zlomkiemprzezswiat
źródło: image_picker_2585A658-FB14-4299-8D63-B74EBC0C080E-817-00000012E8007B1A
Pobierz

Bawi mnie jak obecnie się zazdrości starym rocznikom. Bo żyli w PRL XD
Naprawdę poraża mnie głupota ludzka.
Naprawdę ciężko mi uwierzyć jak ludzie mogą być niesamowicie tępi.
Ludzie wychowani w zachodnim dobrobycie(tak, Polska ma zachodni dobrobyt, dlatego masowo do nas imigrują Hindusi, Kenijczycy czy inny trzeci świat) zazdrości ludziom żyjącym w komunistycznym kraju zrujnowanym po najbardziej destrukcyjnej wojnie światowej.
Czy się stoi czy się leży, każdy ma mieszkanie jedzenie?
Mieszkanie to była izba z wspólną łazienką na korytarzu. I się na nie stało w kolejce. Jeśli każdy miał mieszkanie, to gdzie one są? Za III RP zbudowano ponad 3 mln mieszkań, a wtedy było tyle samo ludzności, a dalej są braki. Wtedy były jeszcze większe.
Czy się stoi czy się leży w pracy? Wtedy za lenistwo w pracy to się szło do więzienia za sabotaż gospodarczy. Praca w soboty, dodatkowe nadgodziny, by wypełnić plan, dodatkowe kary, a jak coś się nie podobało, to porozmawia z panem milicja.
PRL upadł z powodów gospodarczych. Strajki były z powodów gospodarczych.
PRL nie było bogatsze od Szwajcarii czy Norwegii, że każdy miał wszystko.
Było biednie i ciężko.
Ludzie strajkowali ryzykując życiem, bo było tak c-----o.
Gdyby komuna była takim rajem, że za o----------e się w pracy ma się zapewnione wszystkie potrzeby życiowe, to zimną wojnę wygrałby wschód
#ekonomia #bekazpodludzi #historia #prl
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@siodemkaxx: Strajki były od lat 60-tych. SB brutalnie tłumiło takie dziłania.
@xpear bo najpewniej pracowali dla obcego państwa, ktore ich za to wynagradzało. Dzisiaj też możesz isc w ślady "masy", którego białek sobie chwalił i niszczyć komuś życie za pieniądze. Różnica taka, ze kiedyś byłeś kryty w 100%, a dzisiaj musisz dostać status swiadka koronnego.
Także,
Ale zaproponuję jeszcze poszukanie artykuły, z którego zrzut pokazałem. Wisi w sieci dostępny publicznie od kilku lat. Wyjaśnisz mi czemu nie było procesu np. o zniesławienie przeciwko jego autorowi?
I napiszę jeszcze do innych: przyjrzyjcie się, to jest niemalże ten poziom debaty, który obowiązywał w Polsce, kiedy ja byłem dzieckiem, w latach '70. Wcześniejszych lat nie mogę pamiętać, ale mordę Urbana
edit Jugoslawie tez.
- obowiązkowe robocze soboty
- obowiązkowe lekcje w soboty dla uczniów
- kartki prawie na wszystko bo niczego nie było
- przerwy w dostawie prądu ze względu na zaniedbaną sieć energetyczną
- komunikacja miejska była awaryjna, zużyta, przepełniona, brudna
@Corranh: no tak, wzrost gospodarczy i rozwój był pomimo ich rządów, nie dzięki nim
Ba. Czytałem biografię Che napisaną przez Jeana Cromiera. Napisana na kolanach. Che to, Che tamto. Mama martwiła się o synka będącego w areszcie. Che nie mógł pozwolić, żeby biedna kobieta się tak męczyła. Kazał odstrzelić chłopaczka. Co za gość! I tak dalej, i tak dalej...
Albo prawie nikt nie pamięta jak to naprawdę było.
Moja Matka zawsze powtarzała, że komuna była lepsza "bo ludzie mieli prace i pieniądze" - Przyznała, że były pustki w sklepach i kartki, ale dla Niej to było nieważne.
Ona nie strajkowała więc nikt nie strajkował i ogólnie wszystkim było dobrze.
Kiedy spotkaliśmy kogokolwiek kto krytykował komunę nie mówiła nic
źródło: temp_file3185681685349769232
PobierzKomentarz usunięty przez autora