Wpis z mikrobloga

Cześć,
Dziś wjeżdża na tapet Pałac Sanssouci w Poczdamie, który jest nazywany pruskim Wersalem i jest perłą architektury rokokowej. Wybudował go cesarz Fryderyk Wielki, który przepracowywać się nie lubił i potrzebował pięknego miejsca, gdzie będzie mógł się zaszyć przez codziennymi obowiązkami. Sanssouci oznacza bowiem "bez trosk.

Pałac otacza park z kaskadami winnic, który ma aż 300 hektarów powierzchni i jest niewiele mniejszy niż Central Park w Nowym Jorku. Całość znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Wszystko wraz informacjami praktycznymi dotyczącymi zwiedzania opisałem w tekście.
Zapraszam do tego znaleziska.

Polecam też obserwację hasztagu #szalonewalizki jeśli chcecie być na bieżąco z moimi znaleziskami.

#niemcy #poczdam #zabytki #unesco #podroze #podrozujzwykopem #turystyka
SzaloneWalizki - Cześć, 
Dziś wjeżdża na tapet Pałac Sanssouci w Poczdamie, który jes...

źródło: pałac sanssouci w poczdamie (12)

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
Byłem i szczerze polecam każdemu wizytę w całym Poczdamie. Raz, że blisko, dwa, że mnóstwo pięknych zabytków.
  • Odpowiedz
Byłem, cały dzień chodzenia to mało. Naprawdę warto a i samo miasto - Poczdam - też całkiem piękne. Dodam, że ostatni raz byłem tam 20 lat temu i nie wiem jak to się zmieniło i jak jest obecnie.
  • Odpowiedz
@nikoafc86: Byłem w Berlinie i Poczdamie, sam Berlin jest ogromny i mimo, że jest dużo do zobaczenia to wszystko oddalone od siebie, sporo chodzenia/jeżdżenia ale zabytków tam nie brakuje. Może właśnie przez to chodzenie/jeżdżenie to się tak rozmywa bo nie jest to tak skondensowane zwiedzanie jak np. Rzymu gdzie zabytek jest na każdym rogu. Po Poczdamie można spacerkiem obejść wszystko, co rusz jest coś ciekawego do zobaczenia do tego wszystko
  • Odpowiedz
@SzaloneWalizki: Chodziło mi raczej o to, żeby wielkość parku w Poczdamie porównać nie z Central Parkiem w Nowym Jorku, tylko z czymś w Polsce, bo większe prawdopodobieństwo, że czytelnik tam był i będzie miał lepsze pojęcie niż o Central Parku.
  • Odpowiedz