✨️ Zaskakująca rzeczywistość ćwiczeń siłowych w biurzeⒾ Jestem pod wrażeniem ile osób ćwiczy siłowo z mojej #pracbaza, wśród młodych ludzi z przedziału 25-40 praktycznie co druga osoba, niezależnie od tego czy facet czy loszka. I może z 10% tych osób wygląda jakby ćwiczyło z 6 miesięcy i miało noobgainsy, reszta wygląda jakby w ogóle nie ćwiczyła, wiele osób ma “staż” przynajmniej kilkuletni, część ma trenerów personalnych xD. Takie realia ćwiczeń bez reżimu dietetycznego.
Jak obserwuję ludzi na siłowni to nawet ze stałych bywalców jest dosłownie ułamek tych, którzy przykładają się do tego co robią. Generalnie ludzie ćwiczą źle- za mało, za słabo, bez techniki, bez planu, bez motywacji, bez konsekwencji, a ci którzy przychodzą z trenerem to już w ogóle jest osobny rozdział bo najczęściej kiedy jestem mimowolnym świadkiem rozmów trenera z klientem to są to albo gadki o "dupie Maryni" albo narzekania (ze strony
@mirko_anonim Przynajmniej coś robią. Ty za to masz tak wysoki poziom testosteronu, że nawet zwykły wpis dodajesz z anonimowych w strachu przed ostarcyzmem xD
@mirko_anonim: takie realia ćwiczeń na etacie. Na sylwetki mają czas tylko kobiety - bo u nich niewiele masy mięśniowej trzeba na dobre dupsko i wygląd oraz osoby, które zajmują się zawodowo treningiem personalnym. Ċwiczą bo to ich praca xD. Można poświęcać z 5-6h tygodniowo na dietę ćwiczenia ale trzymaj dyscyplinę jak na tym nawet nie zarabiasz. Zwykle pompki, przysiady, wejście na rysy czy swinice wystarcza normikowi do zdrowia
sprawny-filozof-16: @Drzepetto: właśnie zacząłem obserwiwać bardziej wnikliwie jak ludzie ćwiczą, w tym stali bywalcy, przy części jest dokładnie tak jak napisałeś: słabo się przykładają, po ostatnim repie zrobiliby jeszcze drugie tyle. ale część wręcz przeciwnie, każda seria do absolutnej odciny na RPE 10, technicznie poprawnie, nie wiem jakim planem dokładnie, bo aż tak nie śledzę, ale niby nawet średni plan wykonywany sumiennie powinien przynieść jakieś wymierne efekty.
sprawny-filozof-16: @Festiwal_Panczy: nie mam konta byczku i źle zinterpretowałeś wpis, to nie jest atak tylko taka obserwacja rzeczywistość vs teorie internetowe ;)
@mirko_anonim: reżim dietetyczny to jedno a reżim treningowy to drugie
przeciętny 30 letni piotruś czy beatka mogą chodzić regularnie na siłownie i 20 lat i nie będzie tego widać bo chodzą sobie coś tam pomachać maszynkami i wyciągami bez żadnego RPE, planu, żadnego progresywnego przeciążenia, nic
a jak się przyjrzysz to większość ćwiczeń wykonują bez chociażby jakiegoś grymasu
Nie mam tez planu i nie liczę ile podnoszę bo mi się nie chce tego robić. Nie mam też diety itp.
@zeszyt-w-kratke: Ja jak się na takie bardziej luźne podejście przestawiłem z liczenia powtórzeń, planowania progresji itd to mam paradoksalnie lepsze efekty bo jestem dzięki temu dużo bardziej systematyczny niż jak nade mną wisiało co to ja mam dzisiaj w planie
@mirko_anonim: Dużo osób ćwiczy po prostu dla samopoczucia, nie skupiają się na tym zbyt bardzo, nie chcą dokładać więcej ciężaru z tygodnia na tydzień.
Ale w czym problem?. Ludzie chodzą się rozerwać, trochę potrenować, pogadać, popatrzeć. Nie każdy musi być od razu zawodowcem. Aczkolwiek dochodzi do zabawnych sytuacji. W klubie do którego uczęszczam, na górze jest sala do sportów walki gdzie trenuję, na dole siłownia. Na sportach walki wiadomo, nie ma op....lania. Więc jak schodzę na dół do szatni i pot się ze mnie leje, to większość ludzi z siłowni patrzy na mnie jak
zdecydowany-przyjaciel-82: Bo się boją że urosną, z ciężarami i żarciem można mocno przesadzić, potem ciężko zbić wagę, jak komuś zależy na wadze to nie będzie pompował do odcinki.
Jestem pod wrażeniem ile osób ćwiczy siłowo z mojej #pracbaza, wśród młodych ludzi z przedziału 25-40 praktycznie co druga osoba, niezależnie od tego czy facet czy loszka. I może z 10% tych osób wygląda jakby ćwiczyło z 6 miesięcy i miało noobgainsy, reszta wygląda jakby w ogóle nie ćwiczyła, wiele osób ma “staż” przynajmniej kilkuletni, część ma trenerów personalnych xD.
Takie realia ćwiczeń bez reżimu dietetycznego.
#mirkokoksy #silownia #mikrokoksy #korposwiat
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
·
@Festiwal_Panczy: nie mam konta byczku i źle zinterpretowałeś wpis, to nie jest atak tylko taka obserwacja rzeczywistość vs teorie internetowe ;)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
przeciętny 30 letni piotruś czy beatka mogą chodzić regularnie na siłownie i 20 lat i nie będzie tego widać bo chodzą sobie coś tam pomachać maszynkami i wyciągami bez żadnego RPE, planu, żadnego progresywnego przeciążenia, nic
a jak się przyjrzysz to większość ćwiczeń wykonują bez chociażby jakiegoś grymasu
Mhm tak było nie zmyślam
@zeszyt-w-kratke: Ja jak się na takie bardziej luźne podejście przestawiłem z liczenia powtórzeń, planowania progresji itd to mam paradoksalnie lepsze efekty bo jestem dzięki temu dużo bardziej systematyczny niż jak nade mną wisiało co to ja mam dzisiaj w planie
Ale w czym problem?. Ludzie chodzą się rozerwać, trochę potrenować, pogadać, popatrzeć.
Nie każdy musi być od razu zawodowcem.
Aczkolwiek dochodzi do zabawnych sytuacji. W klubie do którego uczęszczam, na górze jest sala do sportów walki gdzie trenuję, na dole siłownia. Na sportach walki wiadomo, nie ma op....lania. Więc jak schodzę na dół do szatni i pot się ze mnie leje, to większość ludzi z siłowni patrzy na mnie jak
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰