Wpis z mikrobloga

✨️ Zazdrość o PRL: Czy naprawdę był to raj?
Bawi mnie jak obecnie się zazdrości starym rocznikom. Bo żyli w PRL XD
Naprawdę poraża mnie głupota ludzka.
Naprawdę ciężko mi uwierzyć jak ludzie mogą być niesamowicie tępi.
Ludzie wychowani w zachodnim dobrobycie(tak, Polska ma zachodni dobrobyt, dlatego masowo do nas imigrują Hindusi, Kenijczycy czy inny trzeci świat) zazdrości ludziom żyjącym w komunistycznym kraju zrujnowanym po najbardziej destrukcyjnej wojnie światowej.

Czy się stoi czy się leży, każdy ma mieszkanie jedzenie?
Mieszkanie to była izba z wspólną łazienką na korytarzu. I się na nie stało w kolejce. Jeśli każdy miał mieszkanie, to gdzie one są? Za III RP zbudowano ponad 3 mln mieszkań, a wtedy było tyle samo ludzności, a dalej są braki. Wtedy były jeszcze większe.
Czy się stoi czy się leży w pracy? Wtedy za lenistwo w pracy to się szło do więzienia za sabotaż gospodarczy. Praca w soboty, dodatkowe nadgodziny, by wypełnić plan, dodatkowe kary, a jak coś się nie podobało, to porozmawia z panem milicja.

PRL upadł z powodów gospodarczych. Strajki były z powodów gospodarczych.
PRL nie było bogatsze od Szwajcarii czy Norwegii, że każdy miał wszystko.
Było biednie i ciężko.
Ludzie strajkowali ryzykując życiem, bo było tak c-----o.

Gdyby komuna była takim rajem, że za o----------e się w pracy ma się zapewnione wszystkie potrzeby życiowe, to zimną wojnę wygrałby wschód

#ekonomia #bekazpodludzi #historia #prl

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

. A mogli zastosować trik z 3 rp czyli rozłożyć podwyżki na kilka lat stopniowo co miesiąc podnosząc ceny o kilka procent, a w reżimowej tv ogłosić że to wina jakiejś mitycznej inflacji i mogliby rządzić do dzisiaj.

@kolega_z_sasiedztwa: o to chodzi, ja mówiłem że żadnych strajków nie będzie większych obecnie bo ludzie maja w dupie trzymanie ich za morde, ograniczanie im praw, narzucanie podatków itd. dopóki stać ich na
  • Odpowiedz
  • 29
@siodemkaxx k---a a czemu podnieśli te ceny żywności? W wyniku boomu gospodarczego geniuszu? xD

Jestem urodzony w 88r i NIGDY nie zamieniłbym się z moimi rodzicami. Zaczęli żyć godnie po 40tce, ja w wieku 37 lat widziałem więcej świata, mam większy majątek, jeździłem lepszymi samochodami, miałem wygodniejsze mieszkania, lepsze ciuchy i kuźwa właściwie wszystko niż oni przez całe życie, a z---------m o połowę lżej.

W dupach się od dobrobytu poprzewracało i
  • Odpowiedz
@Corranh: ale ja mówię ogólnie, że pracy mogło nie być, c-----a sytuacja, drogi r-------e, do lekarza sie nie dostaniesz, samochodu nie mieli, a wyszli na ulice dopiero po tym jak ustawowo podnieśli o kilkadziesiąt % ceny podstawowych produktów żywnościowych, za pisu w 4 lata mieliśmy inflacje na żywności kilkadziesiąt %, czy ktoś wyszedł na ulice?

W dupach się od dobrobytu poprzewracało i tyle. Trzeba nie mieć mózgu żeby p-------ć że
  • Odpowiedz
  • 12
@PanBalon w latach 90tych to samo, sam straciłem czapkę Charlotte Hornetts wracając ze szkoły, i nie nie byłem fanem tej drużyny po prostu taka była w sklepie to taka dostałem ( ͡º ͜ʖ͡º) lata 90 to był gnój prawie taki jak w PRL-u, teraz żyje się zajebiście w Polsce. A docenia się to podróżując.
  • Odpowiedz
  • 8
@Majkel2008 a chcieliby mieszkać w mieszkaniu że wspólna łazienka? Teraz młodzi latają na city brake do Barcelony i na weekend nie chcą mieć wspólnej łazienki w hotelu, a ty pierdzielisz takie bzdury.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx może opatrzenie zrozumiałem Twój komentarz, ale generalnie trochę upraszczasz. Katokomuchy z PiSu robiły co mogły żeby tą gospodarkę udusić ale przez wpięcie w zachodni system to nie jest takie łatwe. Mimo wszystko kapitalizm generował przez cały ten czas wzrost gospodarczy, rosły dochody i generalnie żyje się dziś lepiej niż 10 lat temu. A że mogło być znacznie lepiej niż to co jest to inna sprawa.
  • Odpowiedz
@xpear: Wszystko zależy czy załapali się na podaż mieszkań w okolicach 73 - 77. Potem już było trudniej. Do tego aby się załapać to musieli mieć dzieci i mieć dobrą opinię w pracy. Najszybciej mieszkania dostawali górnicy, hutnicy i budowlańcy.
Jeszcze do lat 90-tych jeszcze funkcjonowały hotele robotnicze i tam był początek kolejki oczekujących na mieszkanie.
Ci co się nie załapali to mieszkali w ciężkich warunkach.
  • Odpowiedz
@Majkel2008: @L3stat mozesz wynajac bo te mieszkania przeciez wtedy nie byly wlasnosciowe - obowiazywal wynajem od zakladu pracy, spoldzielni itp. Nawet te spoldzielcze ktore sie splacalo. Ich wykup masowy to przeciez okolica 2000 roku i pozniej
  • Odpowiedz
  • 4
@xpear brawo za obiektywizm. Na mieszkanie czekało też się kupę czasu bo kilkanaście lat. Był problem z dostaniem podstawowych artykułów żywnościowych. Wszystko na kartki. Butów nie było. A przede wszystkim przyszłości.
  • Odpowiedz
  • 2
@Majkel2008 no to żyjemy w innej bańce. Poza tym znam młodych, którym chce się pracować i stać ich nawet na dom, ale to już wchodzimy trochę w inny temat. Swoją drogą nie wyobrażam sobie vifona w mieszkaniu że wspólnym kiblem w korytarzu
  • Odpowiedz
strajki były bo komuchy podnieśli ustawowo ceny żywności a nie z powodów gospodarczych,

@siodemkaxx: nie ma to jak wymienić powód gospodarczy (ceny i dostępność danych dóbr) jako argument że nie chodziło o powody gospodarcze xd
  • Odpowiedz
@L3stat: @Majkel2008 by zrozumiec budownictwo z tamtego czasu musicie zrozumiec podstawe -to nigdy nie mialy byc mieszkania wlasnosciowe. NIe bez wykupu po doslownie rynkowych cenach jesli sie w ogole dalo. Takimi sie staly tylko i wylacznie bo komuny padla i pozniej spoldzienlnie oraz te zaklady ktore przetrwaly ZMUSZONO ustawowo do ich sprzedazy z rabatami. Jak poszukacie sobie w necie to znajdziecie newsy z lat 90 jak spoldzielnie protestowaly przed
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mieszkaliśmy w latach 90' w domu. 2 kuchnie i 4 pokoje, no i mieszkaliśmy tam z babcią, dziadkiem, ciocią, mamą, tatą i trójką rodzeństwa xD Co prawda z czasem zaczęło być luźniej, bo ciocia się przeprowadziła, a dziadek zmarł.
Odrobinę cywilizacji i takiego luzu to przywoził wujek z Niemiec co mieszkał z ciocią pod Norymbergą. Chłop był robotnikiem i pracował na dachach, a ciotka pracowała w przedszkolu, sobie pozwalali
  • Odpowiedz