Wpis z mikrobloga

✨️ Zazdrość o PRL: Czy naprawdę był to raj?
Bawi mnie jak obecnie się zazdrości starym rocznikom. Bo żyli w PRL XD
Naprawdę poraża mnie głupota ludzka.
Naprawdę ciężko mi uwierzyć jak ludzie mogą być niesamowicie tępi.
Ludzie wychowani w zachodnim dobrobycie(tak, Polska ma zachodni dobrobyt, dlatego masowo do nas imigrują Hindusi, Kenijczycy czy inny trzeci świat) zazdrości ludziom żyjącym w komunistycznym kraju zrujnowanym po najbardziej destrukcyjnej wojnie światowej.

Czy się stoi czy się leży, każdy ma mieszkanie jedzenie?
Mieszkanie to była izba z wspólną łazienką na korytarzu. I się na nie stało w kolejce. Jeśli każdy miał mieszkanie, to gdzie one są? Za III RP zbudowano ponad 3 mln mieszkań, a wtedy było tyle samo ludzności, a dalej są braki. Wtedy były jeszcze większe.
Czy się stoi czy się leży w pracy? Wtedy za lenistwo w pracy to się szło do więzienia za sabotaż gospodarczy. Praca w soboty, dodatkowe nadgodziny, by wypełnić plan, dodatkowe kary, a jak coś się nie podobało, to porozmawia z panem milicja.

PRL upadł z powodów gospodarczych. Strajki były z powodów gospodarczych.
PRL nie było bogatsze od Szwajcarii czy Norwegii, że każdy miał wszystko.
Było biednie i ciężko.
Ludzie strajkowali ryzykując życiem, bo było tak c-----o.

Gdyby komuna była takim rajem, że za o----------e się w pracy ma się zapewnione wszystkie potrzeby życiowe, to zimną wojnę wygrałby wschód

#ekonomia #bekazpodludzi #historia #prl

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3stat: Kto żył w latach 80 i 90 to wie, jakim niebezpiecznym krajem była Polska. W------l w biały dzień i ściągnięcie Ci "oryginalnych" butów to była norma, kradzieże wszystkiego, wyjące alarmy na parkingach, wyrywane radia, dziuple z autami, rowery - dziki kraj w c--j, a wokół szarość, wóda i podrabianie wszystkiego na szemranych bazarach.

Przecież my byliśmy praktycznie krajem Trzeciego Świata, w którym policja nie interweniowała, bo nie miała paliwa...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja tęsknie za latami 80 bo to czas mojego dzieciństwa ale
nie tęsknie za kartkami
nie tęsknie za kolejkami
nie tęsknie za brakiem papieru toaletowego w sklepach
nie tęsknie za pochodami1 majowymi
itd
  • Odpowiedz
nie rozumiem: pod zaborami sporo polaków miało się dobrze albo bardzo dobrze
w cudownym kapitalizmie USA 40 milionów żyje na ulicy, powiedz im że są tępi
każdy system ma swoje wady zalety
komunę znam organoleptycznie a nie z książek ale jak oglądniesz filmy Barei to taki wymierny obraz (alternatywy, zmiennicy itd)

a gwoździem do trumny twoich i tobie podobnych teorii: dzietność PRL >2.0 a w zachodnim dobrobycie 1.2
  • Odpowiedz
@Dziobex: w punkt, bo nikt nie dał. Życie dawało ale bali się siegnac, lub nikt nie powiedział bierz. W szkole edukacja, też pewnie nie brali pomimo że za darmo. A teraz wyzywają od złodziei, bo ktoś nie bał się ponieść ryzyka, bo ktoś od 14 roku życia pracował w ramach swoich zainteresowań i na tym wybudował karierę. Były możliwości, tylko trzeba było brać a nie czekać że na koncie kasa
  • Odpowiedz
Rocznik 79, powiem Wam ze mialem babcie mieszkajaca.w RFN i jako dzieciaki jezdzilismy w odwiedziny. Przepasc pomiedzy Polska PRL a RFNem byl taki ze chcialo sie plakac jak czlowiek wracal. Teraz tego praktycznie nie ma.

Nie chcecie powrotu komuny, te czasy byly naprawde ponure.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ludzie tęsknią za młodością a nie tymi "czasami". Ta nostalgia jest spowodowana brakiem głębszej refleksji oraz wypalonym wódą rozumem przez owe "czasy". Nie wylewano wtedy za kołnierz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Historia toczy sie w cyklach. Bieda -> dobrobyt -> bieda -> dobrobyt. Silni ludzie tworza dobre czasy -> dobre czasy tworza slabych ludzi -> slabi ludzie tworza trudne czasy -> trudne czasy tworza silnych ludzi. Charakteru nie da sie kupic, trzeba go zbudowac, a charakter wykuwa sie w cierpieniu. To jest takie samo prawo jak to, ze maslo roztapia sie na rozgrzanej patelni albo ze przy ujemnych temperaturach sypie
  • Odpowiedz
a teraz młodzi w ogóle nie mają mieszkania.

@Majkel2008: za prl moi starzy też nie mieli
10 lat po ślubie, mieszkali kątem u babci, w pokoju przechodnim trzypokojowego mieszkania
obydwoje z wyższym wykształceniem emgieer inż, z książeczkami mieszkaniowymi
władza nie uznała za stosowne im "przydzielić" skoro mieli gdzie mieszkać
  • Odpowiedz
@WOparachAbsurdu: kapitalizm właśnie r---------a resztki tego co zbudowała komuna. Bloki dalej stoją. Sieć elektryczna, reaktor Maria, Solina, szkoły, szpitale...
Jaki duży projekt zrealizowano przez ostatnie 30 lat? A sorry. Przekop. Lotnisko w Lublinie. Autostrady- no nie, trochę świeżego asfaltu na zbudowane za komuny drogi.
  • Odpowiedz
Jedyne co mi się podobało w PRL to wychillowany klimat - bez parcia na robotę, wódeczka walona w pracy i po pracy, ludzie często spotykający się ze znajomymi oraz rodziną na wspólnych imprezach.

Jak to mi uroczo opowiedział starszy wujas - wynikało to głównie z nudy.

Cała reszta to był syf kiła i mogiła.
  • Odpowiedz