Wpis z mikrobloga

@MondryPajonk: @cyconiusz @POTWOR_ENERGIA_NAPOJ @benekxd Lewy kierunek jest całkowicie zbędny. Dopóki nie ma włączonego prawego kierunku, wszyscy wiedzą, że auto nie zjedzie z ronda. Nie ma żadnego sensu dawania wszystkim znać, że "ej mam lewy kierunek, nie będę zjeżdżać!" - no shit, Sherlock, jak będziesz zjeżdżać, to wrzucisz prawy. Wszyscy wiemy. Po to wrzuca się prawy kierunek na rondzie w tej części świata.
Na rondzie jednopasmowym, to nie
red7000 - @MondryPajonk: @cyconiusz @POTWORENERGIANAPOJ @benekxd Lewy kierunek jest c...

źródło: lewy

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 71
@MondryPajonk szacunek za chęć pouczania - ale serio, ten lewy kierunkowskaz to jakaś internetowa urban legend, a nie instrukcja obsługi ronda. Sąd w Krakowie już dawno zakomunikował, że nie ma obowiązku używania lewego migacza przed wjazdem na rondo.

Czyli jeśli używasz lewego „na zapas”, to bardziej utrudniasz niż pomagasz.

Podsumowując - fajnie, że chcesz sygnalizować, ale lepiej skupić się na prawym kierunkowskazie przy zjeździe. Włączasz go wtedy, gdy naprawdę chcesz zjechać
  • Odpowiedz
@phaxi: ja włączam lewy bo w mieście mamy śmieszne ronda średnicy 1m i jak nie włączysz lewego to wjeżdżający z naprzeciwka się w-------y wprost pod ciebie a tak wie że ma czekać
  • Odpowiedz
@phaxi: w norwegii wszyscy przed wjazdem na rondo, zastępującym prostopadłe skrzyżowanie, dają lewy jak mają zamiar wybrać 3 zjazd, dla mnie to było potężne zdziwko
  • Odpowiedz
  • 17
@phaxi
mnie na kursie chlop uczył zeby rondo traktować jak skrzyżowanie. Jak w lewo to w lewo migacz.

Byly jakieś zmiany w przepisach?
  • Odpowiedz
  • 35
@300px: przepisy byly niejasne i niektorzy instruktorzy sobie wymyslili zeby tak uczyc, ale kilka lat temu sąd orzekł że to nieprawidłowe
  • Odpowiedz
@phaxi: przepisy są nie jednoznaczne, ja osobiście nie używam,mnie uczyli żeby używać bo niektórzy egzaminatorzy się doczepiają, ale tak patrząc realnie to w rondzie się nie skręcają w ogóle w lewo jedzie się prosto i przy zjeździe się skręca w prawo
  • Odpowiedz
@HADESP2K: mało jeżdżę samochodem i aż sprawdziłem jak to wyglada - przepisy mówią jasno, kierunkowskaz dajemy przy zmianie pasa albo zjeździe z ronda, czyli tak jak ja robię. Serio są chłopki roztropki co jeżdżą na rondzie dookoła z lewym kierunkiem? xD
  • Odpowiedz
@MondryPajonk: Jak widzę kierowcę co ma włączony lewy kierunkowskaz na rondzie to i tak to ignoruję bo:
1. Nidy nie wiem, czy kierunkowskaz nie jest włączony przypadkowo i czy jednak nie zdecyduje się zjechać z ronda wcześniej.
2. Czytelną informacją jest prawy kierunkowskaz który jest włączany w momencie zjazdu z ronda, a i tak stosuję ograniczone zaufanie.
3. Lewy kierunkowskaz zamiast pomagać, wprawia w konsternację, bo nie wszyscy kierowcy wiedzą
  • Odpowiedz
Na logikę, komu ta informacja przy uzyciu lewego kierunkowskazu potrzebna? xD Co to zmienia bedac za takim pojazdem? Nie wyprzedzę, nie bede szybciej, nie przelecę nad. To ze stare dziady tak uczyły to nie znaczy ze jest to w przepisach
  • Odpowiedz